Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Készül Az otthon melege

Győr - Elkészült a megyei múzeum kályhásságtörténeti gyűjteményének otthona. A Kiss János utcai épületegyüttes ősztől sajátos kiállításként és szakmai műhelyként is szolgálja az érdeklődőket.
A Xántus János Múzeum munkatársai és önzetlen segítők úgy kitakarították a hajdani Fruhmann-házat a Kiss János utcában, hogy már csak néhány apró, „szépészeti" munka (például a csövek eltüntetése) van hátra és „Az otthon melege", avagy a látványos „Kályhaszín" kiállítás a nagyközönség, illetve a szakma rendelkezésére állhat.

– Kollégáim, mintegy utolsó előtti simításként, restaurálják a műtárgyakat, hiszen az egyes helyiségekben nemcsak kályhákat, hanem különböző korokat, stílusokat, művészeti korszakokat jelző, hozzájuk illő tárgyakat, így például bútorokat, textíliákat is láthatnak az érdeklődők.
Vagyis teljes enteriőrt – nyilatkozta érdeklődésünkre Csécs Teréz, a megyei múzeum igazgatóhelyettese. – Természetesen az új részben, a galériában, Zsugonits Ferenc mester segítségével, újraépülnek a Fruhmann Antal által ránk hagyott gyönyörű, felbecsülhetetlen értékű kályhák, dolgoznak ott is a restaurátorok, így semmi akadálya annak, hogy ősztől a nagyközönség is láthassa kincseinket.

A Xántus-múzeum munkatársai – köztük Szórádi Sándorné – restaurálják a kályhásság történetét bemutató gyűjtemény műtárgyait. Fotó: Krizsán Csaba
A Xántus-múzeum munkatársai – köztük Szórádi Sándorné – restaurálják a kályhásság történetét bemutató gyűjtemény műtárgyait. Fotó: Krizsán Csaba


Csécs Teréz elmondta: a kályhásságtörténeti kiállítás megszületését a kulturális minisztérium Alfa-pályázata, a megyei önkormányzat támogatása mellett cégek és civilek is segítették, segítik. Így többek között azzal, hogy a Xántus-múzeum kezdeményezésére örökbe fogadtak műtárgyakat, különféle cégek felajánlásaként az udvart növényekkel telepítik be, valamint kedvezményesen alakítják ki a gyűjtemény épületeiben a látvány- és a biztonságtechnikát.

– „Az otthon melege" című kiállítást többféleképpen népszerűsítjük. Így a közelmúltban hoztuk létre a www.kalyhamuzeum.hu honlapot, ahol számos részlethez hozzáférhetnek az érdeklődők. Emellett a Kisalföld segítségével egy kályha- és kályhásságtörténeti vetélkedővel hívjuk fel a figyelmet múzeumunk új látnivalójára. Mivel a gyűjteményt nemcsak kiállításnak, hanem szakmai műhelynek is szánjuk, ezért minden dokumentumot, kiadványt gyűjtünk, ami a témával kapcsolatos. Legutóbb például az országos kályhás-ipartestület vezetője érdeklődött nálunk – nyilatkozta végül Csécs Teréz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt a gyárvárosi iskolák, óvodák

Győr - Augusztus közepétől egy, vagyis összevont intézményként működnek tovább a gyárvárosi iskolák… Tovább olvasom