Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 09. 03. csütörtök - Hilda

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Győr hírei, győri hírek > Kerekesszékkel bolyongtunk a győri vasútállomáson - videó, fotók

Kerekesszékkel bolyongtunk a győri vasútállomáson - videó, fotók

"Döbbenetes azzal szembesülni, hogy óriási erőfeszítések árán jutok el olyan vonatig, melyre nem biztos, hogy fel tudok szállni" - mondta Hegedüs Petra, a Széchenyi-egyetem ösztöndíjas hallgatója.

Szeghalmi Balázs - 2013.10.30. 21:04
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

A kisalfold.hu 2011-ben többször írt a győri vasútállomás akadálymentesítéséről. Közel három éve úgy tűnt, hogy "sínen van" a régóta esedékes beruházás.

Az akadálymentesítésre közbeszerzést írt ki a MÁV Zrt., ám a pályázatot alig pár hónappal később érthetetlen módon visszavonták. Az indok a következő volt: "a vasútállomás akadálymentesítésére valószínűleg akkor kerülhet sor, amikor az állomás teljes körű felújításához rendelkezésre állnak az anyagi források".

Nos, ez a mai napig nem valósult meg, de a győriek lassan évtizedek óta jól ismerik a helyzetet: a vasútállomás korszerűsítése soha el nem kezdődő és soha véget nem érő történet a kisalföldi megyeszékhelyen.

Ha azonban a régóta szükséges akadálymentesítést elvégezték volna 2011-ben, akkor többek közt személyfelvonók, automatikusan nyíló bejárati ajtók és bejárati rámpák segítették volna a mozgáskorlátozottak közlekedését a győri központi állomáson.


Videó: Cseh Róbert


A sínek között áttolni egy kerekesszékes embert nem tűnik a legveszélytelenebb feladatnak

A győri Széchenyi-egyetem zenetanár-klarinét mesterszakos hallgatójával, Hegedüs Petrával közösen tettünk egy spontán kört a vasútállomáson. Az ösztöndíjas, tehetséges egyetemista kerekesszékhez kötve él: busszal még annyira sem tud közlekedni, mint vonattal, édesanyja segítségével autóval jut el mindenhová.

Mielőtt képzeletben elkezdenénk "bolyongásunkat" a győri vasútállomáson, nézzük, a kerekesszékkel közlekedők számára előírt kötelező procedúrát. Utazásuk előtt három nappal (!) meg kell rendelniük írásban azt az emelőszerkezetet, amellyel a vonatra felemelik őket.

A győri vasútállomás főbejáratán ugyanis nem érkezhetnek meg: a Révai út végén található kapunál várják a kerekes székes utasokat a vasutasok. Túlságosan ecsetelni sem kell: a sínek között áttolni egy kerekesszékes embert nem tűnik a legveszélytelenebb feladatnak.

Hiába jogosultak egyébként 90 százalékos kedvezményes utazásra a kerekes székkel élők: a jegyet célszerű az interneten megvásárolniuk, hiszen a szóban forgó Révai úti kapu messze van a pénztáraktól.


Indulás előtt - fotók: Cseh Róbert

90 kilós emberrel aligha sikerült volna a lépcsőzés

Hegedüs Petra a kerekesszékkel együtt körülbelül 65 kilót nyom. Édesanyjával közösen előbb a főbejáratnál emeltük meg Petrát, majd a négyes vágányig előbb az aluljáró lépcsőin le, végül a peronra vezető lépcsőkön fel segítettük a győri egyetemistát.

Miközben kifújtuk magunkat a peron mellett, leszögeztük: 90 kilós emberrel aligha sikerült volna a lépcsőzés.


Lépcsőzés

Legnagyobb meglepetésünkre pont ezekben a pillanatokban az egyik vasutas segítségéről biztosította a győri egyetemistát, majd azt is megmutatta, hogyha előre bejelentkeztünk volna, akkor merre vezetett volna az utunk - vagyis elindultunk a Révai úti kapu felé, s közben a kézi emelőszerkezetet is szemügyre vettük.

A négyes vágányról Sopron irányába induló személyvontra esélye sem lett volna Petrának felszállni. A szerelvényhez nem csatoltak ugyanis olyan kocsit, melyre felférne a kerekesszék - ennyit a spontán utazásról.


Útban a Révai úti kapu felé

A Flirt- és Railjet-vonatokkal nincs gond

Mint megtudtuk: hasonló gond nincs az új Flirt és Railjet vonatokkal, ezekre a szerelvényekre emelőszerkezet nélkül a kalauz segítségével is fel tudnak szállni a kerekesszékkel élők.

A kisalfold.hu információi szerint havonta átlagosan 8-10 kerekesszékkel élő utazót tolnak be a vasutasok a peronra a sínek között.

A kerekesszék többszöri emelése, a szabad út biztosítása a sínek között, vagyis amit Olvasóink a riportban végigkövethettek, összesen 40 percet emésztett fel.


A főváros irányába induló vonatok többségére fel tudnak szállni a kerekesszékkel élők

"Esélyem sem volt arra, hogy A pontból B pontba eljussak önállóan a győri vasútállomáson"

"Kisgyerekként jártam utoljára vasútállomáson, de most nagyon meglepődtem. Döbbenetes azzal szembesülni, hogy óriási erőfeszítések árán jutok el olyan vonatig, melyre nem biztos, hogy fel tudok szállni.

Annak ellenére, hogy az egyik győri vasutas rendkívül segítőkésznek bizonyult, esélyem sem volt arra, hogy A pontból B pontba eljussak önállóan a győri vasútállomáson" - összegzett Hegedüs Petra.

Portálunk a MÁV sajtóosztályát megkérdezte arról, hogy az akadálymentesítés megvalósulhat-e a közeljövőben a kisalföldi megyeszékhelyen, de választ egyelőre nem kaptunk felvetéseinkre.
 
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

12345 következő >> végére >>> 47 hozzászólás
Moderálásra küldöm 47. oPTiKa 2013.11.03. 06:55

Contrepoint, minden tiszteletem a Tiéd...

Moderálásra küldöm 46. oPTiKa 2013.11.03. 06:51

macizoli, a mozgójárda ilyen esetben jobb, mint a mozgólépcső, de véleményem szerint a győri vasútállomás forgalma nem indokol tömegeket szállító eszközöket. Az emberek többsége már most is elég lusta, senkinek sem árt, ha vonatban üldögélés előtt megmászik 15-20 lépcsőfokot. Ráadásul egy hagyományos rámpa használata legtöbb esetben gyorsabb mint a mozgólépcsőé/járdáé és a a fenntartási költségei összehasonlíthatatlanul alacsonyabbak.

Ja, én épp nem Győrött élek. A szomszéd 10ezer fős faluban van egy győrihez hasonló állomás, a győrinél jóval nagyobb utasforgalommal. Az aluljáró két oldalán lift van, amit kizárólag mozgáskorlátozottak, babakocsisok és nagy csomagokkal közlekedők használnak. (Használhatná mindenki, de minek?) A középső vágányokhoz egy rámpán lehet eljutni - amin az is fel tud menni aki egyedül jön a kézi hajtású kerekesszékével.

Amúgy miből gondolod, hogy ha valaki kerekesszékhez van kötve, akkor muszáj mindig valakinek kísérgetnie? Meg ha most így van, miért ne… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 45. Contrepoint 2013.11.02. 19:01

Mindenkinek aki azt mondja ez nem is olyan nagy probléma, régen is elvoltak az emberek alacsony padlós járművek nélkül, javaslom ezentúl utazzon mindenhova kerekesszékben, vasúton, buszon, vagy csak az utcán hajtva a széket.
Fel lehet fedezni az új arculatát az városuk utcáinak, vajon hol tudnak egyáltalán elmenni, átmenni a padkáktól a másik felére az útnak.
Intézzenek minden hivatalos ügyet az utcán, ha nem akadálymentes az épület ahova épp igyekeznek.
Menjenek boltba úgy hogy egy nagy forgó izé van előttük, és lessék a bolti alkalmazottat aki félrehúzza hogy bemehessenek.
Vagy guruljanak be a bevásárló kocsik helyén, végül is csak egy kicsit megalázó, be lehet úgy is jutni, ne foglalkozzunk vele.
Ahol meg így sem jutnak be lépcsők miatt, tárgyaljanak az üzlet ablakánál, várakozzanak 10-15 percet, adják oda a pénzt, miután elvették amit kértek, hóban, elfagyott ujjakkal tekerjenek haza a kerekesszékükben.
Ha nagy falatnak tűnik egy idő után, akkor ismételjék ezt meg… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 44. Contrepoint 2013.11.02. 18:58

Remek, semmi nem változik. Én 10 éve csináltam végig ugyanezt, a Tatabánya-Szombathely vonalon.
Csak Tatabányán lehetett felszállni, át kellett utaznom oda, hogy egyáltalán feljussak az ic-re.
Előre kellett szólni nekem is hogy kell emelőszerkezet, és mozgássérült vagonnal jöjjön az a járat amire felszállnék.
Sokszor vonszoltak át a síneken, télen is a hóban az emelőszerkezetet és engem a vasutasok, aztán egy idő múlva feladták.
Csak a eltoltak a vonatig, ott kézzel húztak fel a szerelvényre. Szenvedtek mire fel tudtak rakni, billegtem mindenfelé.
Szombathelyen leszedtek, ismét vonszolás át a síneken, aztán szélnek eresztettek a taxihoz. Szerintem imádkoztak hogy csak 2 hetente járjak haza.
A főiskola ahova jártam szintén nem volt akadálymentes, minden nap ha órám volt, a hallgatók vonszoltak fel az emeletre.
Talán bírtam volna 4 évig, de amikor gyermekem született, halasztás után feladtam.

Moderálásra küldöm 43. Legs 2013.11.02. 17:52

38. gonzo 2013.11.01. 18:55

Szerintem Mankapunka hülyét csinált belőled:)))ÚGY ÁTVÁGOTT HOGY ÉSZRE SEM VETTED:)))

Moderálásra küldöm 42. macizoli 2013.11.02. 11:34

AZ előttem szólónak!
A lift ,amit te favorizálsz az ugyan olyan rossz mint a mozgólépcső. Ugyanis ott is sok embert kizársz a használatából. Felvonóval sem lehet nagy tömegeket szállítani. A válaszod második felében meg ugyan azt írtad amit én. Az utazásnál az utasok számát és megoszlását ha figyelembe veszed akkor a kerekes székes sem utazik egyedül(ki viszi a csomagját?).
Van egy javaslatom. MOZGÓ JÁRDA ! Bízom benne ez elnyeri a tetszésedet. Egyébként meg baleset mindenhol érheti az embert. Még a fotelben ülve is!

Moderálásra küldöm 41. oPTiKa 2013.11.01. 21:07

macizoli szakértö számára: az elözö nem volt egyedi eset, lásd http://www.keptelenseg.hu/keptelenseg/felmegy-e-62932

Moderálásra küldöm 40. oPTiKa 2013.11.01. 21:02

macizoli, itt van egy videó a tuti ötletedröl: http://indavideo.hu/video/Mozgolepcso_vs_kerekesszek

Moderálásra küldöm 39. oPTiKa 2013.11.01. 20:53

Kedves Macizoli!

Nem csak kerekes székes és babakocsis emberek léteznek. De Te a javaslatoddal kizárnád ezek nagy többségét abból is, hogy egyáltalán eljussanak a vonatig.
Babakocsival én is tudok közlekedni. Te viszont egyszer beleülhetnél egy tolókocsiba és megpróbálhatnál mozgólépcsözni egyet...
Persze belegondolhatnál abba is, hogy ha valahol valaki kerekesszékkel egyszerüen tud közlekedni, akkor az ahhoz nem kötötteknek is egyszerübb lenne?
Vonatra felsegítés: Egy kb. 4 méter magas, meredek lépcsön nem tudod vinni egyszerre a 2 gyereket és a babakocsit. A vonat kb. 40 centis fellépöjén fel tudod tenni úgy mindet külön-külön, hogy közben egyiket sem veszted szem elöl. Már sejted a különbséget?
A mozgólépcsö valóban óriási fejlödés lenne. Föleg derékban és kilóban.
A személyelemzéssel meg jól mellé löttél...

Moderálásra küldöm 38. gonzo 2013.11.01. 18:55

Mankapunka,érdekes,hogy a hozzászólásom java teljesen hidegen hagyott,egyedül a kocsmás részen akadtál meg.:)

Lehet,hogy nem ez volt a legszerencsésebb példa,csak azt szerettem volna érzékeltetni vele,hogy aki elüldögél egy kisfröccs mellett és elkölt egy százast erre(halvány fogalmam sincs mennyi egy kisfröccs)az ettől még nem biztos,hogy nem szegény.Ki a szegény persze,tehetnénk fel a kérdést?És miért üldögél valaki félnapokat egy kisfröccs felett?Talán mert közel s távol semmi munkalehetőség.Menjen a munka után,mondod erre te,persze ez nem ilyen egyszerű,ha ilyen egyszerű lenne nem lenne munkanélküli-nem lenne szegény ember.Miért nem megy a munka után?Mert esetleg nincs még erre sem pénze,vagy mondjuk hiába jönne Győrbe a varázsszót jelentő Audi miatt,nincs megfelelő képzettsége,nem veszik fel(ahogy hallom mostanában képzett emberek is hoppon maradnak)szóval egyszerűen nem jut mindenkinek munka.

Akinek nincs munkája előbb-utóbb lecsúszik.Ez van.Szóval van szegény ember?Szerinted… Tovább olvasom »


47 hozzászólás12345 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...