Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Két gyülekezet, egy templom

Nem egyedülálló, de ritka, mikor két különböző vallású gyülekezet épít közös templomot.
Gönyűn az evangélikusok és a reformátusok fogtak össze. Évekig a faluházban tartották istentiszteleteiket. A gönyűi protestáns hívek emiatt szerettek volna maguknak olyan méltó helyet – közös templomot –, ahol Isten igéjén kívül más nem hangzik el. Az ötletet tettek követték: tavaly augusztusban, Ittzés János evangélikus és Márkus Mihály református püspök áldotta meg a gönyűi protestáns templom alapkövét. Azóta már elkészült az épület, jelenleg a belsőépítészeti munkákat végzik.

Az előzményekről Jancsó Kálmánné, az evangélikus gyülekezet tevékeny tagja érdeklődésünkre elmondta, hogy a telket tíz évvel ezelőtt a bácsai téesztől kapták. Hiába volt a lelkes kezdeményezés, az önzetlen segítség, a telek körül kialakult bonyodalmak és a kellő forrás hiánya miatt 2002 májusáig nem mozdult az ügy. Miután a reformátusok jóvoltából elkészültek a tervek, a Magyarországi Evangélikus Egyház menten tíz-, majd további ötmillió forinttal támogatta a nem mindennapi elképzelést. A munkákat egy Komárom–Győr székhelyű kft. szakemberei végezték.

– Meleg szívvel, egy akarattal álltunk egymás mellé a közös templom ügyében. Most a belsőépítészeti munkák zajlanak – tudtuk meg Adi Lajostól, a gönyűi református gyülekezet gondnokától. – A padokat a szabadhegyi templomunkban találhatók mintájára vörösfenyőből készíti Szendi Péter asztalosmester, majd a vendégpad, a szószék és az úrvacsorai asztal következik. Mivel nálunk nincs oltárkép az Isten házában, ezért – közös megegyezéssel – igefeliratok hirdetik Urunk szavát. Ezeknek a munkáknak a költségét, hárommillió forintot gyülekezetünk vállalta magára. Jövőbeli feladatunk lesz, hogy kis templomunknak orgonája, harangja és kerítése is legyen.

Megélni a közösséget

Jankovits Béla evangélikus esperes érdeklődésünkre örömmel nyugtázta, hogy tavaszra elkészül a közel száz négyzetméteres gönyűi templom, ahol a két gyülekezet megélheti azt a testvéri közösséget, amely a Krisztust követőket jellemzi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vinasz jobb, mint a só?

Tavalyelőtt még elsősorban vinasszal, a múlt télen pedig sóval történt a győri utak csú-… Tovább olvasom