Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Kerékpáros központ Börcsön

Megyénk legnagyobb kerékpárkölcsönzője nyílt meg Börcsön, a túrázók szempontjából a legjobb helyen: a falun keresztül a főutakat elkerülve lehet eljutni a Szigetközből a Hanságba .
A teleházat és erdei iskolát is működtető Börcsi Faluvédő és Művelődő Egyesület hozott létre a Győrhöz közeli településen kerékpárkölcsönzőt. Ezt a tényt nemcsak a teljesség kedvéért kell megemlíteni, hanem mert a nonprofit, civil szervezet épp intézményei szoros kapcsolatára alapozza terveit. A mintegy negyven szálláshelyet biztosító Bóbita Erdei Iskola ugyan helyben hatvanféle szórakoztató, kikapcsolódást nyújtó kézműves- vagy egyéb programot tud ajánlani, de az egyesület környezeti nevelési céljait a tágabb térség lehetőségeit kihasználva akarja megvalósítani. Így aki negyedszer tér vissza vendégként hozzájuk, annak is tudnak újdonsággal szolgálni. Nemcsak tanösvényükön kísérhetik újra végig vagy a gátőr specialitásával, a tejfölös és a lekváros langallóval kínálhatják meg megint, hanem felszerelést tudnak adni hosszabb túráihoz. Ez a szomszédos falvaknak is előnyös és a börcsiek amúgy is színes turisztikai palettáját szélesíti.

Nyugat-Európában több példa is akad arra, hogy a falusi turizmussal foglalkozó, egymáshoz közeli települések összefognak és közös eszközbázissal, több telephellyel kerékpárkölcsönzőt működtetnek. Azaz 
túrázó bármelyik községben kibérelheti és aztán egy másikban otthagyhatja a kétkerekűt. A börcsi bázis is alkalmas lehet a továbbiakban ilyen bővítésre. Azonban már jelenlegi formájában is a bringások központjának számít, ugyanis e falun keresztül a főutakat elkerülve lehet a Szigetközből a Hanságba vagy a strandolásra alkalmas ikrényi tóhoz eljutni. A negyven kerékpárt a börcsiek a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács pályázatán nyert 3,9 millió forintból szerezték be. Persze nem az egész összeget fordították erre és a szerviz, a bérelt raktár működtetésére, fenntartására. A projekt további szakaszaiban a vizes élőhelyeket bemutató résszel egészítik ki tanösvényüket és őszre a környéket népszerűsítő kerékpáros turisztikai kiadványt állítanak össze.

Szálláshelyre alapozva

Környezetvédők szerint Győrben is jól működhetne egy, a börcsihez hasonló kerékpárkölcsönző. Varga Eszter, a börcsi egyesület elnöke szerint azonban a megyeszékhelyhez közeli falvakban, az elmúlt években kiépített kerékpárosszakaszok mellett azért nem kezdett még senki hasonló vállalkozásba, mert nagy beruházást jelent és eleinte kevés hasznot hoz. Börcsön viszont a már évek óta kihasznált erdei iskola visszatérő vendégeire alapozhatták a bringásbázist, de persze nem csak azok vehetik igénybe a drótszamarakat, akik ott megszállnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Freeinfo - ingyenes köztéri adatbázis Gyôrben

Ingyenesen használható információs terminálokat helyeztek üzembe Győrben; a berendezések közérdekű… Tovább olvasom