Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 5°C | 13°C Még több cikk.

Készülőben a pályázat

Gyors tempóban készül Győr pályázata az Európa Kulturális Fővárosa cím (2010-ben) elnyeréséért.
Gyors tempóban – mert szorítanak a határidők – készül Győr pályázata az Európa Kulturális Fővárosa cím (2010-ben) elnyeréséért. Még néhány nap van hátra, hogy a pályázat mellékleteként elkészüljenek a kitöltött, többkilónyi kérdőívek, több száz kérdés között olyanokkal, mennyit költ a város kultúrára, milyen intézményei s azoknak milyen programjai vannak, mi jellemző a turizmusra, az oktatásra, városfejlesztésre... Ezek az adatok nyilván a más városokkal való összehasonlításhoz „alapul" kellenek.

A stratégia része lesz

Túl sok idő már nincs a pályázat „tartalmának", az ötleteknek az összegyűjtésére sem. November tizedike körüli az a határidő, amíg a beérkező, s nyilván feldolgozandó javaslatokkal érdemben foglalkozni lehet – már persze csak ami a pályázatot illeti.
Tóth Nándorné, a polgármesteri hivatal kulturális irodájának vezetője azt mondja: a város máris nyert, bármi legyen a pályázat sorsa. Az ötletek, javaslatok semmiképpen nem merülnek feledésbe, a város új kulturális stratégiájának alapját adják, részét a városfejlesztés stratégiai programjának.

Értékes gyűjtemények

Csak ízelítőül néhány a városlakók, a kultúrával foglalkozók, sőt, a város kisebb-nagyobb gazdasági cégei vezetőinek javaslataiból. A Rába-gyár látványos ipartörténeti objektummal, állandó kiállítással csatlakozik a város törekvéseihez. Dr. Ráday János, a Schima Bandi-örökség gondozója úgy gondolja, a peremkerületeket és a városkörnyéki településeket helyi érdekű vasúttal lehetne összekötni, könnyen és szervezetten megközelíthetővé téve fazekasházakat, borpincéket, sütödéket... Azt is szeretné természetesen, ha a Schima Bandi-hagyatéknak állandó bemutatóhelye lenne.
Kellene egy hajókikötő a Móricz rakparton, és persze sokféle vízi túrázási, szórakozási lehetőség. Nem ártana egy helikopter-leszállópálya sem, szintén a turizmus érdekében, javasolja valaki. Nagy István fényképészmester a birtokában lévő hatalmas mennyiségű, dokumentumértékű anyagot kínálja feldolgozásra és bemutatásra. Takács László operett- és egyházzenei fesztivállal vonzaná ide messze földről az érdeklődőket.

Többet a fiatalokért

Többen javasolják olcsó ifjúsági szálláshelyek létrehozását. Szinte mindenki szóba hozza a javaslattevők között, hogy a városban sokkal több gyerek- és ifjúsági program kellene, kiépítettebb intézményi háttérrel. Nagyon sokan azt mondják, a Frigyes-laktanya helyén nem áruházra, hanem több kulturális intézményre lenne szükség.
Az észrevételeket természetesen továbbra is el lehet juttatni a városháza kulturális irodájához vagy a kultura2010@rkk.hu internetes címre. Hogy végül is mit tartalmaz majd a pályázat, a nagy konkurencia miatt nem fog időnap előtt nyilvánosságra kerülni, ám a döntés után mindenki megismerheti, s jó is lenne, ha minél többen kíváncsiak lennének rá...

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakók nem ezt kérték?

Még a tavasszal lapunk nagy érdeklődéssel kísért lakossági fórumot szervezett Győr közle- kedési… Tovább olvasom