Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Kerékbilincs: nincs több halasztás

Nincs több halasztás, megvan a cég, amely a tilosban parkoló autókra felszereli ezentúl a kerékbilincseket.
Ugyan az eredetileg tervezetthez képest egy hónap csúszással, de bevezetik Győrben is a kerékbilincset. Megírtuk már korábban, de lássuk röviden a történetet: a városvezetés megelégelte a Belvárosban elszaporodó közlekedési kihágásokat, ezért úgy döntött, hogy a legsúlyosabb büntetési szankcióval él. Fontos különbség azonban a fővárosi rendelettel szemben, hogy kerékbilincs és gépjármű-elszállítás a kisalföldi megyeszékhelyen nem a díjfizetés nélküli parkolásért jár, hanem a szabálytalan parkolásért.

Gergely Zoltán, a városrész önkormányzati képviselője jelentős eredményt remél a kerékbilincs bevezetésétől, szerinte az év végére számottevően csökkenni fog a szabálytalanul parkoló autósok száma. Ha a győri közterület-felügyelet adatait vesszük, akkor egyértelmű: lesz min csökkenteni, ugyanis csak a Belvárosban eddig 987 eljárást indítottak a szabálytalankodó autósokkal szemben.

Eddig számos kiskapu létezett, amellyel meg lehetett úszni a büntetést. A kerékbilinccsel ezek a kapuk becsukódnak, de azért a teljes képhez hozzátartozik az is: a szabálytalan parkolások megszüntetéséhez parkoló is kellene. A büntetéseket a közterület-felügyelet, a rendőrség és a kerékbilincselést végző cég közösen végzi – jövő hétfőtől.  A kerékbilinccsel járó büntetés árai: ha a tilosban parkoló autós 24 órán belül rendezi a számlát, akkor 10 ezer forint plusz áfát fizet; ha két napig vár vele – tehát csak 48 órán belül kéri a bilincs leszerelését –, az már 15 ezer forint plusz áfába kerül neki. Újabb 5 ezer forintot (tehát 20 ezer forint plusz áfát) akkor fizet, ha csak három nap után hajlandó a büntetést kifizetni. Ha a járművet elszállítják, akkor az alap kerékbilincs-büntetési díjat még további 10 ezer forint plusz áfával megtoldják.

Holló Sándor városi rendőrkapitány leszögezte, aki a kerékbilincset ellopja vagy megrongálja (le akarja szerelni a kocsijáról), az ellen a hatóság eljárást indít. A rendőrségnek persze nem ez az elsődleges szerepe a kerékbilincs bevezetésében, hanem a járművek elszállítása – ez az ugyanis, amit a szerv jog szerint megtehet, a közterület-felügyelet viszont nem. Holló Sándor hozzátette azt is: a kerékbilincs önmagában is pénzbüntetéssel jár, de emellett a hatóság még szabálysértési eljárást is indíthat a szabálytalankodókkal szemben. Az autósok jobb, ha tudják: a rendőrség – főképp az első időszakban – jelentős erőkkel vesz részt a „kerékbilincs-akcióban".

A legsúlyosabb szankcionálás bevezetése egy hónapot csúszott, többek között azért, mert a pályáztatás ideje alatt nem találták meg azt a céget, amely a feladatot elvállalná. Nos, ez már múlt idő: a Kontroll-P Kft. végzi a munkát. Vezetője, Fehér Gábor tegnap a sajtótájékoztatón elmondta:
„ Összesen húsz kerékbilinccsel kezdjük el a munkát, egynek az ára 60–80 ezer forintba kerül. Ha szükség lesz többre, akkor természetesen bővítjük a készletet, de az a tapasztalat, hogy egynek is komoly elrettentő ereje van."

Az érintettek elismerték, ez a húsz kerékbilincs kevés lenne ahhoz, hogy a jelenleg is szabálytalanul parkoló autósokat mind megbüntessék. Számításaik szerint kétszáz bilincs pillanatok alatt „elfogyna" a városban. Ezzel együtt az is tény – tesszük hozzá –, hogy a kerékbilinccsel együtt a parkolási lehetőségeken is javítani kellene Győrben ahhoz, hogy valóban hatékony megoldást jelentsen ez a szankció.

A közelmúltban tartott lakossági fórumon kiderült, a helyiek szkeptikusak a tekintetben, hogy a kerékbilincs valóban jó megoldást jelent majd a városban. Az is tény emellett, hogy bevezetését soha sehol nem fogadták örömmel. A szakemberek viszont most azt mondják: nem volt mit tenni, mert az eddigi büntetőcédulák hatástalanok voltak, s velük biztosan nem lehetett volna kitiltani a szabálytalankodókat a Belvárosból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szúnyoginvázió az áradás után

Ahogy sejteni lehetett, az árhullám levonulása után megjelentek a szúnyogok Győrben. A szakemberek úgy fogalmaznak, a csípésszám meghaladta a tűréshatárt, de nem kell bennfentesnek lenni ahhoz, hogy mi is leszögezzük: a nyáron akkora invázió még nem volt, mint most. A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. hétfőn elrendelte Győrben a szúnyogirtás megismétlését. Tovább olvasom