Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 18°C | 23°C Még több cikk.

Két gyerekkel fűtetlen lakásban

Munka nélküli lett a Jutasi családban augusztus végén az édesapa, szeptember végén pedig az édesanya is. Így most nem tudnak fűteni téti házukban, ahol átnedvesedett, penészesedő falak közt élnek két gyermekükkel.

– Hat éve vettük meg a felújításra szoruló házat hitelre, addig albérletben laktunk. Most viszont csak a csökkentett törlesztőrészletet tudjuk fizetni, fűtésre nem jut pénz, élelmiszerre se mindig. De nem szeretnénk az otthonunkat is elveszteni, amit ajándékba kapott holmikkal rendeztünk be és saját kezűleg javítgattunk. Amíg volt munkahelyünk, nem volt gond, igaz, csak a legszükségesebbekre jutott, de beosztottuk a pénzt, ami hó végére mindig el is fogyott. Állás nélkül viszont... – Jutasi Ferenc és Koplányi Erika szava elakad. Elkeseredettségük csak akkor tűnik el rövid időre arcukról, amikor a fiaikról beszélnek. A hétéves Roland első osztályos, de már nyáron maga megtanult olvasni és németül szeretne tanulni.

Koplányi Erika és Jutasi Ferenc helyzete azért vált elkeserítővé, mert rövid időn belül mindketten elvesztették állásukat.
Koplányi Erika és Jutasi Ferenc helyzete azért vált elkeserítővé, mert rövid időn belül mindketten elvesztették állásukat.Folyton pluszfeladatokat kér otthon is, hogy még jobban teljesíthessen az iskolában. Bátyja, Ferenc szakácsnak készül, az ösztöndíját hazaadja. Ezenkívül csupán a családi pótlék jelent bevételt Jutasiéknak.
Csak gázzal fűthetnének, de előre fizetős gázórájukra nem tudnak pénzt tölteni. A villany- és vízdíjjal is elmaradtak, segítség kellene a csekkek befizetéséhez, de támogatásként élelmiszert is elfogadnának. A karácsonyi hangulat elkerüli a szülőket. Nagyobbik fiuk nemrég ünnepelte a 18. születésnapját, meg sem tudták ajándékozni. Apróságokkal tehetnék olvasóink szebbé az ünnepüket, év végén és januárban ugyanis a legnehezebb munkát találni. Mégis remélik, hogy hamarosan sikerül. A férfi targoncás és CNC-forgácsoló végzettséggel rendelkezik, a nő ruhakészítő és betanított munkákat végzett. „A gyerekek nem panaszkodnak, de látjuk, rossz nekik, amikor az iskolában mások drága, új holmikat kapnak" – mondták a szülők.

Olvasóink írták

 • 7. kismano75 2012. december 15. 19:25
  „Kedves Madarász! Álláskeresési járadékot nyilván azért nem kaphatnak, mert esetleg nem volt meg az elvárt folyamatos munkaviszony. A gyermekvédelmi támogatás, mint tudjuk az iskolai étkeztetésre és ingyenes tankönyvre terjed ki.
  Jó szakma a cnc-forgácsoló, csak ha a munkaügyin keresztül végezte(márpedig az anyagiak miatt biztos), azzal sokra nem megy. Egyedi gyártásba gyakorlat hiánya miatt biztos nem tud elhelyezkedni, és még a nagy gyárakban (lásd Audi) is létszámstop van. És valóban, itt van az évvége, nem egyszerü melóhelyet találni. Én tisztelem a srácot, hogy az ösztöndiját hazaadja, nem pedig elszórakozza. Ha jól tudom, a kedves adakozókat felvilágositják a kisalföld alapitványi telefonszámán (ha van ilyen). És szerintem is nagyon fontos, hogy akinek módjában áll a segitségnyújtás, tegye meg valamilyen formában. Ettől a magatartástól nevezhetjük magunkat embernek. És ráfér kis hazánkra az összetartás. Én már megtettem a magam részéről. Mindenkinek Boldog Ünnepeket!”
 • 6. Tündenéne 2012. december 13. 09:09
  „3. kisember1 2012.12.12. 14:02

  Csatlakozom, szívesen segítek én is akár önéletrajz-írásban, akár lehetőségek felkutatásában.
  Egyébként ha valaki szeretne adni a családnak valamit, azt hogy tehetné meg? Ez nem szerepel a cikkben.”
 • 5. Valaki 2012. december 12. 18:06
  „A polgármeiszter kiutalhatna párköb fát, meg se érezné a pénztárcája! Pláne Karácsony előtt lehetne jó szivű. :)))”
 • 4. Santos 2012. december 12. 15:41
  „A magyar Olympia érmesek ,hány millio forintjában kerültek az államnak?Mért kell ötször annyit kapniuk mind más ország sportoloinak,ere volt pénz?Azért kicsit meg kellene nézni,hová megy a sok pénz.Azért két ilyen fiatal,ne legyen annyira peszimista,mert ha valamit nagyon akarunk,elöbb-utóbb sikerülni fog.”
 • 3. kisember1 2012. december 12. 14:02
  „http://www.kisalfold.workania.hu/allas/allaskereso-kisalfold-hu/O1387621
  http://www.kisalfold.workania.hu/allas/pannon-work-szemelyzeti-szolgaltato-zrt/O1384579

  Én tudom, hogy nem könnyű és nem lehet mindenkin segíteni. De ilyen esetben, mikor a Kisalföld Álláshirdetési rovatban is van hasonló, neki megfelelő munkakör...esetleg összehozhatnák az álláskeresőt és munkáltatót, fejvadász céget, segíthetnének egy ütős önéletrajz megírásában is. Nem biztos, hogy 5-10-20 ezer forintos segély vagy adomány a legjobb megoldás nekik. Remélhetőleg ők sem erre várnak, hanem egy álláslehetőségre.
  Én sem tudom megvenni a gyerekeknek (2 lány, 1 fiú) a drága holmit, a hétvégi lomi piacon vásárolok, tinik és mégsem szenvednek tőle a gyerekeim. Persze, nekik sem esik jól, de a számlák az elsők ebben a csúnya világban. És sajnos már régebben indulhatott el a család a lejtőn, ha csak előre fizetés után fűthetnek. És az a csikktartós szemetes sem túl szerencsés látvány a képen. Szívesen segít az ember (pl. én is önéletrajzírással, álláskereséssel bármikor), nem biztos, hogy adományt kellene nekik csak adni, inkább lehetőséget. Szerintem.”
 • 2. kisember1 2012. december 12. 13:52
  „http://www.expressz.hu/cnc-forgacsolo-44175864/”
 • 1. Madarász 2012. december 12. 08:58
  „Egy dolgot nem értek: Miért csak a gyerek ösztöndíja és a családi pótlék a bevételük? Álláskeresési járadékot miért nem kapnak? Rendszerese gyermekvédelmi támogatást miért nem kérnek az önkormányzatnál?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizet a Dunába: Szigetköz szakmai vitára és megoldásra vár

Szakmai alapon folytatott vitát s felelősségteljes döntést vár a parlamenti képviselőktől a… Tovább olvasom