Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Két biztosító közül a pad alá

A megyei pénzügyi tanácsadó iroda szakemberei másfél év alatt csaknem ezerszer adtak tanácsot. Gyakran gubancot okoz, hogy az emberek elfelejtik, egyszerre csak egy kötelező gépkocsi-biztosításuk lehet és lakásbiztosításnál se biztos, hogy a több jobb.

A kötelező gépjármű-biztosításra vonatkozó jogszabályváltozás nyomán nem december 31-e a biztosítóváltás fordulónapja, hanem az első biztosítás megkötésének napja. Például aki idén április 6-án kötött autójára kötelező biztosítást, az jövő év április 6-tól válthat biztosítót. Azt is komolyan kell venni, hogy a régi szerződést ilyen esetekben egy hónappal korábban írásban kell felmondani.

Minderre dr. Rácz Sándor, a megyei pénzügyi tanácsadó iroda vezetője hívta fel a figyelmet. Tapasztalatai szerint sokan úgy kötnek újat, hogy a régit nem mondják fel. Azt gondolják: ha a régit nem fizetik, megszűnik. Ez így is van, de hiába fizetik közben az újat, az nem válik érvényessé, magyarázta el a szakember.

Ilyenkor az új biztosítóhoz befizetett pénzt visszakaphatja a gépkocsi-tulajdonos, de régi biztosításának nemfizetése miatt napi díjtételt (fedezetlenségi díj) számítanak fel neki, ami „húzós" és ez a tartozás akár végrehajtatható. Emellett új biztosítást kell kötnie, de azt a fordulónapig csak a régi biztosítójánál teheti meg. Sokan esnek ebbe a csapdába, a váltás idejének leteltéig régi biztosításuk megszűnik, de hiába van nekik új, két biztosító közt a pad alá esnek.

Lakásbiztosításoknál is vannak hasonló gubancok. Ugyan új biztosítás megkötésénél nem muszáj megszüntetni a régit, mert egy lakásra több biztosítás is vonatkozhat, de együttes értékük nem haladhatja meg a lakás értékét.

Például ha egy ötmillió forintot érő lakásra kötnek két négymilliós biztosítási értékű szerződést, akkor biztosítási esemény esetén a korábban kötött ugyan teljes egészében érvényben marad, a másik esetében viszont csak egymilliós biztosítási értékig kaphat kártérítést a lakástulajdonos. A fennmaradó rész után befizetett díjakat pedig visszakaphatja.

Ügyfélfogadás - A PSZÁF támogatásával működtetett pénzügyi tanácsadás Győrben az Arany János utca 28–32. szám alatt (III. emelet) hétfőn, szerdán, pénteken 9-től 13, kedden és csütörtökön 13-tól 17 óráig tart nyitva. Érdeklődni a 96/431-308-as számon, a gyor@penz-
ugyifogyaszto.hu e-mail címen lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Subwaytől a Laposig - bulifotók

Virgin´s, Vigadó, Subway, Neo, Mamma Mia, Bridge, Lapos - többszáz fotó a hétvégi bulikról. Tovább olvasom