Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Kételyek a halászi atya halála körül

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság államigazgatási eljárásban vizsgálta dr. Nagy József halászi plébános halálának körülményeit. A vizsgálatot most zárta le, de az atya testvére nem fogadja el az öngyilkosság tényét, ezért fellebbez. A nyomozás folytatódik.
A kérdésekre csak az atya felelhetett volna...
A rendőrség hivatalosan is értesítette dr. Nagy József családját, hogy az államigazgatási eljárásban lefolytatott vizsgálat minden kétséget kizáróan megállapította: a halászi plébános önkezével vetett véget életének idén júniusban. A halálát fulladás okozta, az atya a Mosonmagyaróvárhoz közeli plébánia pincéjében akasztotta fel magát.

A Budapesten élő egyetlen rokon, a plébános öccse azonban fellebbez a határozat ellen – mondta tegnap a Kisalföldnek. Kételyek maradtak ugyanis benne a haláleset és a tragédiát megelőző időszak kapcsán eddig feltárt tények körül.

Nagy Lajos a legfontosabb kérdésnek – amelyre ez idáig nem kapott választ a rendőrségtől – azt tartja: a fivére homlokán lévő ötforintos nagyságú vörös folt honnan származik.

Lapunknak azt mondta: miután a plébánián megtalálták halott bátyját, a nyomozók azt ígérték neki, a boncolásból kiderül, hogy idegenkezűségre utalhat-e a testén lévő folt. „A jegyzőkönyvben azonban egyetlen szó sem utal erre, így nem tudom, mi okozhatta ezt a sérülést." A fivér saját teóriáját erősíteni látja abban is, ahogyan az atyát a helyszínen megtalálták.

Dr. Nagy József fivérének csak a közelmúltban volt ereje megnézni a helyszínen készült felvételeket, amelyek újabb kérdéseket fogalmaztak meg benne. Azt mondta, testvére testtartása kétségessé teszi számára az öngyilkosságot. Ezzel együtt tény: a boncolás egyértelműen megállapította – hangsúlyozta Kiss Imréné, a megyei rendőrkapitányság szóvivője –, hogy az idegenkezűség kizárható.

Összefügg a korábbi esettel?

A családnak 15 napja van arra, hogy fellebbezzen a határozat ellen, a tegnapi nyilatkozatból úgy tűnik, meg is teszi. Nagy Lajos egyelőre hezitál viszont az ügyben, tegyen-e panaszt az egyébként még mindig tartó nyomozás kapcsán. (Államigazgatási eljárásban csak a halál körülményeit vizsgálta a rendőrség; a tragédiát megelőző időszakról, illetve arról, hogyan csalták ki a plébánostól a tízmillió forintot, még mindig tart a nyomozás – a szerk.) Nagy Lajos azt kéri – s ezt többször jelezte a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon is –, nézzenek utána annak a három évvel ezelőtti esetnek, amikor bátyját halálosan megfenyegették.

„A testvérem attól a naptól kezdve más lett: a mindig szervező, a közösségben felszabadultan és aktívan részt vevő atya eltűnt. Helyette bezárkózó, az ablakokra rácsot tetető, összeesett ember »született«. Tudni szeretném, hogy ez összefüggésbe hozható-e nemrég bekövetkezett halálával" – jelentette ki Nagy Lajos.

A rendőrség jogszerűen jár el

„ A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság objektíven, a jogszabályi előírásokat szigorúan betartva járt el eddig is, s ennek szellemében folytatja tovább a nyomozást" – mondta Szabadfi Árpád megyei rendőrfőkapitány az elhangzottakra reagálva. Nagy Lajos ugyanis emlékeztette a főkapitányt arra a nyilatkozatra, amelyet közvetlenül testvére halála után tett.

A főrendőr akkor a Kisalföldnek kijelentette: „A plébános búcsúlevelében foglalt információkat alaposan ki fogjuk vizsgálni, még akkor is, ha az egyháznak és az elhunytnak kínos lehet."
A főkapitány azt is elmondta: amennyiben a család ennek ellenére fellebbezni kíván, a törvényi lehetőségek adottak erre.

A csalás egyik gyanúsítottja sem működik közre

Nagy Lajos a lánya esküvőjére utazott Amerikába, így csak hazatérése után értesült arról, hogy a zsarolást csalássá minősítették át. Nem érti, miért. A rendőrségi szóvivő hangsúlyozta: ahhoz, hogy pontosan tudják, a csaknem tízmillió forintot hogyan csalták ki a plébánostól, a sértettnek kellene nyilatkozni, ami lehetetlen. A két gyanúsított közül az egyik (P. Zoltán) börtönbüntetését tölti, a másik (Sz. Ferenc) pedig nem működik közre a rendőrséggel. Így hiába emlegeti a testvér az egyik csornai nyilvános telefonfülkéből érkező hívásokat, ez nem bizonyítja a zsarolást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiraboltak Győrött egy pénzespostást

Félmillió forintot zsákmányolt az a férfi, aki szerda reggel kirabolt egy pénzespostást Győrben. A… Tovább olvasom