Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Késésben a buszok: be lehet-e tartani a menetrendet télen?

A zord téli időjárási körülmények között lehet-e versenyt futni a (menet)idővel, miért nem adnak igazolást a buszokon, s mikor válthatunk havi bérleteket az interneten? - kérdeztük a Kisalföld Volán forgalmi és kereskedelmi igazgató-helyettesétől.
Az új győri menetrendet elemző cikkünkhöz több tucatnyi olyan olvasói hozzászólás érkezett, amely a buszok késését firtatta, kérte számon.

Az olvasói kritikák kapcsán megkérdeztük Bognár Lászlót, a Kisalföld Volán Zrt. forgalmi és kereskedelmi igazgató-helyettesétől.

"Mielőtt a heti zord időjárás miatt kialakult kisebb-nagyobb késésekre térnénk, szeretném kihangsúlyozni, hogy már a (sofőrjeink) autóbusz vezetőink oktatása során nagy hangsúlyt fektetünk a téli útviszonyok megfelelő kezelésére mind vezetéstechnikai, mind segítségkérési szempontból.

A buszok műszaki felkészítése a téli hónapokra már ősszel megkezdődik: elvégezzük a hűtő- és fűtőrendszerek javítását, a fékek és gumik fokozott ellenőrzését" - kezdte a kisalfold.hu-nak Bognár László.

Tűzoltók mentettek egy elakadt távolsági buszt Somogy megyében a hét elején. Fotó: MTI.
Tűzoltók mentettek egy elakadt távolsági buszt Somogy megyében a hét elején. Fotó: MTI.


Rendkívül hófúvás esetén jussanak el és maradjanak a buszok az állomásokon


"A téli, zord időjárás számos műszaki problémát idézhet elő: a megdermedt gázolaj eltömítheti a szűrőket, míg a levegőrendszer elfagyása következtében az ajtók beszorulhatnak.

Noha ezekre a nehézségekre fel vagyunk készülve, ettől függetlenül előfordulhatnak olyan helyzetek, amelyek javítása időt vesz igénybe.

Amennyiben a buszok közlekedését rendkívül erős hófúvások nehezítik, akkor a buszvezetőket arra utasítjuk, hogy álljanak meg és várakozzanak azon az autóbuszállomáson, ahol fűtött váróterem van, s csak abban az esetben induljanak tovább, ha ezt az időjárási körülmények lehetővé teszik.

Minden egyes autóbuszvezetőnkkel mobiltelefonon kapcsolatba tudunk lépni, s természetesen instrukciókkal, tanácsokkal látjuk el a forgalomirányító központból" - folytatta Bognár László.

Fő a biztonság!

Arra a kérdésünkre, hogy havazás és csúszós utak esetén lehetséges-e bármit tenni a gyakori késések ellene, a Kisalföld Volán Zrt. forgalmi és kereskedelmi igazgatója helyettese úgy válaszolt: "a megyénkben áthaladó főutakon is annyira lelassul a forgalom ilyenkor, hogy részünkről ezt a helyzetet kivédhetetlennek érezzük.

Ebben az esetben nyilvánvalóan a biztonság az elsődleges szempont, ami felülír minden mást".

Miért nem ad igazolást a késésről a buszvezető?

Arra a felvetésünkre, hogy a buszokon a sofőrök miért nem adnak ki igazolást az időjárási viszontagságok miatt bekövetkező késésekről, Bognár László úgy válaszolt: "az egyébként is időcsúszásban lévő autóbusz következő járatában további késést okozna, ha 50 utas részére az autóbusz vezetőnek kellene igazolásokat kézzel kitölteni.

Az igazolások kiosztását az autóbusz állomásokon azért is érzem szerencsésebbnek, mert ott történik a járatok naplózása, a késések dokumentálása, tehát ott van mód hiteles igazolások kiállítására".Megyénkben a következő öt autóbusz állomáson kérhető igazolás a buszok késéséről

Győr, Hunyadi u.

Sopron, Lackner Kristóf u. 9.

Csorna, Eötvös u.

Kapuvár, Sport u.

Mosonmagyaróvár, Királyhidai út 44.


Egyelőre még nem jött el az idő, hogy a világhálón váltsuk meg és fizessük ki a havi bérletet

Végezetül, azt is megkérdeztük Bognár Lászlótól, hogy az internetes bérletvásárlások bevezetésén gondolkodott-e már a Kisalföld Volán Zrt. vezetősége - sok esetben ugyanis az is késést okoz, hogy hónap elején kisebb tömegek vásárolják meg a buszokon a havi tiketteket -, mire azt a feleletet kaptuk: "igen, felvetődött már ez a lehetőség, ami elvi szinten jó ötlet, de a rendszer kiépítése drága, s egyelőre úgy érezzük, hogy ennek a szolgáltatásnak még nem jött el az ideje társaságunknál.

