Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Kerítéshez már nem kell engedély

Magyarország - Engedély nélkül építhető kerítés és kisebb állattartási épület január 1-jétől. A hatóságok nagyobb hangsúlyt fektetnek az ellenőrzésekre.
Új építésügyi eljárási kódex lépett hatályba az év elején. Dr. Kadler Éva, a Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal hatósági főosztályvezetője az emiatt bekövetkezett fontosabb változásokról tájékoztatta a Kisalföldet.

Az egyik új elem, hogy már vannak olyan építések, amelyekhez nem engedély, csupán bejelentés szükséges: erről a hatóság egyszerűen határozatot hoz, hogy elfogadja-e vagy sem. Az ügyfél érdekét szolgálja az ügymenet gyorsítása, az ilyen döntésnek ugyanis harminc-hatvan helyett tizenöt nap alatt meg kell születnie.

A bejelentéses kategóriába tartozik például az olyan állattartási épület, amelynek alapterülete 10 és 100 négyzetméter, magassága pedig 2,5 és 4 méter közé esik. Ennél nagyobb értékeknél továbbra is köteles engedélyt kérni az építtető, kisebbeknél viszont sem engedély, sem bejelentés nem szükséges. Dr. Kadler Éva jellemző példaként egy disznóólat említ, ami ha legfeljebb 10 négyzetméteres és magassága nem haladja meg a 250 centimétert, bárki nyugodtan felhúzhatja. Ennél is többeket érintő módosítás, hogy homlokzati kerítés idéntől engedély (és bejelentés) nélkül megvalósítható. A főosztályvezető ugyanakkor hangsúlyozza, a munkálatok során természetesen minden jogszabályt be kell tartani.

Kerti építmények – pergola, kerti tető stb. – esetében az új szabály: 20 négyzetméter alapterület felett bejelentést kell tenni, alatta semmi nem szükséges.

Dr. Kadler Éva hangsúlyozta: a hatóságok a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetnek az engedélyek érvényességére. Köztudott, hogy egy építkezést az engedély megszerzését követő két éven belül meg kell kezdeni és további öt esztendőn belül be kell fejezni. Eddig ezek a határidők sokszor elsikkadtak, mostantól azonban mindkettőt hivatalból vizsgálják: legkésőbb hatvan nappal a lejárat előtt megnézik, hogyan áll a beruházás.

További változásként az új eljárási kódex pontosan meghatározza, hogy ha egy ügyben huszonötnél több ügyfél érintett, az értesítés hirdetménnyel is történhet, amely gyakorlatilag kifüggesztést és internetes megjelentetést takar. Az ilyen esetekben – szintén újdonságként – hatósági közvetítő segítheti a gyorsabb ügymenetet (ő közvetít a hatóság és a többtucatnyi ügyfél között).

Szigorúbb szankciók
Az új év egyik – nem az új eljárási kódexhez köthető – változása, hogy több építésfelügyelő ellenőriz a régióban, többek között az engedélynek megfelelő építkezést, az építési naplókat, a felelős műszaki vezető meglétét, a beépített anyagok, berendezések megfelelőségét. Az építésfelügyeleti szankciók is szigorúbbak lettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megyeszékhelyen több mint ötszázan élnek fedél nélkül

Magyarország - Országos akció részeként felmérést készítenek a győri hajléktalanokról szerdáig. A… Tovább olvasom