Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Kétarcú laktanyasors

A Vadász-laktanya területén hét főépület áll: felújított épületek és nyomor látható egyszerre. 
A Vadász-laktanya
A Vadász-laktanya területén hét főépület áll. A két frissen felújított ház mellett elfogadható állapotban van még a tizenkét évvel ezelőtt restaurált kórházi ingatlan is, amelyet az intézmény jelenleg segédeszközraktárnak használ. A többi viszont úgy – vagy még rosszabbul fest –, mint ahogyan az utolsó szovjet katona láthatta.

A megyei önkormányzat gyermek- és ifjúságvédelmi intézetének épülete mellett áll még egy üresen és használaton kívüli épület, ezek mögött helyezkedik el a szépen kicsinosított megyei levéltár közgyűjteménye, valamint a Revita Televízió székhelye. Az utóbbi egyharmad részben a tévé tulajdonosáé, kétharmad részben pedig a megyei önkormányzaté.
Mint tévés kollégáinktól megtudtuk, mintegy fél éve még itt is hajléktalanok éltek a felső szinten, s előfordult olyan, hogy élő adásban füstszagra lett figyelmes a stáb.

A stúdióbeszélgetés közben valaki a telefonhoz sietett, hogy a 105-öt tárcsázza. A lakók tüzet raktak a zárt helyiségben. A vizit közben aztán kiderült, a társaság már szépen berendezkedett: találtak mosógépet, tűzhelyet, szárítókötelet, miegymást a Revita helyiségében. Korábban punkok is lakták az emeletet, rájuk azért volt panasz, mert hosszú estéket rendeztek és az üvegeket következetesen kihajigálták az ablakon.

A főbejárattól távolodva két újabb laktanyaépületet láthatunk, az egyik a VPOP-nyomozóhivataláé, a másik a Nyugat-Magyarországi Egyetemé, egyelőre kihasználatlan. Az ablakokat befalazták, ugyanúgy, mint a többi felújítatlan házon. A hajléktalanoknak menniük kellett.

Zalka Ilonának sem volt maradása, a győri fiatalasszony átköltözött a városi önkormányzat területén álló melléképületek egyikébe. Nem iróniának szánjuk, de alá kell húzni, hogy itt még a szerencsésebbek laknak, a házsor helyiségei megfelelnek zugnak, tárolónak, fészernek. Az ötezer forintért vásárolt kályha meleget ad, a kéményen telente füst gomolyog. Az itt élő kis közösség kutyákat tart hosszú pórázon, így a betolakodók meggondolják, hogy lopjanak-e a felhalmozott fémhulladékból, vagy ami még rosszabb volna: hogy rátegyék kezüket az egyik férfi régi kempingbiciklijére, amely utánfutóval kitűnő segítséget nyújt az éjszakai gyűjtésnél.

Így él együtt, egymással szemben a civilizáció és a nyomor, képletesen a felújításra költött százmillió és a kidobott újságért kapott kétszázforintos. Kérdés, hogy ezek közül melyik osztályba tartozhat az a ház, amelyikből már sikerült kiűzni a betolakodókat, de az épület ugyanúgy áll tovább és rontja a város hírnevét.

Mint arról korábban hírt adtunk (Hatszázmillió forintos laktanyaálom, Kisalföld, 2005. március 12.), a megyei közgyűlés március 11-i rendkívüli ülésén döntött a rehabilitációról. E szerint az uniós pályázaton nyerhető 450 millió forinthoz százötvenmilliót saját zsebből hozzátesz. Így hatszázmillióból mégis van esély a Vadász-laktanya K épületének felújítására. A tervek szerint ez az ingatlan a gyógypedagógiai szolgálatnak és a levéltárnak ad otthont. Firtl Mátyás, a területért felelős megyei alelnök ekkor olyannyira bizakodó volt, hogy egy másik tervről is említést tett. E szerint a K mellett a H épületet is fel szeretnék újítani (szintén pályázati pénzből), oda egy másik megyei intézmény kerülhetne.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hazai autó 100 éves

A hazai autójavító-szakma egyetlen országos szakkiállítása, az Autó-DIGA holnaptól várja Győrbe az… Tovább olvasom