Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 24°C Még több cikk.

Két rókát lőtt Imre atya

Szany - Első vadászatán két rókát hozott terítékre a szanyi plébános. Tóth Imre atya régóta figyelte a vadászok munkáját, de igazán új állomáshelyén „fertőződött meg”. A szanyi társaság szívesen fogadta és a sikeres hajtás után, ahogy illik, fel is avatták. Imre atya azt mondja: a szerencsének örül, de őt igazán a természetjárás vonzza, amikor puskát akaszt a vállára.

A vadászszerencse kísérte első vadászatán a szanyi plébánost

A szanyi vadászok a szezonban kilenc szarvasbikát ejtettek, köztük egy ezüstérmeset. Az őzbakok már nem voltak ilyen jók. Tavaly megyénkben közel 2800-an váltottak vadászjegyet. A vadászszezon Szanyban közepes volt elnökük szerint. A Dózsa társaságban négyről harmincötezerre emelték a tagdíjat. Plébánosuk kiváló rókavadász.

Tóth Imre atyát a szanyi vadászok avatták fel.
Tóth Imre atyát a szanyi vadászok avatták fel.

Közepes szezont zárt a szanyi Dózsa Vadásztársaság. „Dicsekvésre nincs okunk, panaszkodni viszont nem akarunk" – jellemezte röviden a helyzetet Németh Gergely, a társaság elnöke. Vadászatokon fácánt 1100-at, nyulat 900-at lőttek, 100-at pedig élőként értékesítettek a szanyiak.
– Huszonhárom szarvast ejtettek el a vadásztársak, ebből kilenc volt a bika – tájékoztatott Németh Gergely. – Egy ezüstérmes esett, ami 8,6 kilogrammot nyomott. 170 őzet hoztunk terítékre, köztük 65 bakot.
A szanyi társaság külföldi bérvadászt csak ritkán hív meg a területére.

Akik jönnek, visszatérő vendégek, évek óta járnak a faluba őzbakvadászatra. A tagság döntött úgy, hogy a költségeket inkább saját zsebből állják.

– Ötvenheten vagyunk jelenleg, kilencezer hektáros a területünk. Abban állapodtunk meg, hogy a tagdíjon felül is hajlandóak vagyunk hobbinkra áldozni. A mostani szezon ugyan nem ad okot a dicsekvésre, azért történtek jó dolgok. Kopjafát állítottunk például a társaság megalapításának 35. évfordulóján. Ezzel azon vadásztársak emléke előtt tisztelgünk, akik az elmúlt három és fél évtizedben járták a szanyi vadászterületeket, de ma már nem lehetnek velünk.

Terítéken: A vadászatokon fácánt 1100-at, nyulat 900-at lőttek, 100-at pedig élőként értékesítettek a szanyiak.
Terítéken: A vadászatokon fácánt 1100-at, nyulat 900-at lőttek, 100-at pedig élőként értékesítettek a szanyiak.


Idén is megtartottuk hagyományos cserevadászatunkat a Sopron–Fertőtáj Vadásztársasággal. Jó kapcsolatot ápolunk velük, őket apróvadra hívjuk, mi pedig vaddisznóvadászatra megyünk hozzájuk, most már hatodik alkalommal. Örömmel vettük, hogy a szezonban plébánosunkat, Tóth Imre atyát is vadásszá avathattuk.

Németh Gergely hozzátette: Imre atya a vérében hordozta a vadászat szeretetét, de igazán Szanyban „fertőződött meg". „Reméljük, hogy vadászszerencséje a jövőben is úgy kíséri, mint az első alkalommal. Akkor ugyanis két perc alatt két rókát sikerült terítékre hoznia" – fogalmazott a szanyi vadászelnök.

– Régóta érdekelt a vadászat, leginkább azért, mert szeretem a természetet – vallott hobbijáról a Kisalföldnek Imre atya. – Szanyban népszerű a vadászat, Németh elnök úr beszélt rá engem is, hogy tegyem le a vizsgát. Sajnos, kevés időm van arra, hogy ennek a szép sportnak éljek, hiszen első a hivatásom. Ha mégis kijutok a területre, a természetjárás kikapcsol, megnyugtat. Nagyon jó társaságot, közösséget ismertem meg a szanyi vadásztársaságban, szívesen vagyok együtt velük.

