Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Kereskedők petíciója: 1500 aláírás a Dunakapu téri piacért

Közel másfél ezer aláírással ellátott petícióban tiltakoznak a győri önkormányzatnál a Dunakapu téri piac kereskedői és vásárlói. Az ok: egyelőre nem tisztázott a belvárosi elárusítóhely jövője.

Mindezt a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ) megyei titkára, Nagy Lászlóné közölte portálunkkal.

"A győri közgyűlés elfogadta a Dunakapu tér átalakításának tervét, a munkálatok után azonban nem biztos, hogy a kereskedők visszatérhetnek a piacnak helyt adó térre árusítani.

Mindez körülbelül 100 kereskedőt és 120 zöldségest, őstermelőt érint: ezek az emberek természetesen aggódnak a munkájukért, a családjuk megélhetéséért" – folytatta Nagy Lászlóné.


Úgy tűnik, nem lesz már sokáig piac a Dunakapu téren.
Úgy tűnik, nem lesz már sokáig piac a Dunakapu téren.


"Győrben egyfajta idegenforgalmi attrakció a Dunakapu téri piac szerdán és szombaton"

KISOSZ megyei titkára leszögezte: "azt tudomásul vesszük, hogy az önkormányzat nem kívánja megújítani a KISOSZ nyáron lejáró piacműködtetési szerződését".

"Azt viszont nem, hogy mindeddig nem világos, hol, Győr melyik részében jelölnék ki a valószínűleg kiszoruló kereskedőknek piacot.


Életkép a piacról.
Életkép a piacról.


Különböző pletykákat ugyan hallani, de a városvezetés részéről eddig vajmi kevés konkrétumot, információt kapott a több mint 200 kereskedő" - mondta Nagy Lászlóné.

Majd hozzátette: "Győrben egyfajta idegenforgalmi attrakció a Dunakapu téri piac szerdán és szombaton. Nem csak a helyiek vásárolnak itt, de rengeteg szlovákiai magyar és szlovák is szívesen jár ide vásárolni, nézelődni".

Zöldségesek és őstermelők a Dunakapu téri piacon tavaly nyáron - fotók: Szük Ödön.

Ezer vásárló is aláírta a petíciót

A petíciót csütörtökön a kereskedők személyesen viszik el a Városházára.

Úgy tudjuk, hogy az aláírásokat tartalmazó íveken körülbelül ezer vásárló is szolidaritását fejezte ki a kereskedőkkel, illetve a Dunakapu térhez közeli vendéglátóegységek tulajdonosai közül is többen kézjegyükkel látták el a dokumentumot.

Nagyné elmondása szerint azért, mert ezek az éttermek, büfék forgalmuk jelentős részét pont a piacra érkező vendégeknek köszönhetik.

Közmeghallgatás decemberben: komoly téma volt a piac jövője

A Dunakapu téri piac jövője Győr város tavaly decemberi közmeghallgatásán a legnagyobb port felverő téma volt: több kereskedő is firtatta, hogy mire is számíthat június után.

Győr polgármestere, Borkai Zsolt ekkor megerősítette, hogy "a Dunakapu téri piac őstermelői nem kerülnek majd hátrányos helyzetbe, szünet nélkül folytathatják tevékenységüket".

A Győr-Szol Zrt. vezérigazgatója, Sági Géza pedig így reagált a felvetésekre (a KISOSZ-tól a holding veszi át a piac üzemeltetését nyáron): "Alapvetően szeretnénk leszögezni, ha a konkrétumokról beszélünk majd a Dunakapu téri átalakítással kapcsolatban, akkor az érdekvédelmi szövetkezetekkel felvesszük a kontaktot".

"Üzleti megfontolásból nem mondanánk most meg, hogy mely területre helyeznénk a piacot, hiszen az ingatlan ára akkor másként alakulna, vannak azonban elképzeléseink" - tudatta a közmeghallgatáson Sági Géza.Ide kattintva olvashatnak bővebben a Dunakapu tér felújítási elképzeléseiről!
 

