Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Késlekedő energiapasszus

Magyarország - Bár idén januártól kötelező lenne, megint elhalasztották az úgynevezett energiapasszus bevezetését, amely a házak, lakások energiafogyasztását tanúsítaná.
Az energiapasszusként emlegetett dokumentum, amelyet az uniós követelményekkel összhangban vezetnek be, gyakorlatilag a lakások zöldkártyája, amelyet minden új és használt lakáshoz el kell majd készíteni.

Ez tanúsítja az épület energiafelhasználását és -kibocsátását, azaz azt, mennyire „gazdaságos" az adott ingatlan.

Ehhez a tanúsítványt kiadó szakember vizsgálja többek között a hőszigetelést, a nyílászárókat, az úgynevezett hőhidakat, a melegvíz-termelést, a világítási és fűtési rendszer módját és hatékonyságát. Ezek alapján a lakásokat – akár a háztartási gépeket – energiaosztályokba sorolják majd, ahol az „A+" osztály a legtakarékosabb, az „I" pedig az „energiafaló" lakásokat jelöli. Kérdés, hogy mikortól...

Bár idén januártól kötelező lenne, megint elhalasztották az úgynevezett energiapasszus bevezetését, amely a házak, lakások energiafogyasztását tanúsítaná. Segítségével, ajánlásainak megfogadásával évente közel százezer forintot is spórolhatna a lakásvásárló. 

Hőszigetelő ablakok: A nyílászárók döntő súllyal esnek majd latba a besoroláskor, az elszökő hő nagy része ezeken keresztül távozik az épületből. Fotó: Krizsán Csaba


Az energiapasszusként emlegetett dokumentum, amelyet az uniós követelményekkel összhangban vezetnek be, gyakorlatilag a lakások zöldkártyája, amelyet minden új és használt lakáshoz el kell majd készíteni. Ez tanúsítja az épület energiafelhasználását és -kibocsátását, azaz azt, mennyire „gazdaságos" az adott ingatlan. Ehhez a tanúsítványt kiadó szakember vizsgálja többek között a hőszigetelést, a nyílászárókat, az úgynevezett hőhidakat, a melegvíz-termelést, a világítási és fűtési rendszer módját és hatékonyságát. Ezek alapján a lakásokat – akár a háztartási gépeket – energiaosztályokba sorolják majd, ahol az „A+" osztály a legtakarékosabb, az „I" pedig az „energiafaló" lakásokat jelöli. Kérdés, hogy mikortól...

„Nevetséges" – így minősítette több, általunk megkérdezett mérnök azt, ami a tanúsítvány bevezetése körül folyik. Azt ugyanis már 2007-re tervezték, majd 2008 lett belőle, most pedig kiderült, hogy megint egy évet csúszik, egyelőre ugyanis még az alkalmazását szabályozó kormányrendelet sem jelent meg... Ennek ellenére már javában folyik az úgynevezett energiaauditorok képzése – megyénkből is több mint ötven építész-, gépész- és villamosmérnök elvégezte a tanfolyamot –, levizsgázni azonban nem tudnak, mivel hiányzik a pontos szabályozás...

Ez persze csak a hivatalos része a dolognak, Kovács István, a megyei mérnökkamara elnöke szerint ugyanis számos szakember – annak ellenére, hogy az akkreditálás még nem kezdődött meg – már rendelkezik a leendő tanúsítvány elkészítéséhez szükséges tudással és gyakorlattal. Őket, akár a szakmai kamarák segítségével, fel lehet kutatni és kérni a szükséges számításokra. Érdemes, hiszen egy-egy átlagos méretű, 60 négyzetméteres, kedvező és rossz energiafelhasználású lakás között az éves fűtésköltségben kétszeres lehet a különbség, azaz 80–90 ezer forint is megspórolható.

– A tanúsítvány egyfajta eligazítás lesz a lakásvásárlóknak az ingatlanvásárlás távlati költségeiről, például a fűtésköltségről. Ez különösen a használt lakásoknál jelenthet támpontot, mivel az új építésűeknél már eleve kötelező a korszerű energetikai szabvány alkalmazása. Ez például másfélszer hatékonyabb hőszigetelést követel meg, mint a régebbi házaké, s az új lakások nagy része beleesne a gazdaságos A vagy B kategóriába – mondja Kovács István, akinek becslései szerint a régebbi, 15 évnél idősebb lakások alig tíz százaléka érné el a legmagasabb, „energiatakarékos" besorolást.

Természetesen az energiapasszus nem lesz ingyen; a rendelet szabályozza majd, mennyit kérhetnek az auditorok a kiállításáért. A legutóbbi változat 35–40 ezer forintról szól, ebben nemcsak a szükséges vizsgálatok és a minősítés foglaltatik benne, hanem szaktanácsok is arra vonatkozólag, hogyan lehet kiküszöbölni az esetleges energianyelő hibákat, s korszerűbbé tenni az ingatlant.

Olvasóink írták

 • 3. Ablakabb 2008. január 15. 13:14
  „Köszönöm az ablakaink ingyenreklámját!
  Ugyanakkor jelezném, hogy a nyílászárók fóliája kézzel és könnyedén távolítható-távolítandó el beépítés után. Azokat szikével vagdosni szükségtelen és tilos, még a fotós kérésére is!!!”
 • 2. gyakor 2008. január 15. 10:12
  „Upho!
  Itt most inkább aza kérdés, hogy van-e kedved kiadni 30-40E forintot azért, hogy egy szakember a kezedbe adjon egy olyan passzust, amelyben a lakásod A-I-ig besorolása áll. Ez csupán azért, mert EU szabály szerint ezzel rendelkezned kell, ha el akarod adni a lakást.
  Megforditva. Ha venni akarsz lakást 30-40E forintal megnő a lakás ára, mert a tulaj Neked fogja felszámolni a költségeket.
  Ezen túlmenően amit írsz teljességel jogos.”
 • 1. upho 2008. január 15. 09:50
  „futeshez: az idei telen mar 2x10%-al csokkentettuk a 20 lakasos panelhazunkban a bearamlo homennyiseget,
  ennek ellenere folyamatosan 25°C koruli a homerseklet. korszerusites, ablakcsere ide vagy oda, erdemes a lakoszovetkezettel/kozos kepviselokkel felvenni a kapcsolatot ha ugy erzi valaki hogy tulfutik a lakasat. nem talalom azt a tavalyi cikket ami ezt taglalta, de biztos sokaknak remlik meg: utcan 10°C, lakasban meg 28...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Gardénia kiállításon mutatta be kollekcióját

Frankfurt – Győr - A győri Gardénia Nyrt. a világ legjelentősebb nemzetközi… Tovább olvasom