– Nagy szerencsém volt, amikor néhány percen belül két rókát is sikerült eltalálnom. Egy vadásznak persze ez is élmény, de engem mégis inkább a természet szépsége vonz, amikor puskát veszek a vállamra.
Németh Gergely a múlt szezonról szólva még elmondta, hogy emelték a tagdíjat is. Az eddigi négyezer forint helyett harmincötezret fizetnek be évente a szanyi puskások.

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. lejner dávid 2008. május 13. 09:50
  „NAgyon sokra becsülöm a szanyi embereket kedvességükkel levettek a lábukról..dáv Imádok ott lenni mikor tehetem lemegyek a haverommal mert ott lakik a nagyapja aki szinétn vadász.”
 • 59. venator,kőbunkó 2008. április 04. 22:13
  „Lucifer! Si tacuisses philosophus mansisses.

  Ha nem érted, keress rá az interneten.

  "Jót,s jól. Ebben áll a nagy titok.Ezt ha nem érted,
  Szánts és vess. Hagyjad másnak az áldozatot."

  Coki.”
 • 58. Lucifer 2008. április 03. 19:58
  „Kedves Imre Atya!
  Ennek a cikknek Te vagy a főszereplője!
  Beálltál ezek közé:
  "a többiek csak frusztrált ,láncon tartott (Mónika Show ;Heti hetes) csaholó kutyák."
  szeszszagú kőbunkó alias venator :"akikre hiába öntik az ócska tévék a nyállal higított fost, mégis használják az agyukat".
  Ezeket ha reggeltől estig gyóntatod, akkor sincs jogod feloldani, főként akkor, ha a nagy növény, állat és ember szeretetedben képes vagy passzióból ölni!

  Én is befejeztem, sikerült a vadászok inteligenciáját és a másik ember értékelését felvillantanom!
  Néhányuknál ha fegyver van, inkább lépjetek tovább, s ne kerüljetek velük konfliktusba!
  Olvasd csak vissza a belőlük bugyogó gyűlöletet állat és ember iránt!”
 • 57. Nooormális? 2008. április 03. 11:10
  „Tisztelt S.Gábor!

  Örülök, hogy van valaki, akinek legalább vannak kételyei.
  venator!
  "Vadűzés és erdőzúgás. De több erdőzúgás!"
  "Az legyen a vadász nemes törekvése,
  Hogy a vadat ó v j a , k í m é l j e és v é d j e."
  (Hogy utána lelőhesse...)
  Erre gondoltam, amikor hamis ideológiák gyártásáról beszéltem.
  Meg például arra, hogy a "nemeslelkű" vadász nem lő fekvő, csak futó nyúlra, kvázi megadva az esélyt a vadnak is. ÖNÁMÍTÁS!
  Majd ha a nyulak is visszalőhetnek.
  Minndegy, én továbbra is a vadak pártján állok, és a magam részéről én is befejeztem.”
 • 56. namégeccer nekifutok 2008. április 03. 10:48
  „http://molnargoreny.blog.hu/2008/02/16/fekete_istvan_4”
 • 55. szeszszagú kőbunkó alias venator 2008. április 03. 10:44
  „Akiket érdekel:"akikre hiába öntik az ócska tévék a nyállal higított fost, mégis használják az agyukat", azok kattintsanak ide:

  http//molnargoreny.blog.hu/2008/02/16/fekete_istvan_4

  TESSÉK VÉGRE GONDOLKODNI!!”
 • 54. S.Gábor 2008. április 03. 09:24
  „Van szalonka, voltam is kint párszor. Minden húzáson láttam madarat, hol egyet, hol nyolcat... Láttam egy gyönyörű hármas cvikket, cippogtak korrgtak, de azokra nem emeltem puskát...

  Az erdők királynéját meg kell becsülni, elég élmény volt a hármas cvikk idénre... majd jövőre.... A kvótát egyébként komolyan vesszük, bár személy szerint baromságnak tartom, tekintve, hogy a déli, olasz, horvát államokban hálóval fogják be a tengerparti szigeteken az első pihenni leszálló - egyébként töménytelen mennyiségű madarat - akkor miért pont nekünk kell kvótázni, de mivel ez a szabály, hát betartjuk...

  Azt hiszem elég "élményt" nyújtott ez a fórumozás, azt hiszem ez volt az utolsó hozzászólásom.

  A vadűzés több erdőzúgás....Kívánok minden kedves kollégának élményben, sikerekben gazdag vadászévet, így a bakidény eljövetelével.

