Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Két kerékpárút több százmillióért

Elkészült a Győrtől Kunszigetig és a várostól a vámosszabadi határátkelőig vezető kerékpárút terve.
Támogatási szerződést kötött a győri önkormányzat az Országos Területfejlesztési Hivatallal, amely így a csaknem 12 millió forintos tervezési költségek 90 százalékát fedezte. Vizi Norbert, a győri városépítési iroda közlekedési referense lapunknak elmondta: két új kerékpárút nyomvonalának terve készült el.

Az egyik a megyeszékhelyről Pinnyéden és Abdán át Kunszigetre vezető 8 kilométeres szakasz, a másik az, amelyiken Véneken és Nagybajcson keresztül a vámosszabadi határátkelőig kerekezhetnek a kivitelezést követően a biciklisek.
A Kunsziget felé vezetőt úgy tervezték meg, hogy annak kiegészítésével egy lassú forgalmú út is elkészülhessen később. Előnye, hogy a szigetközi kerékpárút meglévő részeit egészíti ki.

Épp azon a részen érnének be rajta a kerékpárosok Kunszigetre, ahol már elkezdődött a termálfalu, az élményfürdő, a csónakázótó kialakítása. A település örülne az újabb összeköttetésnek Győrrel, azonban a pinnyédiek nyugalom iránti igényét is figyelembe kell venni. Jelenleg csak földút vezet arra, magánterületeken át, ezért a megvalósításhoz területszerzés is szükséges.

A Győrből északkeleti irányban kivezető kerékpárút a tervek szerint a Mosoni-Duna töltésén kezdődne, a Dózsa rakparton, és Vénekig a folyó bal partján haladna. Összesen több mint 21 kilométer hosszúra nyúlna, Vámosszabadinál csatlakozna a szigetközi kerékpárút III. ütemben várhatóan elkészülő részéhez. Végig a töltésen lenne az út, ezért a vízügyi előírások szerint a szokásosnál szélesebbre és nagyobb teherbírásúra tervezték. Így költségesebb is a kivitelezése.

Az engedélyek már megvannak, most a megyeszékhely pályázati támogatást keres az útépítés finanszírozása érdekében. Hiszen a több százmillió forintos költségeket még az összes önkormányzat együtt sem tudná előteremteni. Az viszont biztos, hogy ha a tervek megvalósulnak, az új szakaszok csatlakozhatnak az európai kerékpáros-úthálózathoz, hozzájárulnának a térség turizmusának fejlődéséhez, kibővítenék az itt élők közlekedési és kikapcsolódási lehetőségeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra toboroz a honvédiskola

A győri Béri Balogh Ádám Honvéd Középiskola és Kollégium 1992 óta működik mint az ország egyetlen katonai előképző középiskolája. Az intézményt 1999 óta háromszor akarták megszüntetni. Legutóbb a Kisalföld tavaly június 22-i számában foglalkozott az iskola bezárásával. Új fejlemény: jövő tanévre újból megkezdődhet a beiskolázás. Tovább olvasom