Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Készül a Fertő-stratégia

A magyar-osztrák vízügyi bizottság győri ülésén jegyzőkönyvet írtak alá a kormánymeghatalmazottak, jóváhagyva az elvégzett közös tavalyi feladatokat.
A magyar-osztrák vízügyi bizottság 57. ülésszakát május 15-16-án tartotta Győrben. Az ülésen Kovács Péter a Vidékfejlesztési Minisztérium vízügyért felelős helyettes államtitkára és Schimon Wilfried az Osztrák a Szövetségi Mezőgazdasági és Erdészeti, Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium szekcióvezetője, mint kormánymeghatalmazottak írták alá a jegyzőkönyvet, amely jóváhagyja az elmúlt évben elvégzett feladatokat, illetve megfogalmazza a következő év feladatait.

A magyar és osztrák vízügyi szakemberek évek óta egyeztetik a vízgazdálkodási kérdéseket a határtérségben. A határt metsző és a határon átnyúló közös érdekeltségű vízfolyások esetében egyeztetett módon a bizottság által előzetesen elfogadott költségfelosztás alapján végzik a fenntartási munkákat, közösen értékelik a víztestek állapotát, és a hatóságok kölcsönösen bevonják egymást a határtérséget érintő vízjogi engedélyezési folyamatokba. Az elmúlt években a rendszeres egyeztetések mellett számos jelentős közös projekt indult a vízügyi igazgatóságok és a szomszédos tartományi hivatalok gondozásában. 2011-ben elkészült a Rábán a közös árvízi riasztó rendszer, a ProRaab, amely elősegíti az árvízvédekezésre való felkészülést. 2013 tavaszán befejeződött a szentgotthárdi duzzasztó rekonstrukciója, amely az Openwehr projekt egyik elemeként a folyó ökológiai állapotát javítja.

Szintén közös eredménye a bizottság munkájának, hogy 2011-ben 10 centiméterrel megemelték a Fertő tó szabályozási szintjét. Így az elmúlt évek száraz időszakában is az átlagnál magasabb vízszint volt a magyar-osztrák határon fekvő tavunkban. A vízügyi szakemberek ebben a térségben is jelentős projekten dolgoznak: készül a Fertő-stratégia, amelyben tudományos szakemberek a tó térségének vízgazdálkodással összefüggő jövőbeni feladatait határozzák meg.

A sikeresen befejezett projektek mellett a szakértők a következő évben összegyűjtik azokat a projektötleteket, amelyeket 2014-2020 között európai uniós támogatással kívánnak megvalósítani. Ezzel lehetővé válik, hogy a következő uniós költségvetési időszak kezdetére konkrét projektjavaslatok álljanak rendelkezésre.

Az ülésen szakértőként részt vett Németh József az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és Gaál Róbert a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója, valamint Bencsics Attila a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszok: kiemelt járatokon kiegészítő jegyet kell venni

A Vértes Volán Zrt. autóbuszai közül 5 vonalon összesen 14 járatot érint a változás. Tovább olvasom