Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Keresett klímaszerelők

Egyre több szellőzőberendezés- és klímaszerelőre van szükség, de bádogosra szintén lenne igény.
illusztráció
Tizenöt év alatt több mint tízezer tanulónak és felnőtt hallgatónak biztosított szakképzést a győri GYÁÉV Szakképzési és Továbbképzési Kft. Alapításának 15. évfordulója alkalmából Szabó Zoltán ügyvezető igazgató beszélt lapunknak a szakmák iránti igények változásáról.

– A gyakorlati képzés nem olcsó, de a gazdaság e nélkül nem fejlődne, ha a képzésekről kikerülők már tanulóéveik alatt nem szereznének munkatapasztalatot – kezdte nyilatkozatát Szabó Zoltán ügyvezető igazgató, aki a GYÁÉV szakképzési kft. jubileumi ünnepségén a Borsos Miklós jubileumi ezüst emlékérmet vehette át Balogh József győri polgármestertől. Az általa vezetett cégről azt mindenképp érdemes feleleveníteni, hogy a rendszerváltás után a Győrmegyei Állami Építőipari Vállalat átalakításával jött létre, műhelyeire alapozhatta szolgáltatásait, és ezt az eredetet nevében is őrzi. Azóta a kft. kilencven százaléka munkavállalói tulajdonba került.

Mivel a GYÁÉV szakképzési kft. az építőipari feladatokra készít fel szakembereket, képzéseire éppúgy szükség volt tizenöt éve, mint most. Az oktatás formája se változott, annál inkább a tartalma. A technológiák fejlődésének köszönhetően más anyagokkal, más eszközökkel kell dolgozniuk az építőknek. Ebből adódik a szolgáltató cég legfontosabb feladata: a legkorszerűbb ismereteket kell átadni, amelyekkel jól elhelyezkedhetnek a nála tanulók. Ezért együttműködik az építőipari vállalkozásokkal, igényeik alapján szervezi a képzést. A végzettek hatvan-hetven százaléka helyezkedik el szakmájában, húsz százalékuk tovább tanul.

Korunk sajátosságaiból adódik az is, hogy egyre több szellőzőberendezés- és klímaszerelőre van szükség, viszont például bádogosra szintén lenne igény, de kevés diák jelentkezik erre a szakra. A szakképzési szolgáltató számára újabb kihívást az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakmák változása jelent. Többet részszakmákra bontanak, lesz például külön falazó kőműves, külön vakoló kőműves. Ez Szabó Zoltán szerint részben indokolt, részben túlzás. Az építőipari szakképzés jövőképe mindenképp biztató, mert az EU-s források várhatóan lendületet adnak olyan beruházásoknak, amelyekhez új épületek kivitelezése szükséges.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régiós gondolkodás a közoktatásban

A közoktatás regionális pozíciójának erősítése a közeljövő egyik legfontosabb célja. Tovább olvasom