Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Kész a pályázati terv

Elkészült a „Győr, Euró- pa kulturális fővárosa" pályázat előzetes változata, és Győr fejlelsztési programja.

Mindkettő a csütörtöki közgyűlés elé kerül megvitatásra. Technika, kultúra, környezet – a jövő harmóniája: ez a szlogenje Győr pályázatá nak, amellyel 2010-ben Európa kulturális fővárosa kíván lenni.

Elkészült az előzetes változat, ennek kivonata kerül a közvetkező önkormányzati közgyűlés elé részben tájé koztatásul, részben megvitatásra – jelentet te be pénteken a városházi sajtótájékozta tón Balogh József polgármester.

Javaslatok bőségesen

A pályázatot december 31-ig kell be nyújtani. Már az eddig végzett munkáért is köszönet illeti Rechnitzer János professzort és munkatársait – mondta a polgármester.

A pályázat minden része ugyan nem hozható nyilvánosságra, hiszen vannak a verseny ben riválisai is Győrnek, viszont fő irányai megismerhetők, a közgyűlés elé kerülő anyag az interneten is olvasható lesz. Az előterjesztés hétféle csoportba sorolja a ten nivalókat. A javaslatok között szerepelnek építendő, új létesítmények. Ilyen például az egyetemi könyvtár, amelynek régen készek a tervei, csak a megvalósításra nem jutott pénz. Úgymond sínen van az ipartörténeti gyűjtemény létesíté sének gondolata, s például egy archeológiai park a Gyirmót környéki ásatások helyén ala kulhatna ki.

A szentiváni közösségi ház létre hozásához gyakorlatilag már adott a kormány egymilliárd forintos támogatása. Jó lenne egy vásártér- és fesztiválváros kialakítása (kiállítási termekkel is), önálló objektum kellene egy művészeti központnak...

A pályázatban már meglévő kulturális, sport- és ifjúsági intézmé nyek rekonstrukciója, átalakítása is helyet ka pott.

A stratégia négy alapja

Összességében a pályázat (ha sikeres lesz, ha nem) szerves része a város fejlesztési stratégiájá nak, amely másfél éves munka nyomán elké szült, és több mint százoldalnyi terjedelemben kerül vitára a közgyűlés elé.

Érdemes áttanulmányozni, mondta a tegnapi sajtótájékoztatón Eredics Imre alpolgármester, mert nagyon alaposan kimunkált, elemzésekkel, érvekkel alátá masztott program, amelyet a következőkben konkrét tartalommal kell kitölteni.

A stratégia négy prioritást, fontossági sorrendet határoz meg: humán erőforrás (benne oktatás, képzés, ifjúság, sport, kultúra), fejlődő gazdaság (példá ul Győr központú technológiai régió kialakítá sa, turisztikai, idegenforgalmi vonzerő), szol gáltatás (infrastruktúra, benne nem utolsósor ban a közlekedés), környezetvédelem (szenny víz-, hulladékkezelés, új környezetvédelmi technológiák meghonosítása). J. F. Buszok vagy utak?

A közgyűlésen – egy másik anyagban – tájékoztató hangzik el a város tömeg közlekedéséről, nevezetesen a buszközle kedés helyzetéről. Eredics Imre alpolgár mester elmondta, a város stratégiájában el kell dönteni, a tömegközlekedés felve szi-e a verseny az egyéni közlekedéssel, avagy az úthálózatra koncentrál. Nagyon leegyszerűsítve:

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr a huszonnegyedik órában van

Több cég néhány év tapasztalattal a háta mögött nem biztos, hogy úgy döntene, Győrben telepedik le – hangzott el a héten aegy szakmai rendezvényen. A befektetők szerint lassú ügyintézés, nem megfelelő munkaerő-utánpótlás, sokszor kiszámíthatatlan feltételek jellemzők a városra. Érzékelhető, hogy valami elkezdődött Győrben, de mélyreható változásokra még kísérlet sem történt. Tovább olvasom