Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Két év múlva tiszta víz a Dunába

Kedden írták alá a győri szennyvíztisztító második ütemének kivitelezési szerződését. Az eseményen jelen volt Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter és Jürgen Köppen EU-nagykövet, akik előtte az állatkertbe is ellátogattak.
Duna
Persányi Miklóst dr. Andréka György kalauzolta végig a győri állatkertben, amelynek dinamikus fejlődésében a miniszternek is szerepe van – tudtuk meg az igazgatótól. Persányi, a fővárosi állatkert volt főigazgatója három éve látta utoljára a győri „kistestvért", s a park fejlesztéséhez ezúttal is gratulált korábbi beosztottjának, aki 1997 első felétől vezeti a győri állatkertet. Mint emlékezetes, kilencvenhatban válaszút előtt állt az önkormányzat: vagy bezárja vagy fejleszti az akkor még sportigazgatósági alintézményként jegyzett vadasparkot. A város Persányi Miklóst kérte fel a tanulmány elkészítésére, amelyben a jelenlegi miniszter meghatározta a később valóra váltott fejlesztés alaplépéseit. Javasolta többek között a vezetőváltást, a szervezeti önállóságot s elsősorban a támogatás mértékének növelését. Andréka György elmondta: a környezetvédelmi miniszter megfelelőnek találta a jelenlegi háromhektáros terület felhasználtságát.

Persányi Miklós miniszter elégedetten nyugtázta azt is, hogy a hét évvel ezelőtti tanulmányában javasolt állatkerti bővítés kérdése hamarosan az önkormányzat asztalára kerül.
A miniszternek az állatkerti szövetség volt elnökeként oroszlánrésze van az állatkertekre vonatkozó rendelet módosításában.
– Az eredeti jogszabály nem volt elég rugalmas és nem adott elegendő időt a felkészülésre – véli Persányi, hangsúlyozva azt is, hogy a módosítás már a szakmai szervekkel történt széles körű együttműködés eredménye.

Aláírás a városházán

Tegnap a győri városházán Balogh József polgármester és a kivitelező Délviép Alterra Konzorcium nevében Korpai László vezérigazgató aláírta a kivitelezői szerződést, amelynek értelmében 2005 októberéig üzemszerűen működik a győri szennyvíztisztító. Maga az építés rövidebb ideig tart, mint az előkészületek. Ám a polgármester szavaival élve, a leghosszabb ideig tartó beruházás is véget ér egyszer...

A város legnagyobb beruházása igazából 1986-ban(!) kezdődött, 1995-ben jutott olyan állapotba, hogy az első ütem kivitelezését befejezettnek lehetett volna nyilvánítani, ám a próbaüzemelés során kiegészítő munkák váltak szükségessé, s ez eltartott két évig. Aztán jöttek különféle tárgyalássorozatok a folytatásra világbankkal és egyebekkel...

Uniós segítséggel

Végül „összejött" a pénz is. A beruházás, aminek kivitelezői szerződését tegnap aláírták, bruttó összegben csaknem 20 millió euróba, vagyis kb. 5,2 milliárd forintba (nettó 4,5 milliárd forint) kerül. Ennek 41 százalékát az Európai Unió biztosítja (az ISPA-támogatás keretében), 52 százalékát a magyar állam adja, 7 százalékát pedig Győr önkormányzata.
Az ünnepélyes eseményen jelen volt Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter és Jürgen Köppen nagykövet, az EU magyarországi delegációjának vezetője. Mindketten szóltak arról, hogy a következő években mennyire fontosak lesznek a környezetvédelmi beruházások – részben uniós előírások miatt, másrészt, s legfőként magunk, az itt élők miatt.

Szigorú feltételek

A kiváló referenciákkal rendelkező kivitelezőkonzorciumnak a három hónapos tervezési időszak után – a vezérigazgató számítása szerint – 637 nap áll rendelkezésére (a 180 napos próbabeüzemelést is beszámítva) arra, hogy elkészítsen többek között két hatalmas levegőztető-, nyolc iszapkezelő, ülepítőmedencét, egy teljesen zárt épületben lévő iszapkomposztálót, új vezetékhálózatot... Elképesztő mennyiségű földet és betont kell szállítani, amit a környék lakossága „megérez" majd, bár a vezérigazgató szerint igyekeznek kíméletesen eljárni... A szennyvíztisztító elkészültével a biológiai tisztítás a mostani alig ötvenszázalékos után kilencvenhét százalékos lesz, valóban tiszta víz kerülhet tehát a Dunába. A tervezéskor gondoltak arra is, ha szigorodnának a most sem enyhe környezeti előírások, a győri tisztítómű minimális beavatkozással hozzáigazítható legyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kert kilátással a kilátástalanból

Győr-Szabadhegyen egy teljes díszében pompázó kertet látva kevesen gondolnák, hogy aki mindezt… Tovább olvasom