Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Kert kilátással a kilátástalanból

Győr-Szabadhegyen egy teljes díszében pompázó kertet látva kevesen gondolnák, hogy aki mindezt létrehozta és folyamatosan karbantartja, az súlyos beteg. Az egészséget pompájukkal sugárzó virágok gondozója rokkantnyugdíjas.
Szabó Imre: „Hívtak máshova kertészkedni, de nem tudom elvállalni, nagyon sok ez, kettőnknek is. Amíg csinálom, ezzel elfoglalom magam."
A ma még mindig csak huszonhárom éves Szabó Imre ötödik osztályos volt, amikor betegsége ismert lett. Ezt követően nagyon gyorsan, alig két hét alatt vált fekvő beteggé. Így nagy fájdalmaival és csökkent koncentrálóképességével tanulmányait is feladni kényszerült. Jelenleg teljesen leszázalékoltan él, hetvenéves rokkantnyugdíjas édesanyjával.

Ötödikben jött a betegség

– A Radó-iskolába jártam, ötödik osztályos voltam, jó tanuló. Aztán egy tornaórán a tanárom megjegyezte, hogy lusta vagyok. Igaza lehetett, de olyan fáradt voltam, mintha nem is tudom, mit cipekedtem volna. Átmentünk a körzeti orvoshoz, és ott megállapították, hogy ötvenhárom a vérsüllyedésem. Ez két hét alatt fekvő beteggé tett, nem tudtam szinte mozdulni se.

Állapota nem javul

A gyerekosztályra került, ahol Prednisolonnal és Naprozinnal segítettek rajta. Ilyen jellegű szereket azóta is szednie kell és havonta jár kontrollra is. Sokízületi gyulladást (rheumatoid arthritis) állapítottak meg nála, amit ezzel a módszerrel karban tudnak tartani, de állapota javulni nem fog.
Sok esetben rendkívüli akaraterőre van szüksége. Néhány hónapja talicskával próbált volna kertjében dolgozni, de térde meghúzódott, s nagy fájdalmai lettek. Duplán szedte be gyógyszerét, s bár csak bottal tudott járni, szeretett udvarát mégiscsak rendbe tette. Van, mikor egyszerűen csak elesik, s „elfelejt" járni, nem tud lábra állni, akár egy pólyás babát, segíteni kell. A megbotlásokkal azért is fontos, hogy vigyázzon, mert súlyos csontritkulással is küszködik.

Így nagy segítség számára a kert, amelyben az elfoglaltság mellett a kikapcsolódása is megvan. Osztálytársai is, ha arra járnak, megállnak, beszélgetnek vele. Eljár persze a városba is, s ott egy ízületeit megmozgató gyógytornával némi javulást is értek el nála. Így már képes magától is felállni. Éjszakái pihenés helyett forgolódással telnek a kezeiben, lábaiban, hátában egyaránt jelentkező fájdalom miatt.

Belenyugodott sorsába

Fűnyíráskor könyökét, térdét beköti, mert csontritkulása miatt tart attól, hogy megroppanhatnak. Az utóbbi egy évben csípőízületéből is teljesen kikopott a porc, így protézisre lesz hamarosan szüksége. Mégis, ha jól érzi magát, eljár otthonról. Számítógépet is beszerzett magának. Kezelni is megtanulta, de sajnos fél óránál tovább nem tudja használni. Imre olyan, hogy bottal vagy akár négykézláb is megnyírja a füvet, mégis akaraterejét és lelki állapotát saját szavai tükrözik talán legjobban:
– Belenyugodtam a betegségembe, nem is törődöm vele már.

A munkaképességemet ugyan elvesztettem, de foglalkozom a kerttel, anyu is segít, és így megvagyunk. Hívtak máshova kertészkedni, de nem tudom elvállalni, nagyon sok ez, kettőnknek is. Amíg csinálom, ezzel elfoglalom magam. Ha nem volnék beteg, talán sofőr lennék, apu után...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gépkocsikat árverez a megyei rendőrség

A megyei rendőr-főkapitányság nyilvános, egyenkénti árverésen értékesíti a tulajdonában lévő, 12… Tovább olvasom