Kisalföld logö

2016. 10. 22. szombat - Előd 4°C | 13°C

Két új pap Krisztus szolgálatában

Győr - Két diakónust szentelt pappá szerdán Pápai Lajos megyés püspök a bazilikában. Mindössze kettőt. Ennek ellenére az országos helyzethez képest a győri egyházmegyében nincs paphiány.
A régi liturgikus hagyomány, az ősi egyházi rítus szerint választották ki tegnap a győri bazilikában Gats Mihály és Havassy Bálint László diakónusokat, akiket – miután méltónak találtattak – Pápai Lajos szentelt áldozópappá.

A megyés püspök szentbeszédében hangsúlyozta, hogy a papi munka forrása a Krisztusba vetett hit, elkötelezettség és a hitben való előrehaladás.

Aki teljes odaadással éli a hivatást, az megtalálja a boldogságát, az hitet sugároz életével, példát ad másoknak is, tanítóvá és tanúvá válik egy személyben, aki viszont munkájában boldogtalan, „az csak füstöl, ahelyett, hogy világítana a rábízott közösségnek".

A szentbeszédet követően Gats Mihály és Havassy Bálint László áldozópapjelöltek egyhangúan nyilatkoztak elkötelezettségükről, majd egyenként, egymást követve, összetett kézzel térdeltek a megyés püspök elé és tiszteletükről, engedelmességükről tettek bizonyságot.

Ezután teljes odaadásuk jeleként az oltár előtt arccal a földre borultak, miközben a kórus – az ünneplő gyülekezettel – a „Mindenszentek litániájá"-t énekelte.

A szertartás részeként Pápai Lajos püspöki kézrátétellel és imádsággal szentelte pappá a diakónusokat. Fotó: Bertleff András
A szertartás részeként Pápai Lajos püspöki kézrátétellel és imádsággal szentelte pappá a diakónusokat. Fotó: Bertleff András

A szertartás a felszenteléssel, püspöki kézrátétellel és szentelési imádsággal, majd a papi rendnek megfelelő hagyományos beöltözéssel folytatódott.

Végül a megyés püspök az új áldozópapoknak – mindketten győri egyházmegyések – kenyeret és bort adott át szolgálatuk, a szentmise-áldozati adomány jelképeként. Az ünnepi alkalom közös szentmisével zárult.


A győri egyházmegyében nincs paphiány

Annak ellenére, hogy idén csak két áldozópapot szenteltek Győrött, a püspökség illetékesétől kapott információ alapján – az országos helyzettel ellentétben – a győri egyházmegyében nincs paphiány. Eddig nyolcan jelentkeztek a szemináriumba, amely a tavalyi hárommal szemben további reményt jelent.

