Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Késések voltak a jég miatt, balesetek nem

Győr-Moson-Sopron - Vörös, tehát harmadfokú riasztásra ébredtünk vasárnap reggel az erős jegesedés miatt. Látva a nap közben lehullott csapadékot (ónos esőt), valóban kijelenthető: csoda, hogy nálunk nem történt nagyobb fennakadás, baleset az utakon.
A vonatok persze most is késtek: a Keleti pályaudvaron a lehullott csapadék ráfagyott a váltóberendezésekre, a győri járatok emiatt 20–30–40 percet csúsztak. Azt tanácsoljuk, továbbbra is óvatosan közlekedjenek!

Nehezen indult a nap az autósok számára, jégkaparással kezdett, aki reggel indult útnak.

Nyugat-Dunántúlon (elsősorban Zala és Veszprém megyében) lényegesen nagyobb fennakadást okozott vasárnap az ónos eső és az azt követő jegesedés, mint Győr-Moson-Sopron megyében. Tegyük hozzá: szerencsére. A Veszprém megyei mentőknek hatvan kéz- és lábtöröttet kellett vasárnap kora délutánig kórházba szállítaniuk; a Balaton-felvidéken pedig a Mencshely–Barnag–Vöröstó, valamint a Nagyvázsony–Zánka útvonalon nem tudtak az autóbuszok még kora este sem közlekedni. Zalában is hasonló volt a helyzet.

Az éjszaka folyamatosan töltötték fel a sószóró autókat. Fotó: Bertleff András

Munkájuk azonban így is bőven akadt a sószóróknak: az állami főutakon napközben folyamatosan dolgoztak – ezt mi magunk is láttuk. Győrben a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. ügyeletben lévő állománya a csapadék hullásának kezdetével egy időben, percre pontosan reggel 7 óra 10 perckor nagy teljesítményű ekével, sószóróval felszerelt speciális munkagéppel megkezdte a kezelésében lévő hidak és felüljárók alásózását.

Emellett három nagy teljesítményű ekével és sószóróval felszerelt gépkocsival a tömegközlekedési útvonalakon, hat kisgéppel a járdákon és a kerékpárutakon olvasztották a jeget.

Jégcsapok a rendőrlámpán. A jegesedés megyénkben nem okozott fennakadást.

A tömegközlekedést úgy segítették, hogy 7.20-tól a gépeken kívül 6 platós gépkocsi két-két fős személyzettel az autóbuszvárókat síkosságmentesítette, de a hidak lépcsőinek alásózására is szükség volt. Sopronban ugyanezeket a munkákat nem kellett elvégezni: az időjárás ott ugyanis nem nehezítette meg ennyire a szakemberek, az autósok és a járókelők dolgát.

Az emberek a megyében – úgy tűnik – megfogadták a szakemberek tanácsait és óvatosan közlekedtek. Sem a rendőrség, sem a mentők, sem pedig a tűzoltók megyei ügyeletére nem érkezett egy átlagos napnál több riasztás, baleset egy volt (amelyhez a rendőrséget is hívták), az M1-es autópályán, de az elsődleges vizsgálat szerint itt a sofőr hibázott, nem a jegesedés miatt történt. Az országban más volt a helyzet: estig mintegy félezer elcsúszásos balesethez riasztották a mentőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vastag jégen szabad a tánc

Győr - Mint minden évben, a győri folyószakaszok, tavak jegén ismét megjelentek a korcsolyázók. A… Tovább olvasom