Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Kételyek a középiskolai rangsor körül

"A felsőoktatási intézmények rangsorával szinte egy időben jelent meg az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet - korábban Országos Közoktatási Intézet (OKI) - kiadványa a legjobb és legrosszabb felvételi teljesítményt nyújtó középiskolákról. Megyénkből a győri Kazinczy és Révai hazánk három legjobb gimnáziuma között tudhatja magát" - írtuk "Best of: középiskolák rangsora" című cikkünkben két hete. Ahogy számítottunk rá: a megyei gimnáziumokat, szakközepeket számba vevő rangsor leközlése után több észrevételt is kapunk az iskolaigazgatóktól. Nos, ez így is lett.
"Véleményem szerint az egyházi iskolák kicsinek tűnő, ám valójában cseppet sem jelentéktelen hátrányt szenvednek a lista összeállításánál. A hittudományi intézményekbe jelentkező diákok adatait ugyanis nem veszik figyelembe a rangsor készítésénél, holott nyilvánvaló, hogy ezeknek a hallgatóknak a többsége egyházi középiskolákban érettségizik" - mondta a Vasárnapinak a győri Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ igazgatója, Hallgatóné Hajnal Judit.

"Pár éve egy osztályból két diákunk is felvételt nyert az Evangélikus Teológiai Egyetemre. Tudom, mennyit dolgoztak tanáraikkal közösen a fiúk azért, hogy ebben az intézményben folytathassák tanulmányaikat, ám ez mégsem szerepel a hivatalos rangsorban. Hozzáteszem: a külföldön középiskolai tanulmányaikat folytató, illetve külföldi egyetemre vagy főiskolára jelentkező diákok eredményeit szintén nem veszi figyelembe az OKI. Így fordulhatott elő, hogy a tavalyi végzőseink között akadt egy, a mi iskolánkkal párhuzamosan Berlinben tanuló, valamint egy a Bécsi Egyetem matematika-fizika szakára felvételt nyerő diákunk, ám statisztikailag egyikük kiugró sikere sem jelent meg. Mindezt sikeres tanulóink, s az őket lelkiismeretesen felkészítő tanárjaink kedvéért tartottam fontosnak elmondani" - folytatta Hallgatóné Hajnal Judit.


Zuhant vagy nem zuhant?

A győri Péterffy Sándor Evangélikus Oktatási Központ igazgatójához hasonlóan a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziuma igazgatója, Horváth Dori Tamás is nehezményezte, miszerint a teológiai egyetemekre, főiskolákra felvételt nyerő diákok statisztikailag "nem léteznek". Horváth Dori Tamás finoman utalt arra is, hogy a győri Bencés Gimnázium eredményességi mutatója egy esztendő alatt nem eshetett vissza húsz százalékot.

"2006 júliusa óta vagyok a Czuczor Gergely Gimnázium igazgatója, a szóban forgó időszakban tehát még nem voltam itt. Hasonló eseményt azonban korábban átéltem a Pannonhalmi Gimnázium igazgatójaként is, amikor az egyik évről a másikra jelentős zuhanás történt a felvételi eredményeinkben. Akkor utánajártunk az adatoknak, s olyan jelentkezéséket is találtunk intézményünk neve alatt, ahová diákjaink nem adták be felvételi lapjukat. Ezért a kiadvány szerkesztője elnézést kért, s csillaggal jelezte a statisztikával kapcsolatban felmerült kételyeket" - magyarázta Horváth Dori Tamás.


Öt év a korrekt

A Vasárnapi az elhangzottak apropóján megkereste Neuwirth Gábort, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet középiskolai rangsorért felelős munkatársát.

"A táblázatban látható felvételi alapadatokat az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) továbbítja minden évben az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetnek. A küldött adatok azonban csak azokat a felsőoktatásba jelentkezőket és felvetteket tartalmazzák, akik az országosan egységesített felvételi jelentkezési lapot küldték be a felsőoktatási intézményeknek. Sajnos, nem ilyen módon jelentkeznek a diákok az egyházi fenntartású felsőoktatási intézmények teológiai szakaira és a Magyarországon működő külföldi egyetemekre. Ezért nem tartalmazzák a vitatott adatokat az elmúlt tíz évben kiadott könyveim" - közölte Neuwirth Gábor.

"Az OFIK adatai szerint 2006-ban a győri Czuczor Gergely gimnáziumba hetvenöt 12. osztályos tanuló járt, közülük 54 jelentkezett felsőoktatási felvételre. A jelentkezőkből negyvenhetet vettek fel tavaly államilag finanszírozott képzésre és kettőt költségtérítéses képzésre. Ez a 12. osztályos tanulók 65,33 százaléka. Más kérdés, hogy pontosan az esetleges téves adatok miatt célszerű az utóbbi öt év felsőoktatási eredményeit alapul venni. Így jóval kisebb a hibázási esély" - zárta szavait Neuwirth Gábor.

Olvasóink írták

  • 1. mjenoe 2008. január 11. 13:26
    „Ez a cikk 7 nappal a felvételi jelentkezések leadása előtt látott napvilágot. Alaposan rontva az érintett iskolák esélyeit. A korrekció, miszerint a bencés nem 65,33 hanem 80% feletti eredméynt ért el, csak jóval később, 2008 januárjában kapott nyilvánosságot.
    Arról nem is beszélve hogy 2007 novemberében a Kisalföld napilap részében egy még inkább lejárató cikket közölt a megyei napilap "nagy bukásnak" tutilálva a győri bencés gimnázium eredményeit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az APEH névtelen súgói

A kormány által két hete létrehozott össznépi feljelentgetős oldalon száz fölé ugrottak a névtelen… Tovább olvasom