Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Kérhetik előre a pénzt a nyilvános WC-ben

Győr - Olvasónk panaszt tett a nyilvános illemhely üzemeltetője ellen, levelét eljuttatta szerkesztőségünkbe is.


Olvasói kérdés

Ötéves kisfiammal a győri vasútállomásra kísértük ki rokonunkat. Szólt a gyerek, hogy sürgősen vécére kell mennie. Futva értünk a toalettekhez, de ott közölték: előre kell fizetni, fejenként száz forintot. Szerintem előre nem kérhetne el pénzt, és az ott lévő embert az sem érdekelte, hogy a kisgyereknek sürgős a dolog. Nagy nehezen sikerült elővennem a pénztárcát, odaadtam a száz forintot, de még egyszer ennyi kellett volna, mert be akartam kísérni a kisfiam. Sajnos meglett az ˝eredménye˝ a késlekedésnek... A kisfiam sírva haza akart menni, az eset nagyon megviselte. A vasárnapi programot meg kellett szakítanunk. Apuka
Az üzemeltető elmondta: emberileg megérti a panaszost. Szerinte azonban időben kell elindulni a vécére. Azért ragaszkodnak az előre fizetéshez, mert sajnos sokszor előfordult, hogy akik azt ígérték, kifelé jövet fizetnek, ezt nem tették meg. Viszont a nagyon sietősen érkezőkkel megértők, de nem tehetik rendszerré, hogy csak utólag kérik a pénzt. Olyan esetet a közelmúltból nem tudnak, hogy bevizelt kisfiú után kellett volna feltakarítani, de egyébként is ritkán fordul elő ilyen. 2008-ban végezték el a nyilvános illemhely teljes felújítását, átalakítását, azóta 11 dicséret került a vásárlók könyvébe.

A fogyasztóvédelmi hatóság tájékoztatása szerint jogszabály nem köti ki, hogy előre vagy utólag kell szolgáltatás esetében fizetni, tehát ez a két fél – a fogyasztó és a vállalkozó – megállapodásán múlik. Akkor köteles a vevő a pénzt átadni, amikor nyugtát kap róla. Ez azt jelenti, hogy dönthet úgy a nyilvános illemhely üzemeltetője: minden esetben előre kéri a pénzt, de erről tájékoztatnia kell vendégeit. Köteles láthatóan kiírni, mennyi az ár, hogy minden belépőre vonatkozik, és azt is, hogy előre kéri a pénzt. A helyszínen meggyőződtünk arról, ki van írva, előre kérik a száz forintot a helyiséghasználatért.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. meir 2010. július 26. 19:14
  „Tanmese!!
  egy oreg pasi eleteben eloszor jar a fovarosban,ahol a lanchid kozepen rajon a vizelhetnek!
  az oreg elo a bret,es hadd fojjon,-mint otthon ugye!
  arra megy egy rendor,aki ezt latva,raripakodik az oregre!
  -mit kepzel maga mi?azonnal rakja el!!ez maganak 5000-be fog kerulni!!
  az oreg komotosan elrakja es csak bamban vigyorog!
  -most mit vigyorog mi? kerdi a rendor!
  -azt hiszi hogy abba hagytam? felel az oreg!”
 • 31. georgbob 2010. július 24. 14:27
  „Akkor már ketten vagyunk, csak te még faragatlan vagy (tuskó).”
 • 30. Jandex 2010. július 24. 06:44
  „29. hozzászólás georgbob 2010.07.23. 11:55
  Egyszerű vagy mint a faék !:)))”
 • 29. georgbob 2010. július 23. 11:55
  „Jandex... az étlapon szereplő ételek italok ára fix. Ha nem tűnt volna fel...”
 • 28. mitzekatze 2010. július 23. 10:19
  „24. Jandex: Igen, feljogosít, de vannak esetek, amikor előbb a wc-t kell használnod és utána tudsz beállni a szép hosszú sorba a pénztárnál. :D Szóval nem azzal van a gondom, hogy fizetnem kellett a használatért.