Véleményem szerint aki időben meg akarja váltani a havi bérletét, az meg tudja ezt tenni minden helyközi autóbuszon és az elővételi pénztárakban.

Ráadásul ha adott hónap elején csak egy-két nap áll rendelkezésre a bérletek megváltására, akkor a határidőt meg szoktuk hosszabbítani, míg a diákok a tanévkezdéskor a jogszabályok szerint augusztus végétől már diákigazolványukkal kedvezményesen utazhatnak".

Olvasóink írták

 • 14. Goldman 2012. február 14. 10:54
  „11. öröksoproni 2012.02.09. 19:44: KRESZ kisapám, kresz...tanuld meg és robogj az aszfalton hólánccal.
  Ekkora baromságot!”
 • 13. Irwine 2012. február 10. 13:05
  „Azt nem lehet megoldani, hogy az automatákból helyközi bérletet is lehessen venni? Valszeg technikai akadálya nem lenne, max. az a kérdés, hogy a pályázat, melynek keretében beszerezték őket, megengedi-e.”
 • 12. Shrek84 2012. február 09. 19:47
  „Sajnos az a baj, hogy a KV ZRT-t az AUDI tartja el. A jó buszokat beállítják a dolgozók utaztatására, aki meg megveszi a bérletet a sima helyközi buszokra, az jégvirágos ablakok mögött, hidegben utazik, persze csak akkor ha egyáltalán elindul a busz. Amikor a buszvezető is sapkában, kabátban kesztyűben vezeti a buszt akkor ott már szerintem nagy bajok vannak...nem a sofőrrel, hanem az egész vállalattal.
  Arról nem is beszélve, hogy épp voltam Egerben, és volt szerencsém a buszpályaudvar közelében gyalogolni, amikor kellemes női hang szólalt meg egy szintén kellemes és csalogató szignál után. A buszpályaudvar utastájékoztató rendszere volt...MONDOM RENDSZER!!!! Nem rekedt hangú férfi akit beültettek a mikrofon mögé, és délután az ember várja a buszt a pályaudvaron, amikor megszólal a bemondó, egy fillér nem marad a zsebben. Kisalföld Volánnak kb 10 éves lemaradást kellene behozni szempillantásra...”
 • 11. öröksoproni 2012. február 09. 19:44
  „Olyat még nem találtak ki, hogy hóláncot szereljenek a távolsági buszokra, ha kénytelenek szakadó hóban közlekedni? Nem hinném, hogy macerásabb fel- és leszerelni, mint egy személyautó esetében.”
 • 10. miracle 2012. február 09. 19:41
  „"Miért nem ad igazolást a késésről a buszvezető?"
  Vannak vonalak, ahol a buszok sűrűn járnak, reggel akár 10-20 percenként is. Ennek ellenére, egyesek (főleg iskolások) még is arra spekulálnak, hogy úgy is késik, de jó, legalább mi is, aztán majd ezt lobogtatjuk.
  1-gyel korábbival menni, amikor a késés teljességgel előrelátható, ááá.”
 • 9. kurbli 2012. február 09. 18:17
  „Nem hiszem, hogy valaki el merne húzni percekkel előbb. Hála a GPS nyomkövetésnek, a fedélzeti számítógép pontosan jelzi, mikor KELL pontosan indulni. Mivel minden adat visszakereshető, senki sem mer előbb elmenni. Ha valaki, (aki most is utazik, és nem csak a 20 éves emlékeire alapoz) azt tapasztalja, hogy előbb indult a busz percekkel, nyugodtan tegyen panaszt, perc pontosan visszaforgatják neki a kérdéses busz egész napját. Aztán hamar kiderülhet, nem is a ment el előbb!”
 • 8. Láng_Vince 2012. február 09. 17:33
  „Hát 22 éves jogosítvánnyal, amit napi szinten használok nem minősíteném magam kezdőnek... Hogy mit akarok mondani? Kedden reggelre elég sok hó esett, ezért mindenki lépésben haladt. A busz pedig egyszerre 3-4 autót előzött meg, nem biztos, hogy itt kéne megmutatni, hogy ki a nagyobb.
  5. ekkenekepen 2012.02.09. 13:34
  Nagyon ritkán buszozok, de én is ezt tapasztaltam. A 8:07-es elmegy 8:01-kor, a következő 22-re van írva, de biztos, hogy 30 körül jön. Időjárástól és évszaktól függetlenül!”
 • 7. zenit 2012. február 09. 15:55
  „´´A buszok műszaki felkészítése a téli hónapokra már ősszel megkezdődik: elvégezzük a hűtő- és fűtőrendszerek javítását´´ - sajnos nem mindig vesszük észre.”
 • 6. omarhulm 2012. február 09. 15:03
  „1. Láng Vince: Most ezzel mit akarsz mondani? Ezt én is tapasztaltam, amikor pár centis hó van az uton sokan nem mennek nyílegyenes úton 50-nél többet. Inkább akkor menjenek busszal. A sofőr jól tette hogy megelőzött, nagyobb járművel ugyanis nehezebb megcsúszni mint egy 1 tonnás kisautóval... Akit meg zavar az ha megelőzik adja vissza a jogosítványát és menjen el orvoshoz...
  5. ekkenekepen: ezt a baromságot indokold meg légyszives.”
 • 5. ekkenekepen 2012. február 09. 13:34
  „Csak megjegyzem drágalátós KV semilyen körülmények között képtelen a menetrendet tartani, szóval csak mellékes az utak állapota.
  Ha egy percel később mész ki várni vigyorogva elhúz 10 percel a kiírt időpont előtt, ha bőven korábban akkor csak úgy kitolásból még 5 percet késik is. De nem izgat, már leszoktattak a buszozásról, vicckategória.”
 • 4. demeter 2012. február 09. 07:55
  „Nem kell megjelentetni a fogalmazást és helyesírást bíráló megjegyzést, de könyörgöm, legalább javítsák ki! És beszéljenek a reggeli értekezleten az újságírók alkalmasságáról! Nincs több időm, de néhány kiemeléssel segítek... megkérdeztük Bognár Lászlót, a Kisalföld Volán Zrt. forgalmi és kereskedelmi igazgató-helyettesétől. autóbusz vezetőink jussanak el és maradjanak a buszok az állomásokon lehetséges-e bármit tenni a gyakori késések ellene, forgalmi és kereskedelmi igazgatója helyettese úgy válaszolt Véleményem szerint aki időben meg akarja váltani”
 • 3. tovari 2012. február 09. 07:20
  „"Véleményem szerint aki időben meg akarja váltani a havi bérletét, az meg tudja ezt tenni minden helyközi autóbuszon és az elővételi pénztárakban."

