Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Kereket oldott a flamingó

Kereket oldott a győri állatkert egyik törpeflamingója a madarak nyitott kifutójából. Félő, hogy a törékeny, egzotikus madár nem tud táplálékot szerezni egyedül.
A tizenhárom halványrózsaszín madár a vadaspark színfoltjának számít, szárnytollaikat – ahogy az több nagytestű állatkerti madárnál, például a marabuknál is bevett szokás – visszanyesték, így szinte szabadon tarthatók, nem tudnak elrepülni. Elvileg – két napja ugyanis az egyik törpeflamingó az állatkert dolgozói szeme láttára felröppent.

– Láttuk, ahogy tesz egy-két kört a levegőben, a madarak kifutója felett, majd egyszer csak eltűnt a szemünk elől... Olyan hirtelen történt, hogy arra gyanakszunk, egy légáramlat váratlanul alákapott a könnyű, törékeny madárnak – meséli Kapa Ágnes, az állatkert
zoopedagógusa, aki szerint eddig egyetlen győri flamingónak sem támadt „kirándulhatnékja".

Az értékes, 100 ezer forint értékű flamingót azóta hiába keresik, s most az állatkert a győriek segítségét kéri. A kis termetű, körülbelül 80 centi magas, hosszú, piros lábú madár valószínűleg vízparton szállt le; eredeti élőhelyén, elsősorban Afrikában és Ázsiában is sekély vizek mellett él. Mivel azonban az állatkertben – az élőhelyén fogyasztott algák és apró rákok

hiányában – speciális táplálékot kap, félő, hogy a kis szökevény nem talál megfelelő élelmet. A madár könnyen felismerhető jellegzetesen, szinte derékszögben hajlott csőréről, s persze halványrózsaszín tollazatáról, amely az elfogyasztott apró rákoktól kapja a színét, mesterséges körülmények között pedig pirospaprikával pótolják a „színezőanyagot".
Ha valaki látja a madarat, ne kísérletezzen a befogásával, mivel félénk és meglehetősen törékeny állat, inkább értesítse az állatkertet a 96/618-367-es telefonszámon.

Ötös iker ormányosmedve-kölykök

Már láthatók az állatkertben az ormányosmedve-kölykök, amelyek rekordot döntöttek, általában ugyanis csak 2–3 kölyök születik.

Pomaranski Luca
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ökoportya katicától levelibékáig

Az ökoportyázók azért ülnek autóba, hogy a rali távjának teljesítése közben az ökológiai… Tovább olvasom