Olvasóink írták

 • 16. Stewe 2008. július 05. 19:22
  „Istenhívő vagyok, de a katolikus vallásommal felhagytam, nem tudtam magamévá tenni. Túl sok benne a díszlet, a színjáték, a képmutatás, a pátosz. Emellett nem tudom miért kellene egyfolytában bűnösnek éreznem magam. Másrészt a vasárnapi misék tömve vannak olyan emberekkel, akik imázs okokból járnak oda, és halvány fogalmuk nincs a megbocsátásról.Ismerek elvakult katolikus családokat is, ahol nem fogadják el, ha a gyerek nem vallja a nézeteiket. Na ott megbocsátás helyett a lelki terror jelei a fellelhetőek, az otthon melege nyomokban sem fellelhető.Az életemről magamnak tartozom elszámolással, az erkölcsi értékrendemet egyrészt otthonról hoztam, másrészt az egyéni világnézetem alkotja. Hogy ki milyen úton jut el Istenhez, eldöntheti. Nem kell hozzá egyházakhoz kötődni.”
 • 15. szadesz 2008. július 03. 23:41
  „Édes Istenem!
  Ismét "érdekes" hozzászólásokat lehet olvasni, de nem baj, teher alatt nő a pálma, avagy "Beati estis cum maledixerint vobis et persecuti vos fuerint et dixerint omne malum adversum vos, mentientes, propter me. Gaudete et exsultate, quoniam merces vestra copiosa est in caelis; sic enim persecuti sunt prophetas, qui fuerunt ante vos."
  Mt. 5,11-12”
 • 14. Gaben.. 2008. július 03. 19:19
  „Felháboríto:) vicces most mondja melyik épelmélyü férfi megy el keresztény papnak? elősorban gondolván a cölibátus és a hasonló fogadalmakra......mert szerintem ez az ember pszichologiai eset...”
 • 13. Gabennek 2008. július 03. 18:50
  „Kedves Gaben!
  Az utolsó mondata felháborított! Én sem vagyok különösebben oda a katolikus vallásért, de most a két konkrét fiatal papra gondolva annyit tanultak, hogy ezt nem vállalja be valaki azért, mert másnak nem jó...Aki semmi másra nem jó, az Ön szerint megtanul 3 nyelven, és külföldi egyetemen tanul?? Ne nevetessen ki, hogy az tesz ilyet, aki másra nem jó.....”
 • 12. Gaben.. 2008. július 03. 17:37
  „Hát mszili tényleg jobb lett volna ha hallgatsz.kedves bácsbokodembrió a tartásról annyit Történelem ha tanultál persze ÖLJÜNK ISTEN ÉS JÉZUS NEVÉBEN :) keresztes háború inkvizició pénzért bűnök megbocsájtása úgye ez volt a cédula....A Vallásal magába nincs baj csak annyi a gond hogy Intézmény lett.Bizonyos szabályok sajnos nincsenek ebben egyet értek,Sajna a papok a mai világba nem lelkiséggel foglalkoznak hanem anyagiasak mint ahogy ezt sokszor bebizonyította a történelem.Persze mindig vannak kivételek kedves: szabályoknélkül.Hamár nem jó semmire elmegy papnak.........”
 • 11. Kriszti 55 2008. július 03. 17:29
  „Szia bácsbokodembrió!A táplálkozásra azért utaltam merz a tízparancsolat ne ölj!!!Ha már az ölésnél tartunk a hús evés is gyilkolás, bár nem közvetlen módon de az. Nem vagyok vallás ellenes mert fiatal koromban minden vasárnap mentem református és katolikus misére is.Mit tud a pap.4 évig kellett misére járnom és rájöttem papok nélkül is tudok Istennel beszélni!”
 • 10. matriné 2008. július 03. 16:56
  „Szerintem a legtöbb háborút a vallások és a nők okozták és lehet,hogy mostanában is ezek között dől el az emberek élete. Szerintem a vallási révületet és a gyilkos tébolyt, csak egy hajszál válassza el egymástól.”
 • 9. szabályoknélkül 2008. július 03. 16:33
  „Gabennek: az egyház akkor is segít rajtad, ha nem adsz nekik egy vasat sem. Még a perselybe sem kötelező pénzt dobni. Van olyan pap ismerősöm, aki minden hónapban ad egy patikának pénzt, avval a céllal, hogy a patikus olyannak is adjon ki gyógyszert, aki rászorul, de nem tudja megfizetni. Arról meg nem is beszélve, hogy a pap minden év végén elszámol az egyházközséggel, mit mire költött.”
 • 8. bácsbokodembrió 2008. július 03. 16:28
  „Kriszti 55-nek: a hozzáállása a klasszikus vallásellenesség, az ember elvakultsága: magamban is elég vagyok Istenhez jutni. Azt aláírom, hogyha az ember megfelelő erkölcsi normák szerint él, akkor a vallástól függetlenül élhet Istennek kedves életet (bár a táplálkozással való összefüggést nem egészen értem). Sokszor hallottam, hogy az istenhit nem kötődik templomhoz, meg miért kell vasárnaponként misére menni, meg sorolhatnám. De egy biztos, hogy a keresztény vallás ad olyan tartást az embernek, hogy rendet tudjon tartani az életében és legyenek skrupulusai, bűnt elkövetni. Régen voltak szabályok, vasárnap nem dolgozni, mert az Úr napját meg kell szentelni, ne lopj, ne ölj, felebarátod házastársát ne kívánd, stb. Ezek a szabályok, tisztelet a kivételnek, ma már nem léteznek (mert gátolnak, mert nem engednek szabadon,???) így is néz ki a avilágunk. Ez ellen is próbálnak a papok tenni és tudod, jó, ha úgy érzed, hogy rád borul a világ baja, és egy templomban egy pap úgy tud rajtad segíteni, hogy kijössz, és bírod folytatni az életedet, mert erőt kaptál, nem tőle, hanem rajta keresztül az Istentől.”
 • 7. voodoo 2008. július 03. 16:19
  „Csak ne politizálnának !
  Ámen”
 • 6. kriszti 68 2008. július 03. 13:08
  „Csatlakozom bácsbokodemrióhoz: Isten vezérelje útjukon az új papokat, hadd hirdessék a hitet minél többeknek - nagy a szükség, ahogy látom...”
 • 5. mszili 2008. július 03. 12:24
  „Kedves Gaben, Kriszti és matriné! Igaz a mondás,"ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna" Most különösen is igaz! Ki kellene próbálni!Amihez nem értünk, főleg ott!”
 • 4. Gaben.. 2008. július 03. 10:29
  „Maga az egyház egy nagy kamu átverés és persze nem szól másról mint a pénzről,bemész a templomba mise elött közben utána adakozz add a léd nem kell őket sajnálni ez is meló ugyanúgy mint a kukás az eladó irodai meló ......ennyi”
 • 3. Kriszti 55 2008. július 03. 10:25
  „Én gyermekorom óta tartom nem csak a templomban lehet imádkozni istenhez és minek meggyóni a papnak Isten minden dolgukról tud arról is amit csak holnap végzünk el.Helyes életmóddal táplálkozással és meditációval na és ne beszéljek ugye bár a Viselkedésről a hozzáálásról sem így el lehet jutni IStenhez.De arra nincs szükség hogy bemegy a templomba kijön és mintha semmisem történt volna”
 • 2. bácsbokodembrió 2008. július 03. 07:56
  „Gondolom, hogy 1. hozzászóló nemigen van templomi ügyekben képben. A pap nem csak templomi szolgálatot lát el, szerintem az a legkevesebb. Kórházba jár, betegeket látogat, utolsó kenetet ad, keresztel, esket, temet és még mondhatnám. És sok kettő, három, négy település lelki gondozását látja el, emiatt sok helyen nincs minden nap mise sem. Szóval, ahhoz képest, hogy régen még káplán is jutott a templomba, ma örülünk, ha egy plébános van egy templomban és nem háromban. Mindenesetre az Isten vezérelje az új papokat útjukon. Sokkal többre lenne igény”
 • 1. matriné 2008. július 03. 06:42
  „Szerintem túl sokan is vannak az igényhez és a templombajárok hívekhez képest.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Adriával szemez a régió

Magyarország - Csaknem annyi magyar nyaraló keresi fel a nyugat-dunántúli régiót ebben a szezonban,… Tovább olvasom