  Ja majd elfelejtettem, BARÁTI JÓTANÁCS A KEDVES TÚRÁZÓKNAK: HA LÁTNAK PICI, KEDVES, ARANYOS GIDÁT, AMI FEKSZIK A TÚRISTAÚT SZÉLÉN KÉREM NE VIGYÉK HAZA, ÁLLATKERTBE, STB. NINCS ELÁRVULVA CSAK KB 1 NAPOS ÉS MÉG AZ ÖSZTÖNE BÚVÁSRA HAJTJA, AZÉRT NEM SZALAD EL.

  Vadászüdvözlettel:

  S.Gábor”
 • 53. szeszszagú kőbunkó 2008. április 02. 22:30
  „Látod, kedves Gábor, hogy a legutolsó bejegyzésed "magasságába"" senki nem tudott követni? Nem is értik, nem egy nyelven beszéltek!

  Más: Van-e még szalonka a pagonyban nálatok, vagy tán már mindet legyilkoltátok passzióból ? Tán csak nem a kvóta köti a kezeitek?

  üdv.”
 • 52. venator 2008. április 02. 22:22
  „Na itt vagyok, visszajöttem, gyerekek.

  Úgy látom, az egész táborból egyedül S.Gábor és Noormális érdemes a kiemelésre, a többiek csak frusztrált ,láncon tartott (Mónika Show ;Heti hetes) csaholó kutyák.


  Gábor törekvése tisztességes (és sziszüphoszi),sajnos Noormális kiindulópontja hibás.

  Noormális tisztességgel kérdez, szeretne a vadászatban pozitív értékeket találni,Gábor kész ebben partnere lenni. A BAJ, HOGY NEM EGY NYELVET BESZÉLNEK.

  Vadászat = passzióból való gyilkolás . Ez Noormális szótára.
  Vadászat= Vadűzés és erdőzúgás. De több erdőzúgás! Ez egy vadászé.

  Az legyen a vadász nemes törekvése,
  Hogy a vadat ó v j a , k í m é l j e és v é d j e.
  Vadásszék,mint törvény és szokás kívánja,
  S teremtményeiben a Teremtőt áldja...

  A magam részéről befejeztem. Sapienti sat.”
 • 51. S. Gábor 2008. április 02. 09:50
  „T." Noormális?" !

  Nem gondolom azt, hogy lelki nyomoronc lenne, aki elítéli a vadászatot, szíve joga mindenkinek így érezni. Szerintem a vadászok többsége nevében mondhatom ezeket. Az tény, hogy a vadász a vad elejtésével valóban elveszi egy állat életét. Ezt minden vadász lelkiismeretének kell feldolgoznia. Ez a része a vadászat úgymond árnyoldala, hiszen ez a pont az amit a nem vadászó közönség mélyen elítél, az esetek többségében egyenlővé teszi a mészárlással. Bevallom, minden vadamnál, amit eddig ejtettem, bennem is "vegyes" érzelmek uralkodnak. Addig a pillanatig fogok vadászni, amíg a mérleg mindkét oldalán lesznek bennem érzések, mind gyász, mind boldogság. Ezt hívják vadászék szenvedélynek. Minden lövésemre, minden vadamra a mai napig emlékszem, a jövőbeniekre is fogok.”
 • 50. Nooormális? 2008. április 01. 23:30
  „T. S.Gábor!

  A 44. hozzászólásban három kérdést is feltettem. Nem költői kérdéseknek szántam, valóban kíváncsi lennék a válaszokra?
  Vagy a kényes kérdés nem értelmes kérdés?”
 • 49. S.Gábor 2008. április 01. 12:38
  „T. ´Nooormális?´ !

  Állok elébe, tegyen fel értelmes kérdést. (egyéb iránt ismét megjegyzem, ez a történet onnan indult, hogy a vadászatot kezdték el a hozzászólók mocskolni, nem onnan, hogy esetleg ´mi´ népszerűsítettük volna; ennek alapján nem igazán értettem/értem, hogy miért a vadászoknak kellenne minderre úgymond a vadászatot népszerűsítő érveket, válaszokat felhozni.) Amennyiben mégis ilyen irányú igénye támad, kérdezzen bátran...”
 • 48. Lucifer 2008. április 01. 12:14
  „T. venator !
  Szándékosan hagytam a neved kisbetűvel!
  Minősítési stílusod téged minősít. Hál Istennek nem ismerlek, mert különben megtapasztalnám, mikor hozod a vadkolbászt, "Hej H..!" -el köszönnél!
  Örülök, hogy nem ismerlek!
  De a felháborodásod mutatja az érintettséged. Mehetsz Imre Atyádhoz ghyónni!

