Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Kétharmad fizetés csak az átlagnyugdíj

Győr-Moson-Sopron - Hiába kerültek valamelyest közelebb a nyugdíjak a keresetekhez tavaly, az elmaradás még így is tetemes: havi 33 ezer forint.
A nyugdíjak, nyugdíjszerű ellátások átlagos összege 75.702 forint volt a megyében idén januárban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb elemzéséből. Ebből a pénzből – az inflációs kosárban szereplő 249 forintos árral számolva – 304 kiló fehér kenyeret lehet venni, 133 kilóval kevesebbet, mint amennyit egy átlagos dolgozó megvásárolhat 108.783 forintos nettó keresetéből. Az elsőként említett számban többek között az árvaellátás és a megváltozott munkaképességűek járadékában részesülők adatai is szerepelnek. Több információval bír, ha megírjuk: a megyében élő öregségi nyugdíjasok 83.817, a rokkantnyugdíjasok pedig 63.176 forintot kapnak havonta. A hozzátartozói nyugdíj – ugyancsak átlagosan – 56.685 forintot tett ki most januárban.

A nyugellátást kapó 124 ezer megyei között óriásiak a különbségek. Több mint 22 ezren vannak azok, akiknek havi 50 ezer forintnál kevesebbet visz a postás, míg 10 és fél ezren 120 ezer forintnál magasabb összeget „keresnek". 150 ezer forintot meghaladó nyugdíjra 3300-an tesznek szert.
Az adatokból kiviláglik, hogy nagyon nem mindegy, ki mikor hagyta abba a munkát. A saját jogú nyugdíjasok közül – ebbe a csoportba tartoznak az öregségi és öregségi jellegű nyugdíjasok, valamint a korhatár alatti rokkantsági nyugdíjasok – a legrosszabbul azok jártak, akik 1995–1999 között mentek nyugdíjba, az ő „apanázsuk" ugyanis nem éri el a 76 ezer forintot sem. Csak néhány száz forinttal kapnak többet az 1990–1994-esek. Ezzel szemben a 2000–2006 között nyugdíjazottak – amúgy ők vannak a legtöbben, 33 ezren – átlagosan 83 ezer, az 1975–1984 közöttiek 82 ezer, az 1975 előttiek pedig csaknem 81 ezer forintból gazdálkodhatnak.

Ha az életkort nézzük, a legszerencsésebbek az 1945–1949 között születettek, akik 83 és fél ezer forintot várhatnak havonta. A másik véglet az 1935–1939-es generáció, tagjainak ugyanis ennél átlagosan 6 ezer forinttal kevesebb jut. Nem meglepetés, hogy a nyugdíj a ledolgozott évekkel együtt nő. A 45 év feletti szolgálati idő majd 105 ezer forintot hoz a konyhára, de például a 35–39 közötti már csupán szűk 86 ezret.


Tavaly 2769 milliárd forint volt a kiadás

A statisztikai elemzés szerint a nyugellátások egy főre jutó átlaga 2008 januárjában 78.597 forint volt az országban, ami 3 ezer forinttal magasabb, mint a megyében. A nyugdíjak 4 százalékkal kerültek közelebb a nettó keresetekhez. Az ország 2769 milliárd forintot költött a nyugdíjakra 2007-ben, 10 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Olvasóink írták

 • 5. Cseter János 2008. augusztus 07. 07:06
  „Kedves "Egy aktív"! Amikor a nők nyugdíj-korhatárát felemelték talán az elsőként nyilvánítottam a nem tetszésemet az, akkor még helyt adó Kisalföld olvasói rovatában. Sőt a Népszavában is megjelent. A nyugdíjszámítás, mai rendszere úgy rossz, ahogy, azt a tolvajok elrendezték!
  Persze, ahol nincs összefogás sem a nők sem a nyugdíjas férfiak közt, ott egyszerű az aktív dogozókkal Őket összeugrasztani egy-egy vita erejéig. Természetesen, ahol ez a cél, mint e fórum is ott történnek a félreértések,és az értelmetlen mellébeszélések!
  Egy banánköztársaságban nem is lehet más cél mint az emberek fosztogatása a jogaiktól és a megélhetési forrásaiktól! Itt ez van!”
 • 4. Egy aktív 2008. augusztus 06. 19:44
  „Kedves Cseter János!
  Ön tökéletesen félreértett én nem minősítettem a nyugdíjasok helyzetét csupán arra akartam felhívni a figyelmet hogy felesleges
  összeugrasztani az aktív dolgozókat és a nyugdíjas Embereket.
  Örülök annak hogy lát esélyt arra, hogy nyugdíjas legyek egyszer.
  Vajon Ön egyetért azzal, hogy mai nö 7 évvel később megy
  nyugdíjba és kevesebb nyugdíjat kap a számítási módszer változása miatt?”
 • 3. Cseter János 2008. augusztus 06. 16:38
  „Kedves "Egy aktív"! Remélem Ön is lesz nyugdíjas.Gondolom egészen kicsi korától az "aktív" koráig a ma nyugdíjasai tartották el úgy mint a mai "aktív" társait! Önök csupán kölcsön kapták az életvitelükhöz nélkülözhetetlen javakat amin felnőttek! Ma azokat vissza kell adni a nyugdíjasoknak! Ez a természet rendje! Sőt ehhez még nyálverő pártoskodók sem kellenek!No,ha Ők azok akik a három kenyér legendájából a nyugdíjasoknak járó kenyér belsejét kirágják úgy ,hogy csak a héja marad a nyugdíjasnak! Az ingyenes utazás és az üdülési csekket pedig a morzsasöprögető, szekértolók tudják csak kihasználni nem a meglopott, kifosztott nyugdíjasok!”
 • 2. Egy aktív 2008. augusztus 06. 16:28
  „Ez a cikk ismét kisérlet összeugrasztani a kevés aktív
  dolgozót a nyugdíjasokkal. Teljesen értelmetlennek tartom mert
  nem tette a cikk írója hozzá csak a nyugdíjasoknak járó támogatásokat az ingyenes utazástól kezdve beleérve a gázártámogatást, az üdülési csekket a nyugdíjas belépőket stb.
  Még egy lényeges dolog az egészségügyi kiadásokat nekik is az
  aktívak fizetik.”
 • 1. énírtam 2008. augusztus 06. 09:43
  „Ki törődik manapság a nyugdíjsasok meglopásával, kifosztásával?
  Már elég régóta nincs a nyugdíjasoknak érdekképviselete Magyarországon! Csupán nyálverő morzsasöprögetők vannak a "bőség asztalánál"! Így nem is csoda, ha egyre csökken a nyugdíj és az értéke!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP-Fidesz: Matricaakció és pánik

Győr - Közleményben ítélte el a Fidesz ifjúsági szervezete által kezdeményezett matricaakciót a… Tovább olvasom