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. háté 2011. január 20. 20:06
  „24. hozzászólás peet2

  Bizony sok az őstermelő, --galamb piac, régiség piac és magának a térnek a varázsa.
  --mindent beépíteni a pénz a mocskos uzsora miatt?--

  Tudod normális városvezetés elhajtotta volna még az ötlet felvetőjét is!--csak nálunk narancsos cionista /zsizsik/ kiszolgálók vannak.”
 • 24. peet2 2011. január 18. 22:21
  „Bocs de mi van a Dunakaputéri piacon????
  A környék őstermelői akik a saját terményeiket árulják, sajnos ők vannak kevesebben-
  meg sok-sok oly "kereskedő " akik naponta vándorolnak városról városra kétes termékeikkel.
  Ez nem turista látványosség hanem bóvli tömegével.
  Az őstermelőknek igen is helyt kell adni!!!
  De egy "kinai "minőségü "rongyosnak miért?? ráadásul még nem is a környékbeli!”
 • 23. háté 2011. január 18. 21:16
  „Érdekes, amikor ultifilmet nézek, mindenhol büszkék a piacra.
  Kiadványokban ki nem marad a helyi piac.
  --és hol ?--a belvárosban.

  KELL A PARKOLÓ A LOYD IRODÁKNAK, KÜLÖNBEN A KUTYÁNAK SEM KÖLL!
  HOL VANNAK A VÁROSVÉDŐK, A CIVIL SZERVEZETEK?--JA BOCS, UTÓBBIAKAT ELLEHETETLENÍTETTÉK A FITYESZ-KDNP BANDÁK VEZETŐI.”
 • 22. Vanderer 2011. január 18. 19:50
  „Mondjuk példának ott van München.Ott is nevezetes a piac.Na és hol található?”
 • 21. Gab2000 2011. január 18. 19:46
  „Még nem sikerült maguknak meg mutyizni az új helyet na ezért nem árulták el hogy hova is akarják

