Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Képviselőjelöltek a megoldásokról

A győri 1. számú választókerületben induló képviselőjelölteknek a Kisalföld ugyanazt a kérdést tette fel: Mit tart a legfontosabb megoldandó problémának körzetében ?
Fodor Pálné (SZDSZ)
– A legfontosabbnak tartom a zömében mezőgazdasággal foglalkozó emberek értékesítési gondjai-

nak megoldását, a fennálló bizonytalanság megszüntetését, a támogatandók körének bővítését. Sokakat érintő feladat számos településen a megkezdett csatornaberuházások folytatása, illetve megkezdése olyan központi támogatással, ami a lakossági hozzájárulásokat elviselhető mértékűre csökkenti. A jó főutak mellett szükséges a települések közötti utak felújítása, javítása. A térség városaiban ipari parkok kijelölése, ezzel segítve a munkahelyteremtő beruházások megtelepedését. Napi probléma a kistelepülések félelme, hogy nem tudják fenntartani iskoláikat, óvodáikat, amik a községek megtartóerejét jelentik. A közbiztonság javítása a rendőrőrsök létrehozásával oldható meg.
Gulyás Balázs (FKGP)
– Úgy vélem, a mai Magyarországon a legfontosabb, hogy felszámoljuk a szegénységet, hogy egyetlen gyerek se menjen üres hassal iskolába, hogy mindenkinek legyen hol lehajtani a fejét éjjelre. A mezőgazdaságban jelenleg a Torgyán József minisztersége idején elért eredmények lebontása folyik. A közelmúltban a megyéhez csatlakozó települések felzárkóztatását fel kell gyorsítani, munkahelyteremtő vállalkozásokat kell létrehozni. Szeretném elősegíteni a szelektív hulladékgyűjtés megvalósítását választókerületemben. Szép dolognak tartom a millenniumi keresztállítást, de sokkal fontosabb képviselői feladat lett volna, s én – megválasztásom esetén – arra is helyezem majd a hangsúlyt, hogy hathatósan segítsem a települések közműellátásának teljes kiépítését. Fontos, hogy a kistelepülések iskolái megmaradhassanak, hiszen a nemzet megtartóereje a vidék népe. Kötődésüket szülőhelyükhöz többek között az iskolák adják.
Horváth Attila (független)
Talán megbocsátható, ha a választókerület egyetlen szigetközi kötődésű jelöltjeként a Szigetközt sújtó – és eddig még egyetlen kormányzat által meg nem oldott – környezeti és gazdasági károkozást említem először. A választókerület egészét illetően elengedhetetlenül fontosnak tartom a közlekedés feltételeinek jobbítását, ezzel szoros összefüggésben a jelenlegi, véleményem szerint helyenként sajnos katasztrofális, de szinte mindenhol javításra szoruló úthálózat fejlesztését. Szükségesnek tartom a közbiztonság helyzetének javítását, amit a rendőri fizetések jelentős megemelése, eszközrendszerük bővítése mellett a büntetőtörvények egyes tételeinek jelentős szigorításával együtt tartok elérhetőnek. A helyi önkormányzatok anyagi forrásainak bővítése, a munkahelyteremtő vállalkozások támogatása, a körzet turisztikai lehetőségeinek jobb kihasználása a térség egészének fejlődését eredményezné, ezért megválasztásom esetén minden erre irányuló törekvést támogatok, felkérés esetén pedig kezdeményezek is.
Horváth Béla (MIÉP)
– Jelentős különbséget érzek az egyes községek, települések helyzete között. Általában azt mondhatom, hogy a teendők sorrendjében a Maslow-féle szükségletpiramis sorrendjében kellene haladni. Így kívülről, felülről nézve létezik ugyanis az egyébként elfogadható színvonalon élők közé ékelődve egy olyan szegény réteg, akiknek – nyilván önhibájukon kívül – még a mindennapi megélhetés előteremtése is gondot jelent. Nos, az ő problémáikat kellene először megoldani. Ezek általában idősebb, gyakran beteg emberek, gondolom, ez elsősorban az alacsony nyugdíjak rendezését jelentené. Utána sorrendben az alapközművek kiépítését, illetve befejezését tartanám célszerűnek megoldani. Ezt követően jöhet a településfejlesztés, munkaalkalmak teremtése, a helyi idegenforgalom feltételeinek megteremtése. Kistérségek, „ minirégiók ” keretében, hathatós állami közreműködéssel. Lényeg, hogy a faluba, a vidékbe visszatérjen az élet.
Kovács Lajos (Munkáspárt)
– Legfontosabb feladatnak tartom a kisfalvak úthálózatának, valamint csapadékvíz-elvezetésének kiépítését, a szelektív hulladékgyűjtést. A választókörzetembe tartozó Alsó-Szigetköz és egyben az egész szigetköz rehabilitációját. A még kommunális szennyvízcsatornával nem rendelkező falvakban annak mielőbbi kiépítését. Fontos feladat a „ teleház ” -rendszer további bővítése. A megyénkhez újonnan csatlakozott falvak felzárkóztatása, a közlekedés jobbá tétele. Egyik legfontosabb feladat a felmért lehetőségeknek megfelelően új munkahelyek teremtése, az infrastruktúra fejlesztése.
Dr. Medgyasszay László

(Fidesz – MDF)
– A sok feladat közül egyik nagyon fontos teendő a községek közötti úthálózatok javítása, korszerűsítése. Ugyanakkor elengedhetetlen a településeken belüli utak javítása, szükséges a pályázati lehetőségek bővítése. Fontos, megoldandó feladatnak tartom az egészségügyi centrum kialakítását Pannonhalmán, valamint azt, hogy a mentőállomáson sürgősségi esetkocsi álljon szolgálatba. A gönyűi kikötő továbbfejlesztése, illetve a Mosoni-Duna torkolatának átduzzasztása, így Gönyűig hajózhatóvá tétele ugyancsak a térség fejlődését segítené. A lakosság biztonságérzetének javítása érdekében általában a közbiztonság fejlesztése a cél, ezen belül konkrétabban rendőrőrs létrehozása Téten, valamint a polgárőrség megerősítése a falvakban. De sok még a teendő, amibe beletartozik a tv-kommunikáció fejlesztése, vagy a bakonyi községek beintegrálása a megye vérkeringésébe.
Osváth László (Mavep)
– A sok fontos feladat közül kiemelném: a mezőgazdasági termékek értékesítési nehézségeire megoldás lehetne, ha a bevásárlóközpontok és a magyar gazdák, termelők üzleti kapcsolatba kerülnének egymással. A drágán ideszállított külföldi termékek helyett hazai élelmiszereket vásárolhatnánk, biztosítva ezzel a kisgazdaságok hosszú távú megélhetését. A megyéhez utólag csatlakozó községek vezetőivel fel kell mérni és megbeszélni a települések gondjait, problémáit és úgy segíteni a megoldásukban, hogy részesüljenek mindazon lehetőségekből, mint a többi régióbeli település.
Pozsgai Balázs (MSZP)
– Legfontosabbnak a munkahelyek megőrzését, új munkahelyek megteremtését – benne a felszabadult mezőgazdasági munkaerő és a fiatalok foglalkoztatásának elősegítését – tartom. A falvak és a két új város egészségügyi ellátásának javításával, a körzetközponti szakellátás és a lakossági megelőző szűrés kialakításával (például Pannonhalmán) a vidéki emberek életlehetőségeit és az ellátás elérhetőségét kívánom javítani. Az önkormányzatok támogatásának növelésével biztosítani kívánom az intézmények kielégítő működtetését az alapfokú oktatás helyben tartásával. A fentiekhez elengedhetetlen az összekötő úthálózatok korszerűsítése, a belterületi utak közműépítés utáni helyreállítása. A lakosság biztonsága érdekében segíteni kívánom, hogy a polgárőrségek minden faluban alakuljanak meg, valamint az országos „ Őrsprogram ” keretében jöjjön létre a téti rendőrőrs. A következő négy év alatt nem kerülhető meg a szigetközi élettér helyreállítása a Mosoni-Duna Győrt is érintő vízrendezésével, a gönyűi kikötő, valamint a péri repülőtér fejlesztése.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valló Istvánra emlékeztek

Dr. Valló István születésének száztizedik évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a győri… Tovább olvasom