Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Keresett szakma a mérnökasszisztens

Győr - Tizenhárom Győrben tanult gépipari mérnökasszisztens vette át bizonyítványát a közelmúltban, de ennél jóval többen is el tudnának ilyen végzettséggel helyezkedni a környéken. A továbbtanulásnál is előnyt jelent ez a képzés, ugyanis kreditpontokat vihet magával az egyetemre a fiatal.
Az érettségi után Győrben gépipari mérnökasszisztensnek tanulók a Széchenyi István Egyetemmel kerülnek hallgatói jogviszonyba, de a felsőoktatási intézménnyel kötött szerződés alapján a képzést a Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola tanárai vezetik az egyetemi oktatók felügyeletével.

Dr. Újvári Miklós, a gyakorlati oktatás vezetője lapunknak elmondta, két évig tartó tanulmányaik végén felsőfokú szakképesítést szereznek a diákok. Bizonyítványosztást már hatodszor szerveztek, ennyi évfolyam végezte el ezt a viszonylag újszerű képzési formát. A hétvégi ünnepségen dr. Horváth András, a Széchenyi-egyetem műszaki tudományi karának dékánhelyettese arról beszélt, hogy 2001 ősze óta, mikor először kezdtek mérnökasszisztensnek tanítani fiatalokat, megtalálta helyét az oktatási rendszerben ez a forma. Az innen kikerülők sikeresek mind az iparban elhelyezkedve, mind a továbbtanulásban. A munkaerőpiacon megbecsült ez a végzettség, ezért is tervez hasonlókat, azaz mérnökasszisztens-képzést az egyetem informatikai, mechatronikai és villamosipari területen is. A tapasztalatok szerint a gépipari mérnökasszisztensek fele elhelyezkedik – „kapkodnak" utánuk a győri ipari park több üzemében is –, a végzettek másik fele tovább tanul mérnöknek.

Az utóbbiak közé tartozik Tóth Zsuzsanna, aki most vette át bizonyítványát. Korábban gimnáziumban közgazdaságtant tanult, de érdekelte az a szakma is, amit a Jedlikben megalapozhatott. Sokan furcsállják, hogy lány létére a gépészettel foglalkozik, de ugyanúgy megtanulhatja, gyakorolhatja, mint a fiúk. Azt pedig tudja: az ország nyugati régiójában jó kezdő fizetéssel helyezkedhetne el.

Reizinger Arnold, aki a legjobban teljesített a most végzettek közül, szintén továbbtanulási esélyeit akarta növelni a kétéves asszisztensképzéssel, de azért is döntött mellette, mert keresettek a gépiparban a mérnökök, a mérnökasszisztensek is. Mivel érdekli is ez a terület, neki a legjobb választás volt ez a képzés, amit az egyetem és a Jedlik együtt szervez.

Ugyanilyen formában működik együtt a Széchenyi egy esztergomi középiskolával is. Nyolc tanulójuk szintén Győrben kapta meg a minap bizonyítványát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új irodában a vízmű ügyfélszolgálata

Győr - Új, könnyen elérhető helyen, a Bartók Béla út elején nyitott Győrött hétfőn ügyfélszolgálati… Tovább olvasom