  Miért is a volt a Vaskakas Taverna egy Nyíregyházi újságban meghírdetve eladásra és nem helyi lapban”
 • 20. suellen 2011. január 18. 19:32
  „Kellene egy normális vásárcsarnok (mert ami van az wicc), pl. mint Pesten, elegendő parkolóval, kis boltokkal,az őstermelőknek asztalokkal, hogy rossz időben is lehessen vásárolni tőlük magyar tojást, nem pedig mérgezett németet. Teszkóból meg lidliből már elég!”
 • 19. Dwatson 2011. január 18. 18:08
  „Ébredjetek birkák,ugye erre adtatok felhatalmazást!?”
 • 18. pancser 2011. január 18. 18:08
  „Pro és kontra! A belső városrészek mindenütt gondot okoznak az idők változása hozza ezt. Ha igény van rá, amíg sokan járnak oda, talán maradhatna. Mellette szól az is, hogy idegenforgalmi szempontból az idegennek afféle tarka színfolt, ha arra járok, végigbóklászom még akkor is ha nem akarok venni semmit. A piacon van ilyen árú is meg olyan is, éppen ez a piac sajátossága, ezért érdekes.”
 • 17. hungary 2011. január 18. 17:22
  „Szerintem kellene egy <moderálva> nagy bevásárló központot építeni abból még úgy sincs had gazdagodjanak a milliomosok”
 • 16. Hyppolit 2011. január 18. 14:40
  „"egyharmad", te sértegetsz, Rád hagyom. Ennyi . Tőlem lehet bolhapiac is, de ha pl. süllyesztett parkoló építése miatt áthelyezik, szerintem aki akar, utána odalátogat. Csak az zavar, hogy lassan már majdnem Európa-szintű túrisztikai attrakcióként kezelik néhányan (Pl. a fenti cikkben.) Ez szánalmas vicc. Karinthy mondta:"humorban nem ismerek tréfát".”
 • 15. Hyppolit 2011. január 18. 13:47
  „Silence! Sajnálom, hogy vagy nem olvastál végig, vagy nem értettél meg. Egzaktul leírtam, hogy szeretem a piacok hangulatát, de akkor sajnos még Te nem voltál olyan piacokon, amiről regélsz. Azt már csak félve remélem, hogy célzott túrisztikai útnak nem olyanra gondoltál, mint pl. Tarvisio, ahova kétnap alatt megfordulva ment a tarka nagy magyarja, hogy a familiát bőrbe csomagolja.Igen, ezek célzott utak. De láttam már hasonló piacot Amszterdamban (sőt Eidamban sajtpiacot!), Olaszországban, Ausztriában, de akár Svájcban is. A cikkben jelzett piacot ezekkel még csak össze sem lehet hasonlítani, de nekem személy szerint mindegy, tőlem elférnek. Mindenesetre láttam már honi körülmények között így zavaros befőttett, letöredezett súlyokkal méricskélt krumlit, a napon szenvedve elfonnyadt zöldségeket, stb. Engem csak egy zavar. Ha hülyének néznek. Azt úgysem meséli be senki, hogy egy 140 ezres város csak itt tud pl. friss tojást venni. Mindenesetre remélem, hogy mindenki számára megnyugtató megoldás fog születni!”
 • 14. fióka 2011. január 18. 13:35
  „persze szüntessék meg a piacot is azt majd jón a sajtó,hogy hú ,de jó is volt ez mindenkinek.birkák”
 • 13. Sergio 2011. január 18. 12:49
  „Ebben a városban minden ami régóta megvan és szeretik az emberek,tönkreteszik vagy megszüntetik!Én szeretem a piacot kicsi gyerekkorom óta,igaz mostanában ritkábban járok oda mert elköltöztünk Szabadhegyre,de amikor csak tehetem megyek vásárolni az őstermelőktől és sült kolbászt enni a Döncinél!”
 • 12. kikelet_ 2011. január 18. 12:12
  „#7 Silence: ugyanezt akartam írni. Az őstermelők maradjanak a tér felújítása után is, a ruhásokat viszont már korábban se kellett volna odaengedni”
 • 11. Silence 2011. január 18. 11:53
  „hyppolit
  Egy jó városi piac nem jelenthet idegenforgalmi vonzerőt? Ki beszélt turisztikai csúcsról? Szerintem meg az vall igen alacsony szintre (sic!) aki nem lát fantáziát egy jól működő piacban (pl. kínálati oldalon bio élelmiszerek, hungarikumok, magyar borok, pálinkák, szabályozott egységes arculat stb..)!
  Hadd ne kellejen már világhírű zöldség-gyümölcs-hús piacokat belinkelnem ide, ahol hemzsegnek a turisták és utazási irodák programként ajánlják a látogatásukat.”
 • 10. Hyppolit 2011. január 18. 10:56
  „Imádok minden piacra járni, szeretem a hangulatát, ezért bocsánat is mindenkitől, akivel nem egyezik a véleményem, de igen alacsony szintre vall, ha valakinek ez túrisztikai attrakció!Ez kb. úgy hangzik, mintha Bécsben a Naschmarkt lenne a túrisztikai csúcs, és nem pl. a Stephanskirche, vagy akár a Schönbrunni kastély. Arról nem is beszélve, hogy aki csak ebből biztosítja a családja megélhetését, hát annak gratulálok. Az meg aztán végképpen gyenge érv, hogy "még szlovákiából is sokan átjárnak"!
  "Élni és élni hagyni" vallom, nyilván biztosítani kell erre is élhető körülmények között lehetőséget, de ez nem akadályozhjatja meg egy város fejlődését. A korábban szinte csak régiségpiacot lassan felváltják a zöldség-gyümölcs árusok, így a piac minden hangulatát lassan elvesztette. Milyen lenne, ha a Széchenyi tér nem lett volna felújítva, és még ma is a néhai aszfaltos parkoló lenne tele összevissza beálló gépkocsikkal és külföldi buszok tömegével. Na, az lenne a másik túrisztikai attrakció!!”
 • 9. Bors 2011. január 18. 10:27
  „Sebaj ezt is elszúrják mint a barokk teret,de majd mindenhol azt mondják, hogy "ezt is megcsináltuk"!Hiába mindent "Győrért, a győriekért"!”
 • 8. Silence 2011. január 18. 10:10
  „Turisztikai attrakcióként az őstermelőkre szükség van, sőt lehetnének többen is. De a józsefvárosiról (meg ki tudja honnan) idehordott távol-keleti igénytelenség árusítását már régen meg kellett volna tiltani a történelmi belvárosban és annak környékén. Remélem hamarosan erre is sort kerít a városvezetés.”
 • 7. navratil 2011. január 18. 09:55
  „Tisztelt Sági ÚR ha ön Győri születésü és itt is él akkor önnek tudnia kéne hogy a Győri piacnak még több évtizedes multja van és nem szabadna bántani mert az ép úgy hozzá tartozik a városhoz mint akár bármely nevezetesség”
 • 6. csalán 2011. január 18. 09:36
  „Sági úr mielőtt "felveszi a kontaktot", vehetne néhány magyar órát.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Premier a Kisfaludy teremben

Bemutatóra készül a Győri Nemzeti Színház! Peter Shaffer: Equus című drámáját láthatják két részben,… Tovább olvasom