Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Kerékbilincs híres autókon

A kerékbilincs bevezetése óta több mint ötszáz autóst büntettek meg, köztük több ismert embert is.
Van amikor egyetlen szabálytalankodó sincs.
A kerékbilincs bevezetése óta eltelt negyedévben több mint ötszáz autóst büntettek meg szabálytalan parkolás miatt Győrben. Köztük volt a pannonhalmi főapát, a szlovák külügyminisztérium államtitkára; egyházi, rendőri vezetők, valamint egy önkormányzati képviselő, aki a büntetésről maga is szavazhatott...

Negyed évvel ezelőtt, augusztus 1-jén vezették be Győrben a kerékbilincset. Nem azokat az autósokat büntetik, akiknek a parkolójegyük lejárt, hanem azokat, akik szabálytalanul parkolnak. Így is van elég „delikvens", ezt mutatja ez elmúlt három hónap statisztikája is: augusztusban 179 autóra szereltek kerékbilincset, negyvennél pedig elkezdték a felszerelést, amikor a gépjármű-tulajdonos megérkezett. (A büntetést persze egyikőjük sem úszhatta meg.) Szeptemberben csökkent a szám: 125 esetben kellett fizetni a kerékbilincs-leszerelésért és 27 esetben még a rögzítés előtt a szabálytalan parkolásért. Októberben már „csak" 86 esetben szerelték fel a bilincset és 33 esetben ért vissza időben a sofőr. Ebben a hónapban – bár még csak november elején vagyunk – már 69 autóra szereltek fel kerékbilincset és kilencnél megkezdték a műveletet.

Szabálytalankodól még mindig akadnak.
A csökkenő tendenciának több oka van. Egyrészt októberre az autósok egy része kitapasztalta, mikor és hol büntetik a szabálytalan parkolást, másrészt pedig többen a büntetés látható formája miatt az eszükbe vésték: jobb elkerülni a „büntetőzónát", például a Bécsi kapu teret és környékét.

Voltak közismert és persze ismeretlen „kárvallottjai" a kerékbilincs bevezetésének – épp a Bécsi kapu tér környékén. Az augusztusi megyei ünnepségre érkezők közül például – a Kisalföld értesülései szerint – két autótulajdonos gépjárműjére is bilincset szereltek. Az egyik a pannonhalmi főapát volt, a másik a szlovák külügyminisztérium államtitkára...

Voltak rajtuk kívül rendőri vezetők is, akik a szabálytalan parkolásért kerékbilincset kaptak, de egyházi vezetők is, akik a Püspökvár környékén szabálytalanul parkoltak. Mint megtudtuk, olyan önkormányzati képviselő (illetve hozzátartozója) is kapott kerékbilincset az elmúlt három hónapban, aki elvileg megszavazhatta a szigorúbb büntetés bevezetését a megyeszékhelyen. Nincs tehát kivétel, a szabály mindenkire áll.

A negyedév statisztikája azzal az egyébként nagy visszhangot keltett esettel lesz teljes, amikor egy győri férfi igazságtalanságra hivatkozva maga szerelte le a kerékbilincset autójáról. Azóta egy hasonló eset akadt, de ott az illető el is vitte (büntetőjogi értelemben ellopta) a bilincset – ez épp a napokban történt. Szintén a bíróságra került a „verekedős" ügy: egy autótulajdonos, akinek a barátnőjét büntették meg szabálytalan parkolásért, bement a közterület-felügyelet igazgatójához reklamálni, de verekedés lett a vége.

Ami tény, az elmúlt néhány hónapban csökkent a szabálytalanul parkoló autók száma – de elsősorban azokban a belvárosi körzetekben, ahol látványosan büntettek. Hogy ez a kezdet vagy a vég, egyelőre nem tudni.
Kapcsolódó anyagok >>

A kerékbilincs csak papíron jó (2005-07-13) >>
A lakók türelme elfogyott (2005-09-21) >>
Ha nincs parkoló, nem számít a tábla (2005-03-22) >>
Ismét alkalmazzák a kerékbilincset (2004-06-08) >>
Kerékbilincs - a tervek szerint nyártól (2005-04-04) >>
Kerékbilincs lehet Győrben (2005-03-19) >>
Kerékbilincs: nincs több halasztás (2005-07-27) >>
Kerékbilincs: tízezer forinttól felfelé (2005-06-21) >>
Több mint száz autót bilincseltek meg (2005-08-18) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ablakcserék az aluljáró környékén

A győri Nádor aluljáró építése kapcsán – a várható forgalomra tekintettel – zajszigetelőre cserélik az érintett épületek nyílászáróit. A munka októberben megkezdődött, s várhatóan jövő év április végén fejeződik be. Pályázat útján, több jelentkező közül választotta ki a győri Nádor aluljáró építésének fővállalkozója, a Strabag rt. azt a céget, amely az ablakcseréket végzi. Tovább olvasom