Kisalföld logö

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -7°C | 2°C Még több cikk.

Két év négy hónap fegyház a dunaszentpáli árvízi tolvajnak

Két év, négy hónap fegyházbüntetésre ítélte a Győri Járásbíróság B. Istvánt, aki tűzoltózubbonyt és vízügyi lámpát lopott a dunaszentpáli védekezésnél.

Ez az új btk. szerint bűntett - hiába maradt az érték a szabálysértési határ alatt -, hiszen közveszély helyszínén követte el az erkölcsileg is mélyen elítélendő cselekedet.

A vádlott többszörös különös visszaesőnek minősül, a büntető törvénykönyv szerint így a bűncselekmény büntetési tétele 4 év 6 hónap szabadságvesztés. A bíróság büntetés mértékét az irányadó középmérték szabályára is figyelemmel határozta meg.
A vádlott a kiszabott büntetés végrehajtásának megkezdésére 3 hónap halasztást kért, mely kérelmét a bíróság elutasította.

A döntés jogerős.

Korábban írtuk:

Nemcsak tolvajként, de csalóként is első pórul jártja lehet az új törvénynek B. István, hiszen közveszély helyszínének számít a panzió, ahol számlát nyittatott és két sört, két fröccsöt rendelt.

A katasztrófaveszélyre tekintettel mindez három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő - tájékoztatott a gyors eljárásról Székelyné dr. Riba Katalin főügyészségi szóvivő.


Előzmények:

Tűzoltósági zubbonyt és zseblámpát lopott Dunaszentpálon egy 37 éves férfi, majd az alpolgármester kontójára a helyi panzióban iszogatott.

Az öttevényi körzeti megbízotthoz fordult segítségért Dunaszentpál polgármestere azzal, hogy az árvízi védekezés során egy ismeretlen, tűzoltósági kabátot viselő férfi nyitott számlát alpolgármesterük nevére a helyi panzióban. Két sör és két fröccs elfogyasztása után felszállt egy Győrbe tartó autóbuszra, amelyről a járőrök - a bejelentést követő tíz perc elteltével - a Galántai úton szállították le.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a 37 éves fertődi férfi a dunaszentpáli árvízi védekezésen több napja dolgozó tűzoltó kabátját magára öltve lopta el. Ezt követően a polgármesteri hivatal elől elvett egy akkumulátoros zseblámpát, majd betért a helyi panzióba. Az alpolgármester nevére italt rendelt, majd fizetés nélkül távozott. Csomagját megőrzésre a panzióban hagyta, majd felszállt egy Győrbe tartó autóbuszra.

A járőrök a Galántai úton szállították le férfit a helyközi járatról, majd előállították a Győri Rendőrkapitányságra. Kihallgatása során elmondta, hogy az árvízi védekezésnél használt tűzoltó kabátot és lámpát ő lopta el. A csomagjából polgárőr mellény is előkerült, amelyről a gyanúsított úgy nyilatkozott, hogy azt korábban lopta el.

A rendőrség B. Istvánt őrizetbe vette, ellene közveszély helyszínén elkövetett lopás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A Győri Rendőrkapitányság kezdeményezi a gyanúsított gyorsított eljárásban történő bíróság elé állítását.