  Na persze, a havi helyközi bérletet, csak minden hónap elsejétől lehet megvenni, miért nem lehet már előtte pár nappal, következő hónapét?”
 • 2. jéger 2012. február 09. 07:16
  „Az a helyzet, hogy télen a munkás járatokat 5-10-15 percel is akár előbb kellene indítani. Azért hogy mindenki időben elérje a csatlakozását. Egy saját példa. Beled-Győr Audi! Nem mindenki az Audiban dolgozik, de másik busz nincs! Reggeles műszakra a buszjáratunk 4:23kor jön, télen nyáron! Megtesz közel 70km-t, nyáron is éppen tudja tartani a menet időt. De télen?! Persze a csatlakozás általában lekésve. Séta a pályaudvarra, buszt kell kérni,hogy kivigyenek a munkahelyünkre! Tiszta macera az egész és azzal fogadnak néha, hogy már megint MI! Akkor keresnek valami szabad buszt, azt irány ki! Legalább várnák meg egymást a buszok, vagy ha késik a söfőr a busszal, telefonáljon a forgalom irányítónak, mit tegyen! Ezeknek a dolgoknak már természetesnek kellene lennie a mai világban. De ha nincs bérlet, már egyből büntetnének! Elösször szerintem. az előre kifizetett bérletek (szolgáltatást) kéne teljesíteni!”
 • 1. Láng_Vince 2012. február 09. 06:42
  „Biztos be lehet tartani és láthatóan pár sofőr mindent megtesz érte: kedd reggel a 82-esen egy utasokkal teli busz előzött meg a havas úton, amikor én mentem 50-60-al...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

UNIVERSITAS-Győr Nonprofit Kft.: jelentős támogatás a győri egyetemi életnek

Az UNIVERSITAS-Győr Nonprofit Kft. 2011-ben is - hasonlóan a korábbi évekhez - jelentős támogatást… Tovább olvasom