Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Két helyen nem lesz első osztály

Győr - Az újvárosi Kossuth és a révfalui Szent-Györgyi a kevés jelentkező miatt nem indíthat általános iskolai első osztályt szeptemberben. A városban minden tizedik diák vidéki.


Csütörtökön lezárult az egyeztetés arról, hogy melyik győri intézményben hány általános iskolai első osztály indulhat szeptemberben. Ezt megelőzően megtörtént a jelentkezések összesítése, valamint az adatok összevetése a közoktatási törvény és a helyi költségvetési rendelet előírásaival – tájékoztatta a Kisalföldet Papp András, a polgármesteri hivatal oktatási és kulturális osztályvezetője.

A szakember elmondta: a győri és Győr környéki szülők nagyon változatosan választanak iskolát, nem ragaszkodnak a körzethatárokhoz. Csak néhány esetben nagyobb 70 százaléknál a saját körzetből jelentkezők száma. Ilyen a Kölcsey (82 százalék), a Váci (77) és a szabadhegyi (72). A másik véglet, ahol a gyerekek egytizede sem jelentkezik a körzetes iskolába. Ez a helyzet a Kossuth (2 gyermek, 2 százalék), valamint a Szent-Györgyi (4 gyermek, 8,5 százalék) esetében.
Papp András közölte: az utóbbi két iskolában idén a nagyon kis létszám miatt nem indulhat elsős osztály. Emlékeztetőül hozzáfűzte, hogy
a győri költségvetési rendelet 21 főben határozta meg a legkisebb engedélyezhető létszámot osztályonként.

Az oktatási és kulturális osztály felkérte a szomszédos körzetekben lévő társiskolák vezetőit, hogy gondoskodjanak a Kossuth és a Szent-Györgyi körzetéből jelentkező gyermekek felvételéről. A kötelező segítség vonatkozik az érintett leendő elsősök testvéreire is.

Papp András arról is beszámolt, hogy több iskolában 60–62 körüli gyermek jött össze. „Harminc-harmincegy fős első osztályra talán lehetne engedélyt kapni, de a gyerekekre nézve kedvezőbb, kompromisszumos megoldás született. Csak azzal a feltétellel indulhat három osztály, hogy négy év múlva, a felső tagozatban két osztályba összevonják a gyerekeket" – magyarázta. Ez azt jelenti, hogy most indul három 20–22 fő körüli osztály, de ötödiktől két 30 körüli létszámú osztályban tanulhatnak tovább a diákok. Ez a helyzet a Feketében, a ménfőcsanaki Petőfiben, a nádorvárosiban, a szabadhegyiben és a tulipánosban. Ha a három osztály együttes létszáma közben 66 fölé emelkedne, az összevonás elmarad.

A többi iskola az előzetes várakozásnak megfelelő, teljes létszámú osztállyal várja az elsős tanulókat.

Papp András további információként elmondta: általános iskolai szinten nem érzékelhető a tanulói létszám emelkedése a városban. Minden tizedik elsős (összesen 95–100 diák) vidéki. Az adat nem pontos, mert sokan egy-egy népszerűbb iskola körzetébe jelentkeznek be lakosként. Az osztályvezető megjegyezte, hogy a gyermek csak a szülőjével azonos helyen lakhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Személyes ellentét vagy éheztetés?

Győr–Nyírkarász - Egy győri vállalkozó felelős az étkeztetésért a Szabolcs megyei… Tovább olvasom