Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

Képviselői tiszteletdíjból buszmegálló-felújítás

Közterületi kamerarendszerét bővítené, járdák vízelvezetését oldja meg Abda és már készül a strandfürdője. A képviselői tiszteletdíjakból két buszmegállót újíttatnak fel és fontos feladat az iskolai fűtésrendszer korszerűsítése, a csatornakotrás is.
Az előző években több intézményét sikerült felújítania, kibővítenie az abdai önkormányzatnak, még új községháza is épült. Az iskolában viszont, bár az ablakokat kicseréltették, de nagy szükség lenne a fűtéskorszerűsítésre is. Szeretnék az intézmény akadálymentesítését is megoldani és a homlokzatát szigeteltetni. A tornacsarnok megépítésével együtt ez mintegy két-háromszázmillió forintos beruházást jelent, amihez a pénz nagy részét pályázat révén lehet előteremteni. Szabó Zsolt polgármester azt is elmondta, hogy a Bécsi úton – a Dózsa György utcánál lévő részen – a járda egységes burkolatot kaphat és a vízelfolyást megoldják. A mintegy egymillió forintba kerülő korszerűsítést saját erőből oldja meg a település, és amint az időjárás engedi, elkezdődnek a munkálatok.

A buszmegállók pályázati támogatással tavaly megújulhattak a faluban, de a Rákóczi utcánál, a falu Győr felőli határában lévők ebből a fejlesztésből kimaradtak, mert külterületen vannak, így erre nem lehetett ilyen formában pénzt igényelni. Nemrégiben azonban az önkormányzati képviselők úgy döntöttek, hogy a tavaly októberi, novemberi és decemberi tiszteletdíjaikat felajánlják erre a célra. Rendbe tetetik a fellépőszigeteket, ugyanolyan várót alakíttatnak ki, mint a település többi részén.

Az Öttevényi-csatorna – amit a helyiek Holt-Dunának is neveznek – a falu ipari övezetében az út alatt vezet át, itt az áteresz támfalát meg kell erősíteni és mivel belvizes, árvizes időszakokban megemelkedik a csatorna vízszintje, ami hosszabb szakaszon a kertekhez közel folyik, belterületen a meder kotrását is szeretnék elvégeztetni. Ehhez pályázati forrást keres az önkormányzat és a közlekedésbiztonságra kiírt keretből az 1-es főúton figyelemfelhívó kijelzőket helyeztetnének ki a gyalogosátkelőknél, illetve az iskolánál is. A készülék mérné az arra haladó járművek sebességét és ha túllépik a megengedett értéket, a tábla figyelmeztetne. Szintén a biztonság érdekében, de saját forrásból közterületi kameráinak számát gyarapítja a falu, már öt működik, még hatot azonban szeretnének felszereltetni.

Nyárra az abdai strand fürdőzésre szánt tava is elkészül, decemberig kialakítják a horgászásra alkalmas részt, de használni azokat valószínűleg majd csak jövőre lehet. Az önkormányzat ezek működtetését bérbeadással tervezi.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorról lóra váltanának

Hangoskodókat csendre intenek, kábellopás felderítésében segédkeztek és a szemetet is összeszedik a… Tovább olvasom