Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Két cigánypolitikus, anya és fia, egy ügyért

Győr - Az öt éve alakult győri Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület a cigány kultúra megismertetését, a tehetségek felfedezését és támogatását tűzte ki célul.


Szervezőmunkájuknak köszönhetően a 100 Tagú Cigányzenekar Győrre talált, augusztusban a megyeszékhelyen járt.

– Ahol a szavak már elvesztették az erejüket, s a gyűlölet naponta érezhető, a kultúra jelenthet olyan hidat a cigány és a magyar emberek között, amely életeket, értékeket és akár hitet menthet – vallja Jakus László, a civil szervezet titkára, aki megszállottan hisz az egymás közötti párbeszédben, az építő kritika erejében és az értékmentésben. Szerinte nincs, mert nem is lehet feloldhatatlan ellentét romák és nem romák között, mert a haza közös, így a ránk váró feladatokat is együtt kell megoldani.

– Jó érzés, hogy Győrben talán oldottunk valamit abból a feszült hangulatból, amely ma az országunkat jellemzi, hiszen nagyon sokan eljöttek – szögezte le a rendezvény kapcsán Bogdán Piroska elnök. – Szívügyének tekintette ezt a megye és a város egyaránt, utóbbi közel kétmillió forinttal támogatta a programot, de a Miniszterelnöki Hivatalból, személy szerint pedig Molnár Csabától is kaptunk segítséget.

Buffó Rigó Sándor, a hungarikumnak számító 100 Tagú Cigányzenekar vezetője a siker kapcsán úgy fogalmazott, a zenekar Győrre talált, a város meg a 100 tagúra, és ha összejön, az idei találkozásból hagyomány lehet – az örömzene jót tesz a lelkeknek.

– Az előítéleteket magunk is érezzük, nyomasztó olyan megnyilatkozásokkal szembesülni, miszerint a cigányok lopnak, bűnöznek – sorolta Jakus László. – A kultúra az előítéletek leküzdésében is segíthet, mert ha bemutathatjuk az értékeinket: a festészetünket, a muzsikusainkat, az együtteseinket, azzal az ország is gazdagodik. A 100 tagút például nagyon sok helyre meghívják, a zene alkalmas eszköz az értékek bemutatására, a szórakozásra.

Nem titok, anya és fia hónapokon át a rendezvény sikerén dolgoztak, s mint minden jobb családban, náluk is voltak viták, nézeteltérések, ám ezek rendre megoldódtak. Bogdán Piroska, a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület elnöke nem titkolta, büszkesége, hogy munkájában ma a legnagyobb segítője fia, László. Az asszony 25 éve maradt egyedül három gyermekével. Bizonyított: becsületben és tisztességben nevelte fel őket: Csilla a másoddiplomájára készül az Apáczai-karon, Balázs autóvillamossági szerelő, Laci textiltechnikusként végzett, munkájával most az alapítványt erősíti.

Bogdán Piroska és fia, Jakus László mindketten a megyei önkormányzat tagjai, emellett minden lehetséges fórumon a roma kisebbség ügyéért politizálnak. Vallják: kitartással, szorgalommal válhatnak hitelessé, megbízhatóvá még olyan körülmények között is, amikor maguk közt is akadnak irigyeik.

Kritikusak, tiszták és támadhatatlanok szeretnének maradni: így szervezik a következő, talán éppen festménykiállítást vagy rajzversenyt, vagy épp útépítésben segédkeznek, s nyújtják a karjukat ott is, ahol már-már elviselhetetlen a szegénység.


Ki volt Czinka Panna?

Az első női prímásként tartják számon Czinka Pannát, II. Rákóczi Ferenc muzsikusát, s a történetírók a nevéhez kötik a Rákóczi-induló megszületését. A kulturális egyesület – célkitűzéseit és a feladatait tekintve – a legméltóbbnak tartotta Czinka Panna nevének felvételét, emígy pedig a prímás emlékének megőrzését.

 hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kövekbe vésett méltó kegyelet

Somogyi Éva, Kozma Imre és Szabó Ferenc számára fontos a múlt. Önzetlen munkájuk eredményeként a temetőben kegyeleti emlékhely őrzi Abdán, a II. világháború végén elesett katonai áldozatok nevét.
Tovább olvasom