Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Kérdezz-felelek a győri közgyűlésen

Három témában intézett írásbeli kérdést Balogh József győri polgármesterhez a jobboldali frakció a csütörtöki közgyűlésen. A képviselők útfejlesztésekről, a Deák-emlékévről és egy ingatlaneladásról érdeklődtek.
Németh Zoltán, a jobboldali frakció vezetője írásbeli kérdést intézett Balogh József polgármesterhez a csütörtöki közgyűlésen, amelyben azt tudakolta, mit tett és kíván tenni az önkormányzat a városon átvezető országos főutak elkerülőszakaszainak megépítéséért. Úgy vélekedett, hogy a 82-es főút városi szakasza túlterheltté vált, de a 14-es út mellett élők is jogosan tiltakoznak a nagy forgalom miatt.

Alternatív tervek

A polgármester válaszában úgy fogalmazott: „Az autópálya győri szakasza és a ménfőcsanaki elkerülőút megépítése más, nálunk rosszabb helyzetben lévő települések szempontjából olyan jelentős állami útépítési fejlesztés volt, mely alapján érthető, hogy az összes szükséges hálózati elem kiépítését sajnálatos módon egyelőre csak hosszabb távú cselekvési program keretében tervezik." A keleti elkerülőútról megjegyezte, hogy annak forrásigénye messze meghaladja a város pénzügyi lehetőségeit, azért az a legfontosabb, hogy a Győrnek fontos útelemek országos és nemzetközi tervekben is megjelenjenek. „A jelen tervezési szakaszban úgy látszik, hogy az M81-es út vonalával összekötve lehet megtalálni a keleti elkerülés új helyét.

Mivel ennek a vonalnak a kiépítése hosszabb távlatú, ezért a terv tartalmaz alternatívát arra is, hogy kisebb fejlesztéseket ütemezve hogyan lehet a lakott területeken átmenő forgalmat fokozatosan a külső területekre szorítani. Ilyen alternatív tervek a reptéri ipartelep és a Puskás Tivadar utca összekötését, illetve a reptéri ipartelep és a Pesti út kapcsolatának javítását célzó intézkedések" – tette hozzá. Megjegyezte, hogy a 82-es számú főút új nyomvonalának megépítése nem szerepel a gazdasági tárca 2006-ig szóló programjában.

Tíz pont Deákról

Szeles Szabolcs (Fidesz) arra volt kíváncsi, az önkormányzat miért nem tett egyetlen lépést sem, hogy megtartsa hivatalos megemlékezését Deák Ferenc előtt tisztelegve. Balogh József erre tíz pontban sorolta fel azokat a – részben közgyűlési – döntéseket, amelyek a Deák-emlékév megünneplésével kapcsolatban születtek. A politikus egyebek mellett emlékérem készíttetését, két szobor felállítását, a „Deák Ferenc a Győri Királyi Akadémián (1817–1821)" című könyv kiadását említette meg.

Kis kockázat, nagy bevétel?

Fűke Géza (Fidesz) azt írta, hogy a Somogyi Béla úti volt bölcsődét liciten értékesítette az önkormányzat, amelyen egyetlen vevő jelent meg, aki a kikiáltási áron vette meg az ingatlant. A licitkiírás azt tartalmazta, hogy a jelenleg csak bölcsődeként hasznosítható ingatlanra a közgyűlés év végéig új beépítési szabályt alkot. „Nem ért volna el kedvezőbb árajánlatot a város, ha a beépítési szabályokat már a licit napjára megalkotta volna?" – kérdezte Fűke Géza.

Balogh József felhívta a figyelmet arra, hogy az értékesítési hirdetményben nem a beépítési előírások, hanem a bölcsőde funkciómegváltoztatására vállalt kötelezettséget. „Ha az ingatlant építési telekként kívánta volna értékesíteni az önkormányzat, akkor valóban indokolt lett volna a jelenlegi kedvezőtlen beépítési előírások módosítása. A szabályozási terv ilyen jellegű változtatása 9–24 hónap átfutási idejű folyamat, garantált siker nélkül. A változtatást akár a lakosság, akár a közgyűlés tiltakozása meg is hiúsíthatná.

Többek között ez is indokolta, hogy az eladás során az önkormányzat nem vállalt garanciát a beépítési előírások megváltoztatására, mint ahogy nem segíthet elő pusztán ingatlanspekulációs törekvéseket" – írta válaszában a polgármester. Szerinte a város a legkisebb kockázati tényező és kiadás mellett a lehető legnagyobb árbevételt érte el, mivel szabályos, nyilvános versenytárgyalást hirdetett.
A közgyűlés személyi kérdésben is hozott határozatot. A városi sportigazgatóságot további öt évig Molnár Péter irányíthatja.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolóház: Még hat szint van hátra

Négy hónapja kezdődött meg Győr első parkolóházának az alapozása, s már kész a föld felszíne alatti… Tovább olvasom