Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Két tannyelven, játékosan

Még csak alig három hónapja ültek először iskolapadba a Marcalvárosi Közoktatási Központ két tannyelvű képzésére felvett elsősök, de a program sikerét máris számos tapasztalat bizonyítja.
illusztráció
Az általános iskolai két tannyelvű oktatás Győrött idén szeptemberben a Marcalvárosi Közoktatási Központban, a volt Arany-iskolában kezdődött el. Az új képzési formához az intézmény nyelvoktatási hagyománya és felkészült pedagógusgárdája biztosította az alapokat. A programnak pedig már országszerte több helyen bevált a gyakorlata. Hiszen a most 6–7 évesek felnőttkorukban szinte nem boldogulhatnak idegen nyelvek nélkül. A szükséges tudás megszerzéséhez pedig legfogékonyabb korukban érdemes számukra lehetőséget biztosítani.

Hetente kilenc órán

Az első osztályosoknak természetesen az a legfőbb feladatuk, hogy megtanuljanak írni, olvasni, számolni magyarul, de emellett az új képzés keretében hetente ötször csoportbontásban német vagy angol nyelvi óráik vannak. Az egyik ilyen órán az angol, illetve német anyanyelvű oktató segítségével csak a kiejtést gyakorolják. A rajzot, az éneket, a technikát és a testnevelést pedig két nyelven tanulják. Az, hogy „Vedd elő a rajztáblát!" vagy „Csinálj hátrabukfencet!" a magyar mellett idegen nyelven is elhangzik, így a kisdiákok összesen hetente kilenc órán hallják a német vagy az angol nyelvet és ez a szülőknek nem kerül pénzbe.
– A képzésre beíratott gyermekekre játékok, mondókák, dalok révén szinte ráragadt az idegen nyelv, mindenféle ragozás, elöljáró és szabály biflázása nélkül. Másképp egyébként nem is lehetne őket idegen nyelvre tanítani, csak életkori sajátosságaiknak megfelelően – mondta el Kovácsné Krusevits Bernadett igazgató. Azt pedig, hogy ennek az elvnek a gyakorlatba átültetése sikerrel járt, a szülőknek nemrégiben megtartott bemutatóórák bizonyították.

Az angolos és a németes osztályban az idegen nyelvi órákon már magyar szó szinte el sem hangzik
Élvezik az órát

Az angolos és a németes osztályban az idegen nyelvi órákon már magyar szó szinte el sem hangzik. Ám az elsősöknek emiatt nincs megemelt óraszámuk és az elmúlt három hónap alatt az is kiderült, hogy nem váltak túlterheltekké, sőt, élvezik az oktatás játékos formáit. Tudásukat később az iskola nemzetközi kapcsolatai révén, diákbarátságok kialakításakor is hasznosíthatják; sikeres nyelvi előmenetelük után a középiskolában már egy második idegen nyelv megismerésével foglalkozhatnak.
A képzés iránt érdeklődők az iskola titkárságán kérhetnek jelentkezési lapot. A képességmérés időpontjáról értesítést kapnak az első osztályt jövő szeptemberben kezdő gyermekek szülei. A személyes találkozók nem felvételi vizsgát jelentenek, csupán a nagycsoportosok rátermettségének megismerése a cél. Az oktatást a szülők bemutatóórákon is megismerhetik nyílt napokon: december 10-én délelőtt 10 órától, január 16-án és február 20-án délután 3 órától.

Tájékoztatás a 96/ 431-139-es telefonszámon, személyesen hétfőnként délután háromtól kérhető.
A szülőket meglepte, hogy az évnyitó óta eltelt rövid idő alatt mennyi mindent megtanultak gyermekeik, akik a tapasztalatok szerint otthon is megszólalnak angolul, illetve németül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győré is lesz a péri reptér

„ Megtaláljuk a megoldást, hogy a győri önkormányzat egyik tulajdonosa legyen a péri… Tovább olvasom