  De az akkor is csalás, hogy 50Ft van kiírva, 80-at meg elkérnek. Nem az a 30 Ft, hanem mást ezért agyon szívatnak a közszolgák. És nyugtát sem kaptam. Ha pedig nem viszek mekis blokkot, akkor igenis adnia kellene nyugtát !

  Goldmund-nak igaza van, hogy, jó, hogy fizetős, legalább a hajléktalanok nem járnak be.”
 • 27. mauz 2010. július 23. 10:03
  „Nem értem, mi a gond: ott van szemben a Honvéd liget, kicsit távolabb az Eötvös park, szuper kis bokrokkal.

  Én eleve odaindulok az 5 éves fiammal, ha az állomáson rájön a pisilhetnék, tiszta, friss levegő, kényelem stb. :D”
 • 26. cukkini 2010. július 23. 09:30
  „A gyerekeknek lehetne ingyenes a hasznalat.Az apuka ha bekiseri akkor fizessen.Ha akar pisil ,ha nem akar akkor nem pisil.Kar ebbol ekkora lufit fujni.”
 • 25. Goldmund 2010. július 23. 08:51
  „Teljesen egyetértek Freehill 18.hsz-ával!
  Ahol nekem fizetni kellett a WC-ért, ott minden esetben ELŐRE kellett. Persze lehetett volna megértőbb a pénztártos egy kisgyerek esetében, mert ott tényleg sokszor "sürgős szükség esete forog fenn".

  Egyébkén én kifejezetten örülök, ha egy WC-ben fizetni kell, mert oda nem megy be minden alkoholista, lepukkant alak és nem csinál disznóólat a helyiségből.”
 • 24. Jandex 2010. július 23. 08:26
  „20. hozzászólás georgbob 2010.07.22. 22:55
  Amiről beszélsz nem "fix" áras tehát példaként említeni butaság !:)))/viszont jól mutatja,hogy magyarok vagyunk,a kifogás keresésben utánozhatatlanok!/
  19. hozzászólás mitzekatze 2010.07.22. 21:11
  Nagyon ritkán fordulok meg a mekiben de a pénztárblokk feljogosít a Wc használatra!:)))/legalábbis mikor utoljára voltam így volt/
  22. hozzászólás Tündérmackó 2010.07.23. 06:51
  Mi az az egy amit értesz??? "Ha apuka nem kapott nyugtát, ilyen megaláztatás után feljelenteném a wc-s vállalkozót!!"
  Igen,és be is tudnád bizonyítani az igazad???:))) Megalázó ha fizetni kell egy szolgáltatásért?!
  Azzal a véleménnyel egyetértek,hogy az üzemeltető /megkönnyebbülésügyi aszisztens/ lehetett volna megértőbb!!!/remélem legközelebb ő jár ebben a cipőben!!!/”
 • 23. milakri 2010. július 23. 08:15
  „19.-nek : Több helyen voltunk már külföldön a mcDonald`s toalettjében. Egyetlen egy helyen sem kellett fizetni: Svájcban, Németországban, Ausztriában, Svédországban, Kanadában ! Ez csak Magyarországon van így. Mindenhol ahol csak lehet lehúzzák az embereket ! A külföldi túrista csak kapkodja a fejét szép hazánkban, és legközelebb más helyre megy nyaralni ! Tapasztalat !!!”
 • 22. Tündérmackó 2010. július 23. 06:51
  „Egyet értek a 19. hozzászólóval.Én nagy ritkán kapok nyugtát a befizetett összegről volt, hogy bosszúból csak azért is kértem áfás számlát.Na akkor volt mindenki megijedve.A sok adócsaló miatt tart itt az ország.
  Ha apuka nem kapott nyugtát, ilyen megaláztatás után feljelenteném a wc-s vállalkozót!!”
 • 21. georgbob 2010. július 22. 22:56
  „zsebben, bocs.”
 • 20. georgbob 2010. július 22. 22:55
  „Ha most azt mondom hogy a vendéglőben utólag fizetek, nomeg a tankolásnál is, akkor mi a vita tárgya? Mellesleg nálam sosincs sebben még 5 forint sem...”
 • 19. mitzekatze 2010. július 22. 21:11
  „A napokban sajnos nekem is igénybe kellett vennem a győri mcDonald´s toalettjét. Nos.
  1.hiba: 50 Ft van kiírva, ettől függetlenül 80 Ft-ot kérnek.
  2.hiba: én még soha nem kaptam a wc-s nénitől sem blokkot, sem pedig nyugtát.