Olvasóink írták

76 hozzászólás
 • 76. Beretta84 2013. június 17. 08:53
  „74. dödike 2013.06.15. 09:23 Vedd magadhoz és tartsd el te.. Enyhe ítélet mint vissza esőnek...”
 • 75. verembele 2013. június 16. 14:14
  „Tisztelettel:
  Az a pár "marha" aki itt evés közben teleszájjal fröcsög, annak bizti nem kellett az ÁRVÍZ miatt aggódnia..
  Szerintük sokat kapott a visszaeső enyveskezű....Hát nem.. Még ezer évet adtam volna neki...
  Visszatérve a "marhákra", valamelyitek hallott a "statárium" szóról.???.. Amikor ezt a bűvős szót kihírdették, akkor mindenki tudta hol a helye, mert külömben agyonlőtték.... Csak most a "bimbódzó becce barmok" nincsenek tisztában vele..KIHÍRDETTÉK A VÉSZHELYZETET.. VETTED??? Agyon is lőhették volna, politikai fennhang nélkül...és akkor nem nekem kellene eltartani ezt a mocskot... A tűzóltó bajtárst meglopta..Ő, így bevethetetlen?
  Üdv.”
 • 74. dödike 2013. június 15. 09:23
  „Egyre több furcsaság van az ítéletek körül.Ezért a lopásért kicsit sok a két év négy hónap,ráadásul fegyház.A gyilkosokat meg szabadlábra helyezik,meg házi őrizetbe.”
 • 73. gte325 2013. június 14. 17:28
  „tipikus fidesz: látsztintézkedés, kétsörkétfröccskétév, cirkusz kell a népnek, közben a nyakkendős bűnözők szabadon garázdálkodhatnak milliárdos tételben, azokat a kutya sem kérheti számon.”
 • 72. Mankapunka 2013. június 14. 16:19
  „Mi van Lacika, kóstolgatnak, és nekik nem mersz úgy visszaugatni?”
 • 71. Hyppolit 2013. június 14. 12:48
  „68. netro, igen, abszolut helyes az ítélet, semmi kétség, főként, hogy visszaeső az érintett. Valóban félreérthető volt számomra egy-két momentum/kifejezés, valószínűleg az én hibám. Tévesen úgy gondoltam, ha vki közveszély elhárításában akadályoz vkit, akkor azzal a közveszély nagyságrendjét áttételesen növeli, így annak egyben részese is. Lehet, hogy nem tudtam jogi környezetben érteni azt sem, hogy "közveszély helyszínének számít a panzió", egyszerű halandóként nekem ez azért okozott zavart, mert ilyen alapon bármely létesítmény lehet közveszély helyszíne, akár egy pl. vmi okból gázszivárgásos bevásárló egység x területe. Azt viszont sajnálom, hogy a korábbi kommentem alapján számodra nem volt világos, hogy az ügy tényszerű súlya mellett engem az zavar, hogy "közveszélyes emberek/gkvezetők" meg ezalatt ámokfutnak az utakon mindenkire nézve potenciális veszélyforrásként.
  (Ami a szövegértésemet illeti, elsősorban néhai tanáraim lehetnek a hibásak, akik ezek szerint teljesen alaptalanul osztályoztak jelesre, de még hibásak azon újságok szerkesztői is, akik anno írásaimat, verseimet olykor leközölték.) Így a vitriolos megjegyzés háttér-üzenetét értem, de mivel "nem ingem...."”
 • 70. Beretta84 2013. június 14. 12:37
  „69. Csodabimbó 2013.06.14. 09:59 Te kis kuka engem se te se más nem tart el és nem szolgálok senkit !! Semmiféle egyenruhát nem hordok, tehát nincs felettesem illetve parancsnokom..... Teljesen más területen dolgozok !!! A te nicked is megér egy litániát, IQ bajnokom...”
 • 69. Csodabimbó 2013. június 14. 09:59
  „A vérbíró visszavonva, régi barátságunkra tekintettel (Haverboy). Az újságból tudtam csak meg, h te foglalkoztál Kriszti az üggyel. Látom a szart nálatok is a fiatalok lapátolják, bevállalhatta volna valamelyik tapasztalt kollégád. Ismersz, ritkán vagyok mérges, de ezt a szerencsétlent az ország bűnbakjává kikiáltani egy kicsit túlzás. Néznének helyette körbe a pártfogói hálózatban... hetekig zengene a sajtó.

  Beretta,

  Téged is mi tartunk el, minket szolgálsz... munkaidőben nem itt kellene a frusztrációdat villogtatnod, felettesed megróna érte. Dupla antennás csodaautóban, trafi mögött a helyed. 30 felett a kollégáid zöme megbolondul, mindenkiben, mindenhol a bűnözőt látják, figyelnek éjjel nappal, ez alól a családi nyaralás sem kivétel. Betegséged fokmérője nálad a nicked. Nem az a szomorú, h ez az ember elemelt egy kabátot, hanem, hogy te átmentél a pszichológiai alkalmasságin ennyi empátiával.”
 • 68. netro 2013. június 14. 09:52
  „Helyes ítélet.

  66. Hyppolit 2013.06.14. 09:19

  _________

  A közveszélyokozás egy bűncselekmény, amelyet a Büntetőtörvénykönyv határoz meg, megadva a büntetését is:
  "259. § (1) Aki árvíz okozásával, robbanó, sugárzó avagy más anyag, energia vagy tűz pusztító hatásának kiváltásával közveszélyt idéz elő, vagy a közveszély elhárítását, avagy következményeinek enyhítését akadályozza, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
  (2) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt
  a) bűnszövetségben,
  b) különösen nagy, vagy ezt meghaladó vagyoni hátrányt okozva követik el.
  (3) A büntetés öt évtől tizenöt évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha a közveszélyokozás egy vagy több ember halálát idézi elő.
  (4) Aki a közveszélyokozást gondatlanságból követi el, vétség miatt három évig, különösen nagy, vagy ezt meghaladó vagyoni hátrány esetén öt évig, egy vagy több ember halála esetén két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
  (5) Aki közveszélyokozásra irányuló előkészületet követ el, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
  (6) Korlátlanul enyhíthető annak a büntetése, aki a közveszélyt, mielőtt abból káros következmény származott volna, önként megszünteti."

