Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Keresik a kíméletlen állatkínzót

Támadója nem kímélte a fehér, foltos és barátságos Marcit, a győri Kálmán Mária macskáját.
Támadója nem kímélte a fehér, foltos és  barátságos Marcit, a győri Kálmán Mária macskáját: megkínozta, földhöz csapkodta, majd az állat tetemét az újvárosi tóba dobta. Gazdája könnyekkel búcsúzott a hűséges baráttól, akit a kislányával egyedül élő anya hét évvel ezelőtt fogadott be otthonába.

A foltos kandúrnak nem kegyelmezett az ismeretlen: állkapcsát eltörte, s a még élő kandúrt a közeli újvárosi tóba hajította.
– Marci hét éve élt velünk, a családhoz szokott, roppant barátságosan viselkedett mindenkivel – állítja könnyeit törölgetve Kálmán Mária, aki a kert végében eltemette négylábú kedvencét. – Szombaton este már hiába szólítottam, kerestem. Másnap a tóparttól 30 centiméterre találtam rá Marci tetemére.

Pedig nyakörvet is viselt

– Az állat halálát a fejére mért hatalmas erejű ütés, majd a tóba kerülve fulladás okozhatta. Sajnálom, hiszen az állatvédők által mentett macska hozzánk szokott, szeretett bennünket. Lehet, hihetetlen, de kommunikáltunk egymással, értett mindent. Az egyik kismacskát is ő nevelte, tanítgatta mosdani, vadászni. A környékünkön mindenki tudta, hogy hozzánk tartozik, megkülönböztető nyakörvet is viselt.
Gazdája képtelen volt belenyugodni a történtekbe, ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen, ahol jelenleg is vizsgálják az ügyét. Mindenesetre, ha meglesz a tettes és bizonyíthatóan ő kínozta meg Marcit, pénzbüntetést vagy akár két évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak rá.

Van, amikor késő...

Tavaly tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre, illetve hat hónap fogházbüntetésre ítélte a Tiszafüredi Városi Bíróság azt a két férfit, akik brutális módon megölték kutyáikat. A ház udvarán rendezett mészárlásnak egy szemtanúja volt, őt később megverték. Az ítélet még nem emelkedett jogerőre.
– Ahogyan csökken az elfogadás és tolerancia, úgy nő az emberekkel és az állatokkal szembeni agresszivitás – vélekedik Jahoda Maja, az „Emberek az Állatokért" Alapítvány kuratóriumi elnöke. – A szervezet célja az állatmentés, ám sajnos előfordul, amikor későn érkezünk.
Az állatvédő tudomása szerint megyénkben pénzbüntetést szabtak ki arra a gazdára, aki méltatlanul rossz körülmények között tartotta kutyáját, s ennek híréről a hatóság is értesült.

Az állat kínzása, pusztulása esetén rendőrségi feljelentéssel is lehet élni, ám ennek száma elenyészően kevés, ami jelzi, hogy sokan nem, vagy csak kevéssé ismerik az állatvédelmi törvényt. Az állatvédők egy-egy konkrét ügy kapcsán a települések jegyzői felé teszik meg bejelentéseiket, az intézkedésekről pedig többnyire pozitív visszajelzés érkezik – legutóbb éppen Eneséről és Kapuvárról.

Megrázó, de tanulságos esetek

– Tapasztalatom, hogy a minden emberben fellelhető agresszivitás jelenik meg ilyen durván, ami az állatokra, a gyermekekre és nőkre irányul. Az emberek félnek a tanúskodástól és többnyire ezért nincs, vagy elmarad a következmény. Mi többnyire a szervezet nevében tesszük meg a bejelentést, ami évente 20–25 megrázó, ugyanakkor roppant tanulságos eset.


Kidobott, éhező „barátaink"

A jogszabály szerint állatkínzást követ el az, aki gerinces állatot úgy bántalmaz, illetve tart, hogy az az állat egészségének károsodásához vagy annak pusztulásához vezet. Az állatkínzás vétségét követi el az is, aki állattartóként háziasított emlősállatot vagy az ember közelében tartott veszélyes állatot elűz, elhagy vagy kitesz. A törvénymódosítást tavaly az állatbarátok aláírásgyűjtése nyomán szavazta meg a parlament: a szükségesnél ötször több, mintegy 270 ezer aláírás gyűlt össze az országban.  (266/B paragrafus)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ígérik, nem lesz bűzös

A több mint négymilliárd forintba kerülő győri szennyvíztisztító beruházása újabb fontos szakaszához… Tovább olvasom