Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Két Kocsi egy ''csárdában''

Győr - Az apa eredetileg gépész volt Kehidakustyánban, a helyi szövetkezetben, aztán 1974-ben felkerekedett Zalából – így indulhattak útnak sokan a múlt század elején Amerikába – és Győrbe vezette családját. Kocsi Viktor munkát és vállalkozást talált ki az övéinek, hagyott örökül fiainak.
Győr-Szabadhegyen két, de talán nem is két, három család a vízből él, a Jedlik Ányos által vagy száz éve felfedezett keserűvízből. A fröccskészítő szódavíz hungarikum, üzletnek filléres. Hogy valaki meg tudjon élni belőle, állhatatosság, szorgalom és eltökéltség is kell hozzá.

Amikor Kocsi Viktor családjával harminchárom éve Győrbe költözött, két fia már megvolt, az idősebb, Attila öt-, öccse, Zoltán kétéves. Mit sem tudhattak róla, mekkora is volt az a váltás, amire apjuk, s egyáltalán szüleik elhatározták magukat. A gépészember apa beállt az akkor még létező győri üdítőgyártókhoz. De hogy ne cifrázzuk, a cég szódavizet készített, s többféle üdítőitalt, Bambit, Jaffát, Vikinget. Na és a szeszfőzés is a profilba tartozott. Amikor az állami vállalkozásnak befellegzett – aligha láthatta ezt előre Kocsi Viktor –, a szódavízkészítést ő vitte tovább még fél évig. Másodállásban. Az apa még iparosként dolgozott, két fia most magánvállalkozó, de ugyanazt csinálják, mint édesapjuk, szódavizet, ballonba töltve és jobbára most már csak műanyag palackba.

Szódatöltés: Szénsav kell hozzá és jó víz után töltőberendezés. A győri víz nagyon is jó, állítják Kocsiék, Zoltán és Attila.
Fotó: Szük Ödön

Az üveg talán szebb lenne, jobban megfelelne a hagyománynak, ám el kell ismerni, veszélyesebb. Még előfordul, hogy visznek töltésre szódásüvegeket is. Nemrég a győri Nemzeti Színház Molnár Ferenc-darabjához, az Üvegcipőhöz keresett és talált is Kocsiéknál üveges szódát.

És most arról, hogyan lett családi vállalkozás az egykori megszűnt állami cég nyomában.

Kocsi Attila az általános iskola elvégzése után a Jedlikben tanult géplakatos szakon, öccse a Hildben mélyépítő technikus. Számukra magától értetődő volt, hogy az igencsak eltérő szakmai végzettségük ellenére beállnak az apjuk mellé, annak haláláig, 2000-ig a három Kocsi együtt is dolgozott. Zoltán úgy emlékszik erre a beállásra, hogy csütörtökön érettségizett, aztán pénteken már töltötte a szódásballonokat.
A szódavízkészítés nagyban sem túl bonyolult, sőt: szénsav kell hozzá és jó víz – a győri nagyon is jó, állítják Kocsiék –, aztán töltőberendezés. Az együtt dolgozó két férfi Győrbe és Győr környékén több mint húsz településre viszi a jóféle „keserűvizet". Hajnalban, öt órakor indulnak és délután négyre ér véget a körük. A vállalkozásba besegít édesanyjuk is, ezért lehet azt mondani, hogy három család vállalkozása ez.

Az iskolában tanultak, kiderül, egyáltalán nem vesztek kárba. Attila annak idején apjával együtt készített az első szállító járművükhöz utánfutót. A gépeiket, szállítót, töltőt a fiúk maguk javítják. A legteljesebb összhangban dolgoznak, jó testvérek, s kiderül, hogy az egyetértés megmarad azután is, amikor leteszik a munkát. Mindkét fivér családos, s azonos a szenvedélyük. Terepjáró-autóversenyzők. Az első autójuk Lada Niva volt, ma háromezres Mercedes G-vel roboghatnak. Egyedi építésű gép. A kérdésre, hogy mit csináltak benne maguk, Attila és Zoltán válasza, hogy végül is mindent. Azaz a villamos munka kivételével, abba nem akartak belekontárkodni. Versenyeztek Zalában, a Bakonyban, 2006 terepjáró-autóversenyző bajnoka a Kocsi Attila–Kocsi Zoltán páros volt.

Együtt a sportban is: A terepjárós versenyeken is kiegészítik egymást.
Fotó: Szük Ödön
Még annyit erről, hogy a Kocsi fivérek a három lehetséges terepjáró-autóversenyből – normál, profi, illetve extrém – a profi verseny megszállottjai. Reflexek, ügyesség, vezetői tudás és persze bátorság, ezek a kellékek. Versenyen Attila ül a volánnál és öccse a navigátora. Egymás nélkül nem boldogulnának, ahogy most a munkában sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változó menetrend

A közelgő kegyeleti ünnepek idején változik a munkarend, ezért a vonatok is módosított rendben… Tovább olvasom