Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 18°C | 23°C Még több cikk.

Kerékbilincs - a tervek szerint nyártól

A szabálytalanul parkoló autók kerékbilincselése és elszállítása valószínű egy külső cég feladata lesz.
Néhány hónapon belül már nemcsak büntetőcédulát kapnak a szabálytalanul parkolók, hanem kerékbilincset is.
A győri közgyűlés másfél hete viszonylag szűk többséggel (18 igen szavazattal, 10 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett) hagyta jóvá, hogy az április 14-i ülésre rendelettervezet készüljön a kerékbilincs alkalmazásáról és a járművek elszállításáról. Ezzel a súlyos szankcióval a forgalmat akadályozókat büntetik.

A rendelet tehát jövő hét csütörtökön kerül a közgyűlés elé, s ha azt a képviselő-testület elfogadja, akkor április 15-én hatályba is lép. Ez a dátum azért is fontos, mert ez után kiírható a pályázat az elszállítást és a kerékbilincselést végző cég személyére. Merthogy az már biztosnak tűnik, hogy a munkát nem a közterület-felügyelet végzi (a hatósági felügyelet azért az ő feladata marad), az önkormányzat – többek között a költségek miatt – szerencsésebb megoldásnak tartja megpályáztatni a feladatot. Mivel külsős cégé lesz a büntetés végrehajtása, így a kerékbilincs-levétel ára is csak később derül ki.

Az is valószínű, hogy a nyár közepén vezetik be a kerékbilincset Győrben, többek között azért akkor, mert a nyári szabadságok idején talán zökkenőmentesebb lesz az átállás.

Ettől persze a tény még tény marad: néhány hónap múlva kétszer is meg kell gondolniuk az autósoknak, hogy megálljanak a járdán, illetve a tilosban. A Kisalföldnek sikerült megszereznie a rendelettervezetet, ebből szemezgetünk; reményeink szerint egyúttal néhány praktikus tanácsot is adunk.

A tervezet szerint a kerékbilincs felrakását akkor kell megszüntetni, ha a tilosban álló járműhöz visszaérkező autótulajdonos azt kéri, s persze a költségeket megtéríti, továbbá a szabálytalan helyről eláll. Akinek nem lesz ilyen szerencséje (mármint hogy épp visszaér a kerékbilincs felrakásakor), annak előbb be kell fizetnie a büntetést, s csak utána kérheti annak leszerelését. Erre négy órán belül sort kell keríteniük az illetékeseknek. Ha az intézkedéstől számított 24 órán belül nem kéri a kerékbilincs levételét az autótulajdonos, akkor a közterület-felügyelet a járművet őrzött helyre szállítja.

Az elszállításról értesíteni kell a gépjármű-tulajdonost, s egyben felszólítani a büntetés kifizetésére. Ha tizenöt napon belül nem jelentkezik autója átvételére, akkor a felszólítást ismét meg kell ismételni. Ha még akkor is gazdátlan marad a jármű, akkor három hónap múlva a kocsit és az abban lévő tárgyakat a közterület-felügyelet – közreműködő szervezet igénybevételével – elárverezi.

Az így befolyt összeget a felügyelet a kerékbilincselés, az elszállítás, a tárolás és az értékesítés költségeinek levonása után öt évig függő bevételként kezeli. A tervezetből kitűnik, ez a súlyos szankció nem a díjfizetés nélküli parkolásért jár Győrben, hanem a szabálytalan parkolásért.

Ha az intézkedéstől számított 24 órán belül nem kéri a kerékbilincs levételét az autótulajdonos, akkor a közterület-felügyelet a járművet őrzött helyre szállítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri patikaprobléma

Kétszer is előfordult, hogy az ügyeletes győri gyógyszertár előtt bosszúsan és betegen várakozók szerkesztőségünk segítségét kérték. A panaszokról március 14-i számunk 2. oldalán Gyógyszerre várva, március 29-i számunk 5. oldalán Egyetlen ügyeletes patika: betegsor a szabad ég alatt címmel írtunk és a felháborodott olvasói jelzések alapján felmerült kérdéseknek utánajártunk. Tovább olvasom