Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Kerékbilincs került az autókra

Tizenöt tilosban parkoló autó kerekére került bilincs a hétfőn életbe lépett új győri rend szerint.
Egy ezüstmetál színű Mercedes volt az első „áldozata" a győri önkormányzat kerékbilincs-rendeletének. A belvárosi tilosban parkolások visszaszorítására bevezetett rendszert – egy hónapos csúszás után – hétfőn  délelőtt negyed tizenegykor alkalmazták először. A fémszerkezeteket szállító Kontroll-P Kft. két munkatársa, egy-egy közterület-felügyelő és rendőr a Bécsi kapu téren állt munkába, és az ott parkoló hét járműből négyre azonnal rákerült a speciális lakat. Két szélvédőre egyáltalán nem tett semmilyen papírt a vezető, a másik kettőn volt ugyan engedély, de az azon feltüntetett idő már lejárt. Az ellenőrzést végzők a Király utca felé mentek tovább, de közben a Belváros másik pontján már dolgozott „Rettenetes", ahogy a szakzsargonban nevezik a kocsielszállításra alkalmas teherautót.

A győri jogszabály úgy szól, hogy kerékbilincs kerülhet a tiltott helyen várakozó autókra, míg az olyan járműveket, amelyek a forgalmat is akadályozzák, elszállíthatják. A rendelet hatálya a fizetőparkolókra nem terjed ki, tehát azoknak nem kell ilyen retorziókra számítaniuk, akik érvényes jegy nélkül parkolnak. A gépkocsi elszállításáról fényképet és videofelvételt készítenek.

A büntetés nemcsak önmagában a kerékbilincselés, fizetni kell a leszerelésért is: 24 órán belül 12.500, 48 órán belül 18.750, 72 órán belül 25 ezer forintot. Az elszállítás ára 12.500 forint a jármű tárolásának költsége pedig naponta 1250.

A kocsira nemcsak a bilincs kerül rá, hanem egy magyar, angol, német és szlovák nyelvű tájékoztató matrica, amelyen a büntetési tételek és egyéb „hasznos" információk olvashatók. Cseh Ferenc, a közterület-felügyelet vezetője a Kisalföldnek elmondta: a törvény szerint a bejelentéstől számított négy órán belül kötelesek leszerelni a bilincset – feltéve, ha a sofőr kifizeti a bírságot –, de ennél gyorsabbak kívánnak lenni. Ha a bilincset 72 órán át nem váltják ki, elszállítják a járművet. A szakember az első nap tapasztalatairól elmondta: 15 bilincset helyeztek fel, míg a rendőrség két autót szállított el. Az ideiglenes rekordot az az illető tartja, akit kétszer is tiltott parkoláson kaptak, így autóját két ízben is megbilincselték.

Az akció egyébként nem ment viták nélkül: többen is reklamáltak, amikor meglátták aszfalthoz kötött autójukat vagy annak hűlt helyét. Egy hölgy, akinek kocsiját elvitte a rendőrség, azt nehezményezte, tájékoztatás híján fogalma sem volt, mit kell tennie. A helyzet speciális, mert a közterület-felügyelők az útra nem írhatnak üzenetet. Ilyen esetben a rendőrség ügyeletén lehet megkérdezni, hova kell menni a járműért.

Kinál János, a Baross úti Patio étterem tulajdonosa ugyancsak panasszal élt. Lapunknak elmondta: autójára nem tette ki behajtási engedélyét, de felajánlotta, hogy egy perc alatt bemutatja. Ekkor még nem volt bilincs az autóján, de mire visszaért, mégis feltették. P jellemtelennek nevezte az eljárást.

Cseh Ferenc ezzel szemben azt állította: a kerékbilincs két fogókara már rajta volt a keréken, s csak a zárszerkezet került rá később.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ikrény is félti a nyugalmát

Újra találkozott a Győr és Csorna között kiépítendő gyorsforgalmi út beruházója egy fórumon az… Tovább olvasom