Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 32°C Még több cikk.

Két híd sem elég a kerékpárúthoz

Megakadt az Abdáról Győrbe vezető kerékpárút ügye a Rábca, illetve annak eddigi hídjai miatt.

Két híd is van Abda határában, ám úgy tűnik, egyik sem alkalmas arra, hogy a Győrbe vezető kerékpárút áthaladjon rajta. Így kútba eshet a bicikliseknek szánt szakasz megépítése, a tervezésére nyert pénz is.
A több mint háromezer lelket számláló községből sokan járnak a megyeszékhelyre munkába, szükség lenne az egymással szomszédos településeket összekötő kerékpárútra. A két önkormányzat a gazdasági tárcától nyert is ehhez pénzt: a mintegy kilencmillió forintos tervezési költség harminckét százalékát.

A távolság sem nagy – hat kilométer –, de gondot jelent az Abda határában folyó Rábca. Ugyan két híd is átvezet rajta, de a régit már a kerékpárosok és a gyalogosok sem használhatják, életveszélyessé vált. Talán Abda átvehetné az államtól, de bontása milliókba kerülne és egy új is negyvenmillióba.

Az önkormányzat megkereste a közút kezelőjét, hogy a jelenleg használt hídon hozzájárulna-e kerékpárút átvezetéséhez. Például konzolos tartószerkezet hozzáerősítésével, sebességkorlátozás melletti nyomvonaleltolással, de jogszabályi, karbantartási feladatok megnövekedésére hivatkozva eddig minden változatot elutasítottak, tudtuk meg Szabó Zsolttól. A polgármester elmondta: a pályázat benyújtása előtt még olyan véleményeket kaptak, hogy a régi vagy az új híd valamilyen módszerrel felhasználható céljaikra. Igaz, akkor hivatalos szakvélemények bekérésére az idő rövidsége miatt nem volt lehetőség.

– Most úgy tűnik, új hidat kellene terveztetnünk, építtetnünk, amivel országos szinten valószínűleg Budapestet is megelőznénk „hídsűrűségi mutató" tekintetében – jelentette ki a faluvezető és hozzátette: ehhez a „rekordhoz" és egy új híd fenntartásához nem tudná a pénzt a község előteremteni.

A Magyar Közút Kht. írásos tájékoztatása alapján szeretne megoldást találni a kerékpárút tervezésének, megépítésének lehetőségére, de felhívja arra a figyelmet: annak műszaki, forgalomtechnikai, közlekedésbiztonsági feltételeit meg kell teremteni. A kht. javaslata, hogy az önkormányzat vegye fel a kapcsolatot a Győr-Moson-Sopron megyei igazgatóságával, ahol a közlemény szerint a munkatársaknak már készek a megoldási javaslataik. Újra elemezték a helyzetet és elképzeléseik alapján megoldás lehetne, ha a kerékpárút tervezésénél a régi hidat veszik figyelembe, melynek pillérig történő elbontásában a társaság várhatóan részt tud vállalni. Akkor az oda vezető régi útpálya is használható lenne és a régi híd pillérein új, szükséges méretű híd építhető. Az útkezelő írásos tájékoztatása hangsúlyozta: szeretnének megfelelő megoldást kínálni és a későbbiekben – a konkrét terv ismeretében – akár megállapodás keretében működnének együtt az önkormányzattal.

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszta vizet a tóba

Látványos szakaszához érkezett Szabadhegy csapadékvíz-elvezetési programja, amelyet – mint Sipőcz Pál, a városépítési osztály munkatársa elmondta – az önkormányzat tavaly határozott el. Az 54 millió forintos, környezetvédelmi szempontból is jelentős beruházás a vasútvonal, a Jereváni utca, a József Attila u. és a Szent Imre út által határolt 60 hektárnyi terület számára jelent megoldást. Tovább olvasom