Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Készülnek a tervek a vízügyi nagyberuházásokhoz

Két vízügyi nagyberuházás is fontos szakaszához érkezik: november végére várható a Szigetköz ökológiai célú továbbfejlesztésének, valamint a Mosoni-Duna és a Lajta vízgazdálkodási rehabilitációjának tervezése.

Korábban már többször foglalkozotunk a témával. Ahogy írtuk, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság még 2008-ban 359 millió, illetve 291 millió forint támogatást nyert ezeknek a projekteknek az előkészítésére, a tervezési szakasz tehát a végéhez közeledik.

A természet- és környezetvédelem igényeit, valamint az itt élő lakosság elvárásait is figyelembe vevő terv született.
A ˝Szigetköz mentett oldal és hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai célú továbbfejlesztése˝ elnevezésű projekt a vízpótlás biztonságát, volumenének növelését, a fakadóvizek biztonságos elvezetését teszi lehetővé. A természet- és környezetvédelem igényeit, valamint az itt élő lakosság elvárásait is figyelembe vevő terv született, melyet benyújtottak az engedélyezési hatósághoz. A második fordulóra – tehát a megvalósításra – történő benyújtásához készül dokumentáció, melynek pozitív elbírálása esetén 6 milliárdos fejlesztéssel gazdagodhat a térségünk.

A ˝Mosoni-Duna és Lajta folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitációja˝ nevű projekt vízjogi engedélyezési eljárása folyamatban van. A második fordulós pályázat benyújtásának dátuma december 5. A tervezett beavatkozásokkal egyebek között lehetővé válik a Mosoni-Duna menti települések belterületi szakaszain az árvízi, hordalék- és jéglevezetési feltételek javítása.

Megvalósul a mosonmagyaróvári duzzasztó rekonstrukciója, valamint az ökológiai és turisztikai átjárhatóság biztosítása. Sor kerül továbbá a Mosoni-Dunán a holtágak, lefűződött mellékágak, nedves élőhelyek, ívóhelyek és a szigetek mellékágainak rehabilitációjára is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kistérségi járóbeteg-szakellátó központ épül Téten

Kistérségi járóbeteg-szakellátó központ épül európai uniós támogatással a Győr-Moson-Sopron megyei… Tovább olvasom