Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Két veszélyes üzem, újabb két létesítményi tűzoltóság

Az ország 106 létesítményi tűzoltóságának mintegy 20 százaléka, 19 – ebből kettő főállású – a megyében tevékenykedik. A nemrégiben lezajlott, veszélyes anyagok kezelésével kapcsolatos felmérés után a katasztrófavédelmi igazgatóság újabb két üzemnél írta elő kötelezően saját tűzoltóság fenntartását.

Közel 500 olyan üzem található hazánkban, amelyek veszélyes anyagokat használnak vagy tárolnak. A létesítmények között 35 van, amelynek kötelező létesítményi tűzoltóságot kell fenntartania.

Az úgynevezett küszöbérték alatti üzemek tevékenységét a katasztrófavédelem területi szervei engedélyezik és ellenőrzik, így azokat is, amelyeknek tűzoltóságot kell működtetniük.

A megyei katasztrófavédelmi igazgató, Sallai Péter ezredes tudatta: jelenleg Magyarországon 106 létesítményi tűzoltóság van, ebből 19 működik a megyében. A lezajlott felmérés szerint az igazgatóság illetékességi területén 26 küszöbérték alatti üzem található.

– Ezek a vállalkozások olyan veszélyes anyagokat használnak vagy tárolnak, amelyek indokolttá teszik, hogy a katasztrófavédelem felügyelje tevékenységüket.

Küszöbérték alatti üzemnek az minősül, ahol az Európai Közösség Seveso-II. elnevezésű irányelvben meghatározott alsó küszöbérték negyedét meghaladó, de az alsó küszöbértéket el nem érő mennyiségben jelen van a veszélyes anyag – magyarázta Sallai Péter.

Az említett Seveso-II. irányelv a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos ipari balesetek megelőzése, a környezetre, illetve az egészségre ártalmas következmények csökkentése, az ember és a környezet magas fokú védelemének biztosítása érdekében született meg.

Az ipari üzemeknél lezajlott felmérés alapján a megyei igazgatóság 20 üzem esetében megállapította, hogy nem szükséges a létesítményi tűzoltóság létrehozása.

– A benyújtott dokumentációk négy üzemnél nem voltak elegendőek a megalapozott döntés meghozatalához, így helyszíni szemlét tartottunk. Megállapítottuk, hogy ezen üzemek esetében sem szükséges a létesítményi tűzoltóság létrehozása.

Ugyanakkor két üzem esetében, melyekben mezőgazdasági tárolást végeznek, a tűzszakasz alapterülete és a számított tűzterhelés alapján a létesítményi tűzoltóság fenntartása kötelező – tudtuk meg Sallai Pétertől.

Ezzel a megyében 21 létesítményi tűzoltóság működik majd, köztük a két főállású, az Audi és a Rába tűzoltóságai.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan partot ér az aranyhajó

A Városrészek Fóruma cikksorozatunkat Marcalváros I. után a Belvárossal folytatjuk. Olvasónk sokak… Tovább olvasom