  _________

  Nem írják sehol sem, hogy közveszélyt okozott. Közveszély elhárításának akadályozásába pedig bőven belefér a munkafelszerelések ellopása (nem szeretném megmagyarázni, hogy a zubbony miért munkafeleszerelés..A lámpa meg remélem egyértelmű). Az ítélet, mivel többszörös visszaeső, ezért ennyire súlyos. De gondolom a szövegértés nem nagyon ment az iskolában.. kár”
 • 67. bellotto 2013. június 14. 09:44
  „Megérdemli,de a következetességet még nagyon kellene tanulni bíráinknak”
 • 66. Hyppolit 2013. június 14. 09:19
  „36. Dwatson, és 38. Indygo! Szerintem nem voltam félreérthető, miszerint - ismétlem- maximálisan elítélem a tolvajt, egyetértek Veletek is, kapja meg a büntetését úgy, ahogy a "nagykönyvben" meg van írva. Számomra a "közveszély okozása"-fogalom nem értelmezhető szó szerint jelen esetben, és ezt az összefüggést senki sem tudja megmagyarázni, maximum belemagyarázni. Simlis kis visszaeső tolvaj, két fröccsért a hitelesség miatt felvett egy ott heverő szolgálati kabátot egy lámpával. Súlyos visszaélés, de szerintem nem közveszély. (Ezért hoztam példának a közveszélyes gk-vezetőket.) Naponta halljuk, hogy vki pl. ellop egy gépkocsit, és ha megtalálják, csak minimális büntetést kap (sajnos!), mivel "csak használatra engedély nélkül kölcsönvette". Vki említette ehhez képest a többszörösen visszaeső Stohl büntetését. A torz büntetési arányok miatt ott az igazság...”
 • 65. chihiro 2013. június 14. 08:43
  „Nem értem több hozzászóló véleményét, miszerint túlzó az ítélet.
  Előre ki lett hirdetve, hogy aki az árvíz idején bűncselekményt követ el, gyorsított eljárásban nagyon súlyos ítéletre számíthat. Én teljesen egyetértek az ítélettel.”
 • 64. oPTiKa 2013. június 14. 08:22
  „Kíváncsi vagyok, mit fognak kapni azok, akik révén olyan egyesület nyert pár millió támogatást, akiknek a vezetöit Gipsz Jakabnak, Piros Aranynak, Iksz Ipszilonnak és Hát Izsáknak hívják...”
 • 63. Beretta84 2013. június 14. 08:13
  „45. Virs-Lee Te okoska valaki üzent neked az újságban is a maiban sms rovat...”
 • 62. durva 2013. június 14. 08:09
  „szegény anyjának egy darabig nyugta lesz.”
 • 61. Madarász 2013. június 14. 07:59
  „Szerintem meg jól tették, mert legközelebb a többi százszor meggondolja, hogy tegyen-e hasonlót. A többi bűncselekmény esetén is ki kéne szabni néhány elrettentő ítéletet, mindjárt nem lennének túlzsúfoltak a börtönök és nem kéne ennyi gazembert eltartani a társadalomnak.”
 • 60. Beretta84 2013. június 14. 07:53
  „58. statisztikaihivatal 2013.06.14. 05:40 Te sem leszel népszerű, beléd fognak kötni. :)”
 • 59. statisztikaihivatal 2013. június 14. 05:48
  „a viktor megint túlkapott egy kicsit. Lőjjél agyon, viktor, ha nem kapcsoltam be a biztonsági övet, orbanisztánban már mindent szabad. (persze csak az orbanistáknak)”
 • 58. statisztikaihivatal 2013. június 14. 05:40
  „érdekes, hogy a fideszesek egyike sem tud helyesen írni. (betrollkodtam, bocsánat)”
 • 57. tutti 2013. június 14. 05:12
  „Stohl Buci meg bedrogozva piásan nem először csinált balhét.
  Bement a börtönbe körülnézett oszt hazament.”
76 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klipforgatáshoz keres statisztákat a Colombre Band Győrben

Június 29-én várják a 17-60 év közötti férfi és női statisztákat.
Tovább olvasom