  Gondolom a vasútállomáson is hasonló a helyzet.

  "Akkor köteles a vevő a pénzt átadni, amikor nyugtát kap róla.".... akkor a "mekiben" nem is kellene fizetni.

  Azért, ha ezt egy vendéglátós megcsinálná, azonnal feljelentenék, meg megbírságolnák. Kivonulna az APEH, a fogyasztóédelem és még sorolhatnám. Tessék a WC-s vállalkozókat is szivatni, még ha sz@r ügy is.”
 • 18. Freehill 2010. július 22. 20:02
  „Az olvasó írja: "Szerintem előre nem kérhetne el pénzt" - hát nem tudom, én még nem jártam olyan nyilvános WC-ben, ahol NEM előre kellett volna fizetni... Persze rendkívüli esetben, pláne ha kisgyerekről van szó, azért lehetett volna megértőbb a pénztáros, a kísérőtől külön pénzt szedni pedig tényleg elég nagy arcátlanság. Értem, hogy néhány szülő visszaélne ezzel, és "titokban" ő is igénybe venné a szolgáltatást, de ettől azért nem menne csődbe a vállalkozás... ez így viszont nem túl ügyfélbarát viselkedés.”
 • 17. RickCartman 2010. július 22. 18:32
  „na, máááár megiiint ez is névtelen "tudósító", ezúttal nem a buszon kiáltott rá csúnya sofőr bácsi, hanem a pisildében kényszerítették fizetésre...szörnyű sok sérelem éri mostanában az embereket (vagy nagyon unatkoznak egyesek, otthon nincs semmi tennivaló a ház körül?), unatkozó felnőttnél szörnyebb dolog nincs is”
 • 16. Jandex 2010. július 22. 17:49
  „14. hozzászólás Karesz 2010.07.22. 15:57
  Na,megjött az "apuka"!:)))”
 • 15. szabo1936 2010. július 22. 17:31
  „Nem ertem ezt en azt a WC az adofizetok penzebol vagy magantokebol epitetek?Ha az adofizetok fizetek erte akor miert kell fizetni a hasznalatert.Egyebkent amikor Mo latogatok Gyorben az alomason akik a WC uzemeltetik azok ilyen arakal tobet keresnek mint a polgarmester.En szemelyesen latam ot amikor ok egy cigany notol penzt akartak kerni az durvan felre lokte oket es ment csinalni a dolgat ok meg befogtak a pofajukat.”
 • 14. Karesz 2010. július 22. 15:57
  „Szerintem meg apukának be kellett volna menni gyerekestől minden további nélkül, az útját csak nem állta volna el, pisi kaki, akármi, aztán jónapot. Utána pedig lehelyezni 100,- Ft-ot az asztalra, és megköszönni. Lehetne ezt normálisan, de annyira tipikus a kommentelők egyrésze is, én nem is értem épeszű ember hogyan hibáztathatja az apát ilyen helyzetben... Annyira magyar...”
 • 13. Csetneky 2010. július 22. 13:44
  „Volt nekem egy ismerősöm, vizelési problémákkal. Ezért munkából hazafelé minden kocsmába be kellett mennie, surmintani. Mivel nem volt akkora bunkó, amekkorának látszott, mindenhol ivott egy kisfröccsöt. Azonban messze lakott a munkahelyétől, így aztán minden nap részegen ért haza az asszony nagy örömére.

  Egyébként a kíséretért igenis taplóság volt pénzt kérni és nem igaz, hogy a gyereket nem lehetett volna beegedni. Inkább az a helyzet, hogy ezekkel az emberekkel szemben mert keménykedni a wc-s, másnak meg szólni sem mer, főleg, ha nem idén nyáron barnult a vendég.”
32 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elsodort egy gyalogost a kamion Ravazdon - súlyosan sérült a nő

Győr felől haladt a 82-es főúton Ravazd belterületén az a kamion, aminek vezetője elsodort egy… Tovább olvasom