Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Kész az új Széchenyi tér terve

Győr - Az Országos Műemléki Tervtanács kedden tárgyalja a győri barokk-klasszicista főtér, a Széchenyi tér felújításának koncepcióját, amelyet a Czita Építésziroda Kft. készített. A részletekről Czigány Tamás építész, a kft. vezetője, valamint Németh Zoltán alpolgármester és Somogyi Tivadar, a körzet önkormányzati képviselője számolt be a Kisalföldnek hétfőn.

Somogyi Tivadar elmondta: a cél az volt, hogy minden korosztály számára élhető tér, afféle találkozási hely jöjjön létre, amely az év 365 napján a győrieké, kisebb, „intimebb" rendezvényeknek – mint amilyen a barokk esküvő – is otthont adhat, de nagy tömegrendezvényeknek nem. Ő és Németh Zoltán – aki szintén belvárosi képviselő – egyaránt úgy értékelte, a fejlesztéssel a győriek több mint tízéves álma válhat valóra.

Czigány Tamás építész a tervekről és a tervezői szándékról beszélt lapunknak. „A teret olyan utcabútorozás öleli körbe, amely reagál a mögötte lévő térrészletre" – mondta. Így az északi oldal a gasztronómiáé lesz kemény, tartós fából készült, a tér szintjébe süllyesztett teraszokkal. Ezek a meglévő és a majdani éttermektől útnyi távolságra helyezkednek el, így a napernyők nem takarják el az épületeket. A nyugati oldal most is a legforgalmasabb, hiszen a Czuczor Gergely és a Jedlik Ányos utcát köti össze: ide fákat és padokat – pontosabban a faburkolattal megegyező, a fákat körülölelő ülőalkalmatosságokat – terveztek.

Szökőkutak a burkolatból

A nyolcvanszor nyolcvan méteres tér legelegánsabb része a déli. A bencés térfal látványát feszített víztükrű, néhány centiméter „mély" vízfelületekkel emelik ki; az még nem dőlt el, hogy teljesen a járószinttel egy síkban, vagy kicsit kiemelve. Ezek mellett burkolatból előtörő, programozható, párásító hatású szökőkutak is készülnek. Czigány Tamás hozzátette: a víztükör és a szökőkútrendszer egy gombnyomással kikapcsolható, s az ott lévő burkolat egyszerre a tér részévé válik, télre sem kell „bedeszkázni". A bencés templom és a Mária-szobor közötti területet szabadon hagyják, és kapcsolatukat a burkolat osztásával is hangsúlyozzák. A Lloydnál a meglévő fák megmaradnak, és a térrészt úgy alakítják át, hogy a későbbi kávéház használni tudja.

Az építész szerint hangsúlyos elem lesz, hogy padlószintű megvilágítást kapnak a növények, a vízfelületek, az éttermi teraszok, valamint a Mária-szobor is. Somogyi Tivadar hozzátette: külön program lehet, hogy tavasztól őszig esténként fényjátékot rendeznek a szökőkutaknál. „Szeretnénk, ha esemény lenne a Széchenyi térre menni" – jegyezte meg.

2009-re lehet kész

Németh Zoltán alpolgármester a folytatásról beszámolva elmondta: az Országos Műemléki Tervtanács kedden (azaz ma) tárgyalja a koncepciót. Az engedélyezési tervek augusztus 28-ig, a kiviteli tervek szeptember 25-ig készülnek el. A közgyűlés közben szeptember 6-án megtárgyalja a komplex belváros-rekonstrukciós programot (ennek része a Széchenyi tér felújítása), amelyet szeptember 15-ig kell pályázatként benyújtani a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácsnak. A tanács várhatóan még az ősszel dönt arról, hogy biztosít-e, s ha igen, mennyi európai uniós támogatást a Regionális Operatív Programból a projektre. Pozitív döntés esetén 2008. őszi kezdés és 2009. tavaszi befejezés tűnik reálisnak.

Szigorítanák a közlekedést

Németh Zoltán arról tájékoztatott, hogy az összköltségek elérik az egymilliárd forintot, amiben a Rákóczi Ferenc utca egy részének, illetve a Gyógyszertár köz teljes szakaszának felújítása, valamint a közműcserék is benne vannak. A győri önkormányzat feltett szándéka, hogy ebben a választási ciklusban mindenképpen véghezviszi a beruházást. A politikus hozzáfűzte, hogy könnyen üzemeltethető teret akarnak létrehozni, amibe például beletartozik, hogy – ellentétben a Baross úttal – olyan természetes kőburkolatot választanak, amely jól takarítható. Elmondta azt is, hogy azt tervezik, megszigorítják a járművek közlekedését a téren: egyedül a Rákóczi Ferenc utca felől engedik meg a behajtást, a többi „bejáratot" lezárják, és csak speciális esetekben – például rendezvények idején – nyitják meg.

Hancz Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átalakítással sikerült az iskolamentés

Tápszentmilkós - Az iskolamentés jól sikerült, az intézményt bővítenünk kellett. Lesznek olyan… Tovább olvasom