Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Két falu útlezárással fenyeget

A 85- ös főúton korlátozást vezethetnek be, végső esetben akár le is zárhatják
az utat.
A 85- ös főúton gyakran történik baleset.
A lakosságnak elege van abból, hogy balesetekkor a 85-ös főút forgalmát Koroncó és Rábapatona felé terelik. Olyankor kamionok dübörögnek házaik előtt, és sokszor torlódást okozva keresztbe állnak az utcákon.

A két település polgármestere – Horváth Lóránt és Kovács László – elmondta, az összekötő út 1988-ban épült. Ettől az időponttól lakosaiknak nem kell Győr felé kerülni, ha egymáshoz akarnak átjárni. Időközben azonban a többi autós is rájött arra, hogy a 83-as és a 85-ös főutak között kiválóan használható az út átjáróként.

Így mintegy országos jelentőségűvé lépett elő a nem arra tervezett és épített összekötő. Az út állapota rohamosan romlik, megépülése óta szinte csak kátyúzzák, arra megy el az önkormányzatok pénze. Élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztet a sok gödör, a szétgyúrt padka, ugyanakkor sem a technikát, sem a szakembergárdát nem tudják biztosítani a helyhatóságok. A megyei területfejlesztési bizottság teljes vis maior kerete csak töredéke a megoldáshoz szükséges összegnek. A napokban a két polgármester megbeszélésre hívta össze a rendőrség, a megyei közútkezelő, a katasztrófavédelem és a megyei önkormányzat szakembereit.

Rábapatona jegyzője, dr. Jász Lipót bejelentette: a közlekedők biztonsága érdekében az önkormányzatok – mint az út kezelői – határozatot hoztak. Eszerint mindaddig, amíg nem tudják helyreállítani az utat, forgalomkorlátozó intézkedéseket léptetnek életbe. Ha a vis maior keretre beadott pályázaton nem sikerül pénzt szerezni, súlyosabb intézkedéstől, az út teljes lezárásától sem riadnak vissza.
A lépés egyik indoka, hogy balesetnél még akkor is komoly felelősség terheli az út kezelőjét, ha nincs személyi sérülés, „csupán" anyagi kár. A megbeszélésen azt kérte a jegyző a jelen lévő szakemberektől, nyújtsanak nekik segítséget a határozat betartásában.

A megyei önkormányzat közlekedési szakértője, Kalincsák István egyetért azzal, hogy jelenleg az út életveszélyes állapotban van. Ugyanakkor nemcsak azt kell felújítani, de a hídvizsgálatot is el kell végezni. A szakember hozzátette, hogy ha az alapfunkcióját helyreállítják az útnak, akkor is csak korlátozott forgalom engedhető meg rajta. Ezt azzal indokolta, hogy a pernyebetonos út nem bír el nagyobb tengelynyomású járműveket, azt alapjaiban újjá kell építeni.

A megyei közútkezelő kht. képviselője, Sümegi Péter kijelentette: ha életbe lép a forgalomkorlátozás, a társaság megteszi a forgalomtechnikai intézkedéseket a 85-ös számú főúton. Nem zárkóznak el azoknak a tábláknak a kihelyezésétől, amelyek előre jelzik a korlátozásokat, hogy az autósok ne forduljanak Rábapatona, illetve Koroncó felé.

Kidolgozzák a részleteket

A két önkormányzat a szakemberek segítségével dolgozza ki a forgalomkorlátozás részleteit. Van olyan elképzelés, hogy csak a koroncóiak és a rábapatonaiak közlekedhetnek a falvakat összekötő úton. Ennek az ellenőrzése nehézkes, a rendőrség aktív részvétele szükséges hozzá. Másik elképzelés szerint súlykorlátozást vezetnek be. A szántóföldjeikre indulók, illetve az azokon munkát végzők mindkét esetben használhatják az utat munkagépeikkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújulnak a műemlék épületek

A szűkös évek után „látványosabb” munkákra is jut idén pénze a győri Inszolnak. Több, a városképet jelentősen meghatározó épületet teljesen felújítanak. Eredményt hozott a tavalyi lakbéremelés (az első rész) és az üzleti bérleti díjak tavalyelőtti emelése: az Inszol rt.  több, városképi szempontból is meghatározó jelentőségű, zömmel műemléki védettséget élvező épület teljes felújítását el tudja végezni. Tovább olvasom