  Seggfej!”
 • 47. Lucifer 2008. április 01. 12:14
  „T. venator !
  Szándékosan hagytam a neved kisbetűvel!
  Minősítési stílusod téged minősít. Hál Istennek nem ismerlek, mert különben megtapasztalnám, mikor hozod a vadkolbászt, "Hej H..!" -el köszönnél!
  Örülök, hogy nem ismerlek!
  De a felháborodásod mutatja az érintettséged. Mehetsz Imre Atyádhoz ghyónni!

  Seggfej!”
 • 46. Nooormális? 2008. április 01. 11:17
  „"Titkon bíztam abban, hogy lesz, aki értelmes kérdést tesz fel, de ezidáig nem nagyon találtunk válaszra érdemest."
  Nem az a baj inkább, hogy nincsenek értelmes válaszaitok, amiket ne lehetne megcáfolni?
  Ami pedig a védett állatok pusztítását és az orvvadászatot illeti, nagyon is jelen van a vadásztársaságok életében.”
 • 45. S.Gábor 2008. április 01. 09:27
  „T. Venator!

  Valahol igaza van... magam sem értem, hogy oktalan vádaskodással miért kell felvenni a kesztyűt, holott az addigi időben is volumenekkel értelmesebb dolgokkal lehetne foglalkozni. Megértem és átélem a dühét,amiket a hozzászólások kapcsán érez, engem az értetlenség nyomaszt a legjobban, valamint a rosszindulat. Elvárnák a kedves hozzászólók az érveket a vadászat mellett, de sajnos anyázásra, kommunistázásra, meg énnemtudom még mire nem igazán lehet mit mondani. Titkon bíztam abban, hogy lesz, aki értelmes kérdést tesz fel, de ezidáig nem nagyon találtunk válaszra érdemest. Mit kellene reagálnom a védett állatok pusztítására, vagy az orvvadászatra kedves ´Noormális?´. Csak annyira vannak ezek távol a vadászattól, mint a ló a hátúszástól.....”
 • 44. Nooormális? 2008. április 01. 07:22
  „venator!
  "Miért halljátok meg a kis lelki nyomoroncok vinnyogását?"

  Vajon mitől lelki nyomoronc, aki elítéli a passzióból való gyilkolást?
  Vajon mitől lesz felsőbbrendű, a lelki nyomoroncok által meg nem értett, állatokat gyilkolászó vadász? Attól, hogy fennkölt ideológiákat gyárt és ostoba szertartásokat talál ki a saját lelkiismerete megnyugtatására?
  Milyen érdekes, a kérdéseimre nem jött válasz. (Védett állatok, rapsic vadászok stb...)”
 • 43. venator 2008. április 01. 00:58
  „Ha a fényhozó megtalálja a 42. hozzászólásban elrejtett helyesírási hibát, kijavítja és kommentálja, piros pontot kap és kétszer dobhat”
 • 42. venator 2008. április 01. 00:54
  „s.m.e. my dear,

  miért van az, hogy szinte minden hentes,emeszpés,taxis, vendéglős,volt munkásőr elöljáró,színesfém-kereskedő cigány, bkv ellenőr, kalauz polgármester, rendőr,katonatiszt kövér, vörös a feje, szeszszagot áraszt,agresszív és lekezelő stílusú???? aki ezen a kérdésen komolyan elgondolkodik, az nagy dolgoknak jöhet a nyomára.”
 • 41. venator 2008. április 01. 00:04
  „kedves fényhozó, ha a faluban, városban van általános iskola, kérlek keresd fel a magyartanárt, aki a harmadikban - negyedikben helyesírásból korrepetálja a lemaradókat, és kérd meg, hogy részt vehess a foglalkozásokon, hogy egy elemi szintre
  felkapaszkodj. ha nincs, úgy javaslom, hogy a szomszéd Jóska bácsival, vagy Eszti nénivel javíttasd ki a kommentjeidet,mielőtt égeted magad.”
60 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonhat halott az utakon

Győr és környéke - Az elsőbbség elmulasztása mellett a kanyarodási szabályok be nem tartása miatt… Tovább olvasom