Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Képzési program hiányszakmákra

A győri munkaügyi hivatal mellett cseh, osztrák és szlovák szakemberek vettek részt a két évig tartó, s a napokban zárult Leonardo da Vinci-partnerség projektben.

A programban részt vevők átadták egymásnak a tapasztalatokat, gyakorlati módszereket az álláskeresők érdekében.

Az ˝Egész életen át tartó tanulás˝ program keretében – négy partner nemzetközi együttműködése révén – indult 2008 novemberében a LOTIA elnevezésű Leonardo da Vinci-partnerség projekt, amely az Európai Bizottság Leonardo szakképzési programja által valósul meg 2010 végéig.

A projekt zárókonferenciáját Dunaszerdahelyen tartották a napokban.

– A program célja a figyelemfelkeltés a hiányszakmák iránt úgy, hogy munkaerő-piaci és módszertani tapasztalatokat megosztva innovatív képzési lehetőségeket ajánljon az álláskeresők, a foglalkoztatásban érdekeltek, általános és középiskolás tanulók, egyetemisták számára. A gazdasági helyzet megerősíti a piacképes szakmaválasztás szükségességét, ebben kíván a munkaügyi központ támogatást nyújtani – mondta megkeresésünkre Rimányiné Somogyi Szilvia, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgató-helyettese.

A főigazgató-helyettes hangsúlyozta, manapság a mobilitás is fontos tényező az álláskeresésben, ezért a partnerek a határon túli együttműködés révén, a tapasztalatok, jó gyakorlatok hasznosításával igyekeznek a munkaerőpiacon felmerült kereslet-kínálat közti aránytalanságot csökkenteni.

A gazdasági helyzet megerősíti a piacképes szakmaválasztás szükségességét, ebben kíván a munkaügyi központ támogatást nyújtani.
– Ezt a célt szolgálják a projekt eredményeként öt nyelven – angol, cseh, magyar, német, szlovák – kiadott szórólapok, brosúrák, CD-ROM-ok, valamint egy önálló honlap. A termékek a projekt tapasztalatait összegezve nyújtanak segítséget az álláskeresők, a munkaerőpiac szereplői részére. Szakmai képzések, pályaválasztási tanácsadás területén adnak hasznos információkat a pályaválasztási tanácsadók számára, ezzel irányítva a tanulókat a szakmaválasztás, illetve a továbbtanulás területén.

– Annak érdekében, hogy visszajelzést kapjunk arról, hogy az elkészült brosúrák elérték céljukat – folytatta Rimányiné Somogyi Szilvia –, kérdőíves felmérést végeztünk a térségben működő általános és szakközépiskolák tanulói között. Tapasztalataink szerint a megkérdezett diákok figyelemre méltónak, hasznosnak tartják a térségek összehasonlítását és érdekesnek találták az abban fellelhető információkat. A szakképzett munkaerőre szüksége van a gazdaságnak, így úgy érezzük, hogy a kiadványunk teljesíti küldetését.

További információk a www.lotia.eu honlapon érhetők el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjasegyetem jövőre is

˝Kiváló! Nagyszerű!˝ – ezt mondták a Nyugdíjasegyetem előadásairól a gyors… Tovább olvasom