Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Keretmegállapodás után kormányváltás

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az aláírásgyűjtésre szánhatunk, visszatekintünk a Kisalföld cikkeit felidézve a Szigetköz elmúlt negyedszázadára. (24. rész)
„A magyar kormány attól tart, hogy a bősi kérdéskör érzelmi töltetű téma lesz a májusi választásokon, és csaknem bizonyosan a ma kormányzó pártok ellen fog hatni – írta a Financial Times című brit napilap." (Kisalföld, 1998. január 24.)

„A pozsonyi tárgyaláson a fő téma Szigetköz és Dunakiliti volt. A Szigetköz ökológiai vízigényének biztosításáról már megszületett az egyezség. Ennek lényege, hogy a kívánatos 400–600 köbméter közötti másodpercenkénti vízhozam mellett, évi két-három elárasztás nyomán, gumigátas duzzasztással, összekötve az Öreg- és az Ó-Duna medrét, paradicsomi állapotok teremtődhetnek itt." (Kisalföld, 1998. február 18.)

„Azt a zászlót veszem föl, amit kivertek Keresztes K. Sándor kezéből, hogy szolgáljam a magyar népet és közös ellenőrzésre visszavonjam a Dunát. Ne vitassák ezt el tőlem – mondta Nemcsók János államtitkár a vízlépcsőről tartott parlamenti vitanapon." (Kisalföld, 1998. február 26.)

„Kompromisszumos megoldásra jutottak a tárgyaló felek, aláírták a magyar–szlovák keretmegállapodás jegyzőkönyvét, melyet a két ország miniszterelnökének kell majd szentesítenie. Nemcsók a keretmegállapodást a józan ész és a megértés diadalaként értékelte. A dokumentumban a dunakiliti duzzasztómű feltöltése is szerepel." (Kisalföld, 1998. február 28.)

„A Duna Kör és a Duna Charta vízlépcsőellenes budapesti tüntetésén a magyar–szlovák szakértői megállapodás ellen tiltakoztak. Azt követelték, hogy a választások előtt a kormány ne kössön semmiféle megállapodást a vízlépcső ügyében." (Kisalföld, 1998. március 2.)

„Az ellenzéki pártok egységesen elutasították a keretmegállapodást, s a magyar kormány úgy döntött, hogy csak gazdasági és műszaki hatástanulmányok elvégzése után lehetséges a végső megállapodás." (Kisalföld, 1998. március 26.)

„A kormányváltás után néhány nappal Illés Zoltán meg-
erősítette korábbi álláspontját: nincs szükség a dunakiliti duzzasztó feltöltésére, s a hágai döntés értelmében csakis arról lehet tárgyalni, hogy mikor és mi módon adják át nekünk a szlovákok a Duna vizének felét. Szerinte a Nemcsók-delegáció kötötte megállapodástervezet értelmetlen." (Kisalföld, 1998. május 25.) (Folytatjuk)


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz év börtönt kapott a győri csaló

Tíz év börtönt kapott Sz. Zsolt, aki a törvényszék megállapítása szerint biztosítási ügynökként összesen 2 milliárd forintot csalt ki a jómódú ügyfelek zsebéből. Tovább olvasom