Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Kerékbilincs: tízezer forinttól felfelé

Nem egész két héten belül Győrben kerékbilincset szerelhetnek a tilosban parkoló autókra.

Július 1-jén bevezetik Győrben a kerékbilincset. A szabálytalanul parkoló autósoknak csekély vigasz, hogy egy-két hét próbaidőt még kapnak: először csak cetlikkel figyelmeztetik őket arra, hogy ugyanezért a kihágásért hamarosan súlyos ezreket fizetnek.

A Megállni tilos! táblát az Árpád úton is komolyan kell venniük az autósoknak.
Győr – megelégelve az elszaporodó közlekedési kihágásokat – önkormányzati rendelettel próbálja visszaszorítani a szabálytalanul parkolókat: a közgyűlési döntés szerint július 1-jétől kerékbilincset szerelnek a tilosban álló autókra. (Azt fontos tisztázni, hogy a súlyos szankció nem a díjfizetés nélküli parkolásért jár, hanem a szabálytalan parkolásért.) Ha a rendeletet szó szerint betartanák, akkor már csak nem egész két hét lenne hátra az akcióig, de a Kisalföld úgy értesült: a valós büntetés bevezetését legalább két hétig, legfeljebb egy hónapig jegelik.

Miért a türelmi idő?

Mindez azt jelenti, hogy a szabálytalanul parkoló autósok egyelőre csak cetlit találnak majd a járműveiken, amely arra figyelmezteti őket, hogy legkésőbb augusztus 1-jétől ugyanezért a kihágásért súlyos ezreket fognak fizetni. A türelmi idő okát is szerettük volna megtudni, mert információink szerint a kerékbilincsek fel- és leszerelését végző céggel még mindig folynak a tárgyalások. Gergely Zoltán városházi szóvivő ezt nem cáfolta: valóban, ma ismét asztalhoz ülnek a felek. A tét jelenleg a következő: ha nem  születik megállapodás, újabb pályázatot kell kiírni a feladat elvégzésére, s ezzel a kerékbilincs július 1-jei bevezetése minden bizonnyal csúszni fog.  A sajtószóvivő a próbaidő kapcsán azt hangsúlyozta: ez idő alatt szeretnék az érintetteket nyomatékosan figyelmeztetni a várható jövőbeni következményekre, amelyek nem csekélyek.    

Borsos lesz az ár

Íme: aki egy pillanatig is azt gondolta, hogy könnyebben megússza, ha mégis inkább a büntetést választja, ahelyett, hogy a belvárosban körözve szabályos parkolót találjon, az bizony nagyot fog csalódni. A kerékbilinccsel járó büntetés ugyanis meglehetősen borsos lesz: ha a tilosban parkoló autós 24 órán belül rendezi a számlát, akkor tízezer forint plusz áfát fizet; ha két napig vár vele – tehát csak 48 órán belül kéri a bilincs leszerelését –, az már 15 ezer forint plusz áfába kerül. Újabb ötezer forintot (tehát 20 ezer forint plusz áfát) akkor fizet, ha csak három nap után hajlandó a büntetést kifizetni. Ha a járművet elszállítják, akkor az alap kerékbilincs-büntetési díjat még további 10 ezer forint plusz áfával megtoldják.

Elszállítás, árverezés

A rendelet szerint az elszállításról értesíteni kell a gépjármű-tulajdonost, s egyben felszólítani a büntetés kifizetésére. A jármű tárolásának és őrzésének költsége sem olcsó: naponta ezer forint plusz áfát számolnak fel ezért a tulajdonosnak. Ha az illető tizenöt napon belül nem jelentkezik autója átvételére, akkor a felszólítást újra meg kell ismételni. Ha még akkor is gazdátlan marad a jármű, akkor három hónap múlva a kocsit és az abban lévő tárgyakat a közterület-felügyelet – közreműködő szervezet igénybevételével – elárverezi. Az így befolyt összeget a felügyelet a kerékbilincselés, az elszállítás, a tárolás és az értékesítés költségeinek levonása után öt évig függő bevételként kezeli.

Kapcsolódó anyagok >>

Ha nincs parkoló, nem számít a tábla (2005-03-22) >>
Igen a kerékbilincsre (2005-04-15) >>
Ismét alkalmazzák a kerékbilincset (2004-06-08) >>
Kerékbilincs - a tervek szerint nyártól (2005-04-04) >>
Kerékbilincs nyár közepétől (2005-04-05) >>
Városi közgyűlés (2005-03-22) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó az új városi Fidesz-elnök

Az egyedüli jelölt Szijjártó Péter országgyűlési képviselőt választotta elnökké a Fidesz győri… Tovább olvasom