Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Két lakót vár még az otthon

Győr - A megyében egyedülálló intézmény nyitotta meg Győrben kapuit januárban: átmeneti otthon a fogyatékossággal élők számára. Az indulás nehézségeit és kihívásait a nővérek napirendjén keresztül láttatjuk.

Kezdve tehát a 7 órás ébresztéssel, amikorra a Török István utca 1 szám alatt, korszerűen kialakított épületben a tíz fős személyzet ügyeletes tagjai már előkészítették a ruhákat és a tiszta ágyneműt.

Reggeli torna 8 órakor

Dezső Zsuzsa, az átmeneti és napközi otthon vezetője szerint a tárgyi és személyi feltételek tökéletesen adottak a fogyatékossággal élők átmeneti otthonának működtetésére a 800 négyzetméteres épületben, ahol tíz beteget tudnak elhelyezni, s ahol egyelőre még csak 8 gondozottat ébreszt fel a nővér.

A tornateremben lehetőség van a gyógytornára is, amire főként a halmozottan sérülteknek van nagy szüksége. Egy teljes óra telt el az ébresztés óta, mert a sokszor speciális igényű betegek tisztálkodása időigényes. Épp ezért jó, ha a hozzátartozók előzetes egyeztetést kérnek, amelynek során a szakemberei felmérik a helyzetet. Mert ahogy nincsen két egyforma ember, úgy nincs két egyforma beteg sem, s az ápolóknak itt bizony arra is fel kell készülniük, hogy meglett fiatalemberek fürösztésében segítsenek.

9 óra: a szobák rendbetétele

Két ágyas helyiségekben alszanak ezek a nehéz sorsú, többnyire a harmincas-negyvenes korosztályba tartozó emberek. A kis létszám a beteg szempontjából nyilván előny, ám szükséges nehézséget jelent az ápoltak elhelyezésénél. Ugyanis egyértelmű, hogy férfiakat és nőket nem költöztethetnek egy szobába, s ugyanígy törvényszerű, hogy a hasonló jellegű fogyatékossággal élők kerüljenek egymás mellé. Ez természetesen könnyebb „matematika" ott, ahol hosszú a várólista, ám ahol 10 ágyra 8-an jutnak, ott komoly feladatot jelent.

Az itt élők egy évre igényelhetik a gondozást, ami ha szükséges, további egy évvel meghosszabbítható. Fotó: Szük Ödön


Vizit: 10 órától

Ekkortájt nem csak a személyzet, hanem a hozzátartozók is eljönnek úgymond „vizitelni", szinte minden gondozottat napi szinten látogatnak. Itt meg kell állni egy emberi szóra: az elválás ugyanis elsősorban nem a betegnek, hanem sokszor idős anyjának, apjának, testvérének jelent válságot. Holott azért annyit tudni kell, hogy az átmeneti otthon az életük minden percét feláldozó hozzátartozók sorsát igyekszik elsősorban megkönnyíteni, hogyha csak egy nyaralás erejéig is, de próbáljanak kiszakadni a mindennapi nehézségek közül, ezért is a nyár a legbetáblázottabb időszak. Máris 3 előjegyzést tartanak nyilván. Az ápoltak számára azonban az átmeneti otthon inkább amolyan előszoba; annak, akinek előbb-utóbb sajnos nem lesz hová hazamenni, vagy idős szülei már nem bírnak a feladattal. Ez az egy év tehát arra is alkalmas, hogy gondoskodjanak a későbbi, állandó bentlakásról, mondjuk a pásztori otthonban. S akad sajnos olyan gondozott a Török István utcában, akinek senkije nincs, s 40 évesen maga kérte az elhelyezését.

Délutáni foglakozás 2 órakor

Míg tehát a hozzátartozók szívük szerint sokszor visszatáncolnának, a betegek meglepően gyorsan illeszkednek be, s mivel viszonylag fiatal, életkedvvel megáldott emberekről van szó, nem árt őket lefoglalni. Az üvegfestés, a szövögetés kedves időtöltése a nőknek, s most éppen a farsangra készülődnek. Akik könnyebben mozognak, azoknak szabad az átjárás a jóval nagyobb létszámú napközi otthonba, ahol az asszonyok derülve kosarazzák ki az urakat, akik nap mint nap megkérik a kezüket. Egyelőre komoly szándék azonban még nem állt a kezdeményezés mögött, talán jobb is, mert így is eleget aggódnak felnőtt korú övéikért a hozzátartozók.

Lámpaoltás este 10-kor

Nem mindenki alszik el az első lámpaoltás után. Az egyik beteg például pániktól kergetve rohangált a beköltözés napján. A vezető az ajtóhoz kísérte, s találomra az egyik irányba mutatott: „arra van az a ház, ahol eddig lakott, mostantól ez lesz az új otthona, s ha hiányzik, mindig integessen neki." A férfi így tett ekkor is, s azóta többször segítették oda a bejárathoz, mert köszönni szeretett volna a régi otthonnak. Mára azonban ő is megnyugodott, a nővéreket elfogadta, s a nehéz változásnak ugyanúgy nem köszön, ahogy maga a betegség sem, ami mindig kopogtatás nélkül érkezik.

Olvasóink írták

  • 1. mami 2008. február 08. 13:33
    „Ninden elismerésem az ott dolgozók áldozatos munkájukért, türelmükért, odaadásukért, elkötelettségükért. Minden ilyen halmozottan sérül segítségre szorüló embertársaink, szeretteink hálásak minden jó szóért, simogatásért, mosolyért. Minden ember kerülhet sajnos ilyen helyzetbe, hogy segítségre szorulhat és vannak olyan jó tündérek akik ápolják, felkarolják Őket.
    Mégegyszer köszönet és hála az ott dolgozóknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Torkos csütörtök akcióhoz csatlakozott éttermeink

Több mint ezer vendéglátóhely csatlakozott a Magyar Turizmus Zrt. akciójához, a február 7-i torkos… Tovább olvasom