Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Kétharmados többség a büdzsé mellett

Mint arról tegnapi számunkban beszámol- tunk: a győri közgyűlés csütörtökön este fél tizenegykor elfogadta a város ez évi költségvetését. A baloldal szükségesnek tartotta a megszorításokat, a jobboldal az ígéretek be nem tartásáról beszélt.
Csapatmunka: Schmidt Péter alpolgármester, Zadravecz Margit pénzügyi irodavezető és Szabó István könyvvizsgáló a közgyűlésen.
Harmincmilliárd forintot meghaladó bevételi oldal, 2,8 milliárd forintos hitelfelvételi terv – ezek voltak a képviselők elé került költségvetési rendelettervezet sarokszámai. Az adatok mögött az is meghúzódott, hogy az intézményeknek jelentős pénzösszegekről kellett lemondaniuk, a megszorítások az oktatási ágazatban elérték az egymilliárd forintot.

Van rezsitámogatás

Balogh József polgármester elöljáróban leszögezte: a város 2003-ban egynegyedével nagyobb összeggel gazdálkodhat, mint tavaly. Közölte azt is, hogy az indítvány a fideszes vélemények ellenére tartalmazza a rászorultak 12–17 ezer forintos rezsitámogatását. Ugyancsak az ellenzéki bírálatokra válaszul elmondta: részben az ő parlamenti munkájának, közbenjárásának köszönhetően növekedtek az eredeti tervekhez képest 4 százalékkal az állami normatívák; léptették életbe azt a szabályt, amelynek értelmében Győr jövőre az idén elvont helyi adó egynegyedét visszakapja; és született előzetes döntés a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház és a volt zsinagóga címzett támogatásáról. A politikus bejelentette: a kiosztott indítványhoz képest 10 millió forinttal megemelik a Petz-Kórháznak idén juttatandó pénzt, illetve az alkalmazottak étkezési hozzájárulását 1400-ról 2000 forintra növelik. Utóbbi 25,2 millió forintot emészt fel idén.

Nincs jövőkép?

A jobboldali képviselők nem voltak elragadtatva a hallottaktól és az olvasottaktól. Kovács Tamás (Fidesz) gyakorló tanárként úgy vélekedett: Győr oktatási színvonala máris romlott, mert az iskolák csoportösszevonásokról, szakkörök, sportkörök megszüntetéséről, létszámleépítésekről voltak kénytelenek dönteni, hogy ki tudjanak jönni megkurtított keretükből. Kalmár Ákos (MDF) a bajok eredendő okát abban látta, hogy a Medgyessy-kormány ígéretét megszegve nem biztosította a városnak a közalkalmazotti béremelés teljes fedezetét, s egymilliárd forinttal kevesebbet adott a szükségesnél. Füke Géza (Fidesz) azzal vádolta a városvezetést, hogy nincsen jövőképe.
Eredics Imre alpolgármester (MSZP) ellenben azt hangsúlyozta: a takarékossági intézkedések azért szükségesek, hogy Győr ne kövesse Szeged példáját, ahol csődközeli helyzetbe került a helyhatóság. Kun András alpolgármester (MSZP) azt emelte ki: az önkormányzat ebben az évben az állami normatívákon felül 3,6 milliárd forintot tesz hozzá a városi oktatáshoz. Schreiner László (MSZP) azt mondta: szembe kell nézni a tényekkel, amelyek súlyos demográfiai helyzetet, a gyermeklétszám folyamatos csökkenését mutatják.

Elfogadott javaslatok

A képviselők tucatnyi módosító indítvánnyal éltek a napirendi pont tárgyalásakor, amiből csak néhányat fogadott el a közgyűlés. Így Szabó Jenő (Pro Urbe) kérésére másfél millió forint jut a részönkormányzatok sportkeretére, Bárány István (Pro Urbe) javaslatára 5 millió forintért elvégzik a Jászai Mari utca aszfaltozását, Dézsi Csaba Andráséra (Fidesz) 4 millióról 6 millióra emelték fel az egyházi keretet, Pádár Lászlóéra (MSZP) félmillió forintot kap a Cigány Ifjúságért Alapítvány, Ferenczy Lajoséra (MSZP) 7,2 millió forintra növelték a Tourinform-iroda támogatását.
A költségvetést végül a szocialista, a szabad demokrata és a Pro Urbé-s képviselők fogadták el, míg a jobboldali frakció egységesen nemmel voksolt. A szavazati arány 24:12 volt. Mindez azt is jelenti, hogy előzetes döntés született az intézménybezárásokról, s a részletek kidolgozása egy-másfél hónapon belül megtörténik.

MSZP: kényszerhelyzet

„ Nem vészhelyzet, hanem kényszerhelyzet van" – jelentette ki Bécsi Zoltán, a közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője egy tegnapi sajtótájékoztatón, majd megjegyezte: a takarékosság hatására a város nem kerül adósságspirálba. A politikus ugyanakkor leszögezte: Győr fejlődése idén sem torpan meg, a szolgáltatások és az önkormányzat által elvégzett feladatok színvonala nő.

Nem lesz díszpolgár

A közgyűlés úgy döntött, hogy ebben az évben senkinek sem adományoz díszpolgári címet. Pro Urbe Győr-díjat dr. Boros Bálint, a Móra-iskola nyugalmazott igazgatója, dr. Jordán László, a Győr Barátainak Köre megalapítója, vezetője, dr. Varga József, a Petz-Kórház osztályvezető főorvosa, valamint a sportutánpótlás-nevelők közössége – Stéger László, Röck Samu, Vén Lajos, Dallos Ernő, Farnady Ernő és Kránitz István – kap. Az elismeréseket a március 15-i díszközgyűlésen adják át.
A képviselők a Kisalföld Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kuratóriumába Dömötörné Holeczky Judit alpolgármestert, a Győri Likőrgyár Rt. igazgatóságába dr. Fülöp Attilát delegálták.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magasra nőtt az új víztorony

Tavaly szeptemberben kezdték építeni, azóta már huszonöt méter magasra nőtt Győr legújabb víztornya